• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 2. septembra noteikumi Nr. 494 "Kārtība, kādā Latvijā ievedams piens un piena produkti". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2003., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78643

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.495

Grozījums Ministru kabineta 2002.gada 30.jūlija noteikumos Nr.334 "Noteikumi par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu un darbinieku atalgojumu, sociālajām garantijām un ar mācībām un kvalifikācijas celšanu saistīto izdevumu segšanu"

Vēl šajā numurā

05.09.2003., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 494

Pieņemts: 02.09.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.494

Rīgā 2003.gada 2.septembrī (prot. Nr.47, 26.§)

Kārtība, kādā Latvijā ievedams piens un piena produkti

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 42.panta 8.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijā ievedams termiski neapstrādāts piens, termiski apstrādāts piens, piena produktu ražošanai paredzēts piens un piena produkti, kas paredzēti patēriņam cilvēku uzturā (turpmāk – piens).

2. Noteikumi neattiecas uz pienu, kas:

2.1. saskaņā ar pavaddokumentiem ir paredzēts citiem mērķiem (piemēram, izstādēm, pētījumiem), nevis izmantošanai cilvēku uzturā. Šādā gadījumā piena saņēmējs saņem Pārtikas un veterinārā dienesta atļauju un nodrošina piena uzglabāšanu, tā atlieku iznīcināšanu vai nosūtīšanu atpakaļ uz eksportētājvalsti. Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālās struktūrvienības kontrolē, lai pienu izlietotu paredzētajiem mērķiem;

2.2. paredzēts starptautisko kuģu, lidmašīnu vai vilcienu pasažieru un apkalpes ēdināšanai. Ja piens un tā atliekas tiek izkrautas, tās iznīcina. Pienu un tā atliekas neiznīcina, ja muitas atbildīgās amatpersonas uzraudzībā to pārkrauj citā transportlīdzeklī.

3. Latvijā pienu atļauts ievest, ievērojot prasības, kas noteiktas šajos noteikumos, normatīvajos aktos par pārtikas apriti, kā arī ar muitas jomu saistītajos normatīvajos aktos, pēc tam, kad sanitārais robežinspektors ar veterinārārsta kvalifikāciju veicis veterināro pārbaudi.

 

II. Piena eksportētājvalstis un eksportētājuzņēmumi (eksportētājuzņēmējsabiedrības), kuriem atļauts Latvijā ievest pienu

4. Latvijā atļauts ievest pienu no tām valstīm vai to daļām, kas iekļautas piena eksportētājvalstu sarakstā. Piena eksportētājvalstu sarakstu izveido un uztur Pārtikas un veterinārais dienests, un to apstiprina zemkopības ministrs.

5. Latvijā atļauts ievest pienu, kas ražots piena eksportētājvalstu sarakstā ietverto valstu uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), kuri nodrošina Latvijā noteikto prasību vai tām līdzvērtīgu prasību izpildi un ir iekļauti piena eksportētājuzņēmumu (eksportētājuzņēmējsabiedrību) sarakstā. Piena eksportētājuzņēmumu (eksportētājuzņēmējsabiedrību) sarakstu izveido un uztur Pārtikas un veterinārais dienests, un to apstiprina zemkopības ministrs.

6. Ja valsts, tās daļa vai uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) nav iekļauts šo noteikumu 4. un 5.punktā minētajā sarakstā, Pārtikas un veterinārais dienests pēc savstarpējas vienošanās ar attiecīgās valsts kompetento institūciju valstī, tās daļā vai uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) veic inspekciju saskaņā ar Starptautiskā epizootiskā biroja izstrādātajām vadlīnijām valsts veterināro dienestu novērtēšanā un Pasaules tirdzniecības organizācijas Līguma par sanitāro un fitosanitāro pasākumu piemērošanu principiem. Izdevumus, kas saistīti ar inspekcijas veikšanu, sedz attiecīgā valsts vai uzņēmums (uzņēmējsabiedrība).

7. Ja valsts vai tās daļa nav iekļauta šo noteikumu 4.punktā minētajā sarakstā, lai noteiktu valsts vai tās daļas atbilstību Latvijā noteiktajām prasībām vai tām līdzvērtīgām prasībām un pieņemtu lēmumu par valsts vai tās daļas iekļaušanu piena eksportētājvalstu sarakstā, Pārtikas un veterinārais dienests novērtē attiecīgās valsts:

7.1. dzīvnieku vispārējo veselības stāvokli;

7.2. veterinārā dienesta struktūru un pilnvaras;

7.3. normatīvos aktus par dzīvnieku barības apriti un veterinārmedicīnas jomu un pasākumus dzīvnieku slimību profilaksē un apkarošanā;

7.4. barības piedevu, veterināro zāļu un citu vielu lietošanu dzīvniekiem un tās kontroli;

7.5. vides piesārņojumu, kas var ietekmēt cilvēku un dzīvnieku veselību;

7.6. informācijas sistēmas efektivitāti un regulāru informētību par dzīvnieku slimību parādīšanos un izplatīšanās novēršanu;

7.7. sniegtās garantijas šajā punktā minēto jautājumu kontrolē.

8. Pārtikas un veterinārais dienests pēc valsts vai tās daļas novērtēšanas saskaņā ar šo noteikumu 7.punktā minētajām prasībām iesniedz Zemkopības ministrijā priekšlikumus par attiecīgās valsts, tās daļas vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) iekļaušanu attiecīgajā sarakstā.

9. Pārtikas un veterinārais dienests ir atbildīgs par šo noteikumu 4. un 5.punktā minēto sarakstu sagatavošanu un papildināšanu saskaņā ar izmaiņām Eiropas Savienības piena eksportētājvalstu un eksportētājuzņēmumu (eksportētājuzņēmējsabiedrību) sarakstos, kā arī to publicēšanu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” divu darbdienu laikā pēc valsts, tās daļas vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) iekļaušanas attiecīgajā sarakstā.

 

III. Prasības Latvijas Republikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas drīkst Latvijā ievest (saņemt) pienu

10. Latvijā pienu drīkst ievest (saņemt) Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas iekļauts zemkopības ministra apstiprinātajā sarakstā un kura darbība jebkurā pārtikas aprites posmā atbilst normatīvajos aktos par pārtikas apriti noteiktajām prasībām.

11. Pārtikas un veterinārā dienesta priekšlikumus par piena ievedējuzņēmuma (ievedējuzņēmējsabiedrības) iekļaušanu attiecīgajā sarakstā vai svītrošanu no tā izskata zemkopības ministra izveidota komisija (turpmāk – komisija) un apstiprina zemkopības ministrs.

12. Pārtikas un veterinārais dienests:

12.1. pēc uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) īpašnieka vai viņa pilnvarotas personas pieprasījuma pārbauda pārtikas aprites prasību ievērošanu uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā);

12.2. ja atzinums ir pozitīvs, sniedz priekšlikumus par attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) iekļaušanu ievedējuzņēmumu (ievedējuzņēmējsabiedrību) sarakstā, kuru publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

13. Ja piena ievedējuzņēmums (ievedējuzņēmējsabiedrība) neievēro normatīvajos aktos noteiktās pārtikas aprites prasības, zemkopības ministrs pēc Pārtikas un veterinārā dienesta vai citu valsts uzraudzības un kontroles institūciju priekšlikuma, kas izskatīts komisijā, ir tiesīgs svītrot uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) no piena ievedējuzņēmumu saraksta. Attiecīgos grozījumus publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

IV. Piena ievešanas ierobežojumi

14. Pasta sūtījuma veidā un personiskās bagāžas veidā (ja persona šķērso robežu) Latvijā ir atļauts ievest pienu, kas:

14.1. paredzēts personiskajai lietošanai;

14.2. tiek ievests no valsts vai tās daļas, kas ir iekļauta zemkopības ministra apstiprinātajā sarakstā;

14.3. iegūts valstī vai tās daļā, kas nav infekcijas slimību skarta un kurā nepastāv attiecīgo slimību ievešanas risks.

15. Ja tiek pārkāpti šo noteikumu 14.punktā minētie nosacījumi, pienu termiski apstrādā vai iznīcina ar Pārtikas un veterināro dienestu saskaņotā vietā atbilstoši normatīvajos aktos par izplatīšanai nederīgas pārtikas turpmāku izmantošanu vai izplatīšanu noteiktajai kārtībai.

16. Ievedot Latvijā pienu, ir nepieciešams Pārtikas un veterinārā dienesta apstiprināts veterinārais (veselības) sertifikāts (turpmāk – sertifikāts). Sertifikāts apliecina, ka piens atbilst Latvijā noteiktajām prasībām un ir iegūts no dzīvniekiem, kuri to dzīves laikā nav ēdināti ar atgremotāju audus saturošu barību.

17. Latvijā nav atļauts ievest pienu:

17.1. kas apstrādāts ar jonizējošo vai ultravioleto starojumu;

17.2. kas apstrādāts ar vielām, kuras ietekmē vai var ietekmēt piena kvalitāti vai organoleptiskās īpašības;

17.3. kas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām;

17.4. kas nav iepakots un marķēts saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

17.5. kura ražošanā, uzglabāšanā un transportēšanā nav ievērotas normatīvajos aktos noteiktās prasības;

17.6. kura tirdzniecības nosaukumi neatbilst normatīvajos aktos noteiktajiem nosaukumiem.

18. No valstīm vai to daļām, kas iekļautas šo noteikumu 4.punktā minētajā sarakstā, aizliegts ievest pienu, ja valsts, tās daļa vai tajā esošais ganāmpulks saskaņā ar Starptautiskā epizootiskā biroja izstrādāto Starptautisko dzīvnieku veselības kodeksu ir bijis vai ir uzskatāms par infekcijas slimību skartu un pastāv risks ievest attiecīgo slimību. Pārtikas un veterinārais dienests riska faktoru novērtē, pamatojoties uz Pasaules tirdzniecības organizācijas Līguma par sanitāro un fitosanitāro pasākumu piemērošanu un Latvijas veterinārajām prasībām.

19. Kravas ievedējs – kravas īpašnieks vai viņa pilnvarota persona – 24 stundas pirms piena ievešanas paziņo Pārtikas un veterinārā dienesta Sanitārās robežinspekcijas kontroles punktam par kravu, tās ievešanas vietu un laiku. Pārtikas un veterinārā dienesta Sanitārā robežinspekcija informē kravas ievedēju par ievešanas kārtību (ja ievešanas noteikumos ir izdarīti grozījumi).

 

V. Piena veterinārā kontrole

20. Uz valsts robežas, brīvajās muitas zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas kontroles kārtību veic kravas veterināro pārbaudi.

21. Ja konstatē neatbilstību normatīvajos aktos par pārtikas apriti noteiktajām prasībām, sanitārajam robežinspektoram ir tiesības aizliegt piena ievešanu un:

21.1. aizturēt kravu iznīcināšanai, kā arī uzraudzīt to līdz brīdim, kad uzraudzību pārņem Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālās struktūrvienības, ja pastāv draudi cilvēku un dzīvnieku veselībai, dzīvībai vai videi. Kravu iznīcināšanai nogādā normatīvajos aktos par izplatīšanai nederīgas pārtikas turpmāku izmantošanu vai iznīcināšanu noteiktajā kārtībā ar Pārtikas un veterināro dienestu saskaņotā vietā un tā uzraudzībā;

21.2. nosūtīt kravu atpakaļ, ja tā nav bīstama cilvēku un dzīvnieku veselībai, dzīvībai vai videi;

21.3. novērtējot kravas nekaitīgumu, pēc kravas ievedēja pieprasījuma lemt par kravas pārstrādi, iznīcināšanu vai izmantošanu citiem mērķiem (nevis patēriņam cilvēka uzturā) saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta norādījumiem.

22. Izdevumus, kas saistīti ar kravas iznīcināšanu, piespiedu pārstrādi vai transportēšanu uz pārstrādes vai iznīcināšanas vietu, sedz kravas ievedējs.

23. Sertifikāts (oriģināls) piena ievešanai ir derīgs, ja tas:

23.1. aizpildīts latviešu vai eksportētājvalsts izvēlētā valodā;

23.2. noformēts katrai kravai;

23.3. izsniegts kravas nosūtīšanas dienā;

23.4. noformēts uz vienas lapas vai uz vairākām lapām, kas ir nolocītas, sastiprinātas un apzīmogotas augšējā kreisajā stūrī;

23.5. ir eksportētājvalsts kompetentas institūcijas pilnvarota veterinārārsta parakstīts un apzīmogots un apliecina, ka piens atbilst Latvijas normatīvajos aktos par pārtikas apriti un nekaitīgumu noteiktajām prasībām, kā arī kvalitātes prasībām vai tām līdzvērtīgām prasībām un tiek eksportēts no uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri ir iekļauti eksportētājuzņēmumu sarakstā. Ja sertifikātā ir svītrojumi, eksportētājvalsts kompetenta institūcija tos apstiprina ar parakstu un zīmogu.

24. Sertifikātā norāda šādu informāciju:

24.1. eksportētājvalsts nosaukums;

24.2. uzņēmuma atzīšanas numurs;

24.3. norāde “No termiski neapstrādāta piena”, ja produkts ir pagatavots no termiski neapstrādāta piena;

24.4. derīguma termiņš, ja produktā iespējama mikroorganismu attīstība.

25. Ja eksportētājvalsts neievēro normatīvajos aktos par pārtikas apriti noteiktās prasības, kā arī Latvijā noteiktās prasības, kas saistītas ar sertifikātiem, citiem pavaddokumentiem un pārbaudēm, kravas ievedējs tiek sodīts Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

 

VI. Noslēguma jautājumi

26. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1998.gada 25.augusta noteikumus Nr.320 “Kārtība, kādā Latvijā ievedams piens un piena produkti” (Latvijas Vēstnesis, 1998, 246./247.nr.).

27. Noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 1.oktobri.

 

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 92/46/EEC.

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministrs M.Roze

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 1.oktobri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!