• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts kases ieguldījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2003., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78564

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par KNAB vadītāja amata konkursu

Vēl šajā numurā

03.09.2003., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts kases ieguldījumiem

Valsts kases pārvaldījumā esošo valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu kopējā vērtība 2003.gada 31.augustā bija 12 115 956 lati.

Valsts kase šo naudu ir ieguldījusi valsts parādzīmēs un banku termiņnoguldījumos. Valsts kases ieguldījumu plāna līdzekļu ienesīgums ir 5,54% gadā.

Kopējie pensiju otrā līmeņa līdzekļu Valsts kasē saņemtie procenti un ieņēmumi no aktīvu realizācijas ir 936 tūkstoši latu. Līdzekļu vienas daļas vērtība laikā kopš valsts fondēto pensiju sistēmas ieviešanas un līdzekļu pārvaldīšanas Valsts kasē ir pieaugusi no 1 lata līdz 1,13 latiem.

Līdz 2002.gada 31.decembrim otrā līmeņa pensiju līdzekļus saskaņā ar likumu pārvaldīja tikai Valsts kase (drīkst līdzekļus ieguldīt tikai Latvijas valsts parādzīmēs un Latvijas lielāko banku depozītos), savukārt tagad pensiju sistēmas otrā līmeņa līdzekļu pārvaldīšanā ir iesaistījušies privātie pārvaldītāji, un shēmas dalībnieki paši var izvēlēties līdzekļu pārvaldītāju.

Otrā pensiju līmeņa shēmas dalībnieki arī turpmāk var uzticēt savus fondēto pensiju līdzekļus pārvaldīšanai Valsts kasē. Izvēloties Valsts kases ieguldījumu plānu, pensiju shēmas dalībniekam nav jāveic nekādas papildu darbības, jo saglabājas to pašreizējā situācija. Turklāt Valsts kase jau ir stabili apliecinājusi savu veiksmīgo darbību pensiju līdzekļu pārvaldīšanā. Valsts kase, pārvaldot pensiju līdzekļus, nodrošina stabilitāti un ilgtermiņa drošību.

Salīdzinājumā ar privātajiem pārvaldītājiem Valsts kases piedāvātais ieguldījumu plāns paredz viszemākās izmaksas fondēto pensiju shēmas dalībniekiem — maksimālais atlīdzības apjoms par Valsts kases ieguldījumu plāna pārvaldīšanu nepārsniedz 0,85% no aktīvu vidējās vērtības gadā.

Valsts fondēto pensiju likumā noteiktie finanšu instrumenti, kuros Valsts kase var ieguldīt fondēto pensiju shēmas dalībnieku līdzekļus, potenciāli spēj nodrošināt līdzīgu ienesīgumu kā privāto pārvaldītāju konservatīvie ieguldījumu plāni, turklāt saglabājot maksimāli iespējamu fondēto pensiju shēmas dalībnieku līdzekļu drošību, kas ir Valsts kases kā valsts pārvaldītāja galvenais mērķis.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!