• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2,5 tūkstošu iedzīvotāju vārdā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2003., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78703

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nesot Rīgas vārdu Eiropā un pasaulē

Vēl šajā numurā

05.09.2003., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2,5 tūkstošu iedzīvotāju vārdā

Cienījamā Valsts prezidentes kundze!

Mēs, iniciatīvas grupas pārstāves, sešu Latgales pilsētu 2,5 tūkst. iedzīvotāju vārdā griežamies pie Jums pēc palīdzības, cerot uz Jūsu sapratni un labu gribu. Jau 2003. gada februārī griezāmies pie Saeimas deputātiem ar iesniegumu, bet sešu mēnešu laikā neesam saņēmuši atbildi pēc būtības.

Mūsu valsts pensiju sistēma ir ļoti netaisnīga attiecībā pret vecāka gadagājuma (50–55 gadu vecu un vairāk) cilvēkiem, kuri pirms aiziešanas pensijā ir palikuši bez darba.

Šajā vecumā atrast darbu ir ļoti grūti vai gandrīz neiespējami. Saskaņā ar valsts esošo pensijas likumu, sievietēm un vīriešiem ir iespēja aiziet pensijā tikai no 62 gadu vecuma. Bet vai daudziem no mums, kuri 30 gadu un vairāk ir nostrādājuši valsts labā, būs iespēja izmantot savas pensijas saņemšanas tiesības?

Faktiski mūsu gadagājuma bezdarbniekiem ir atņemta iespēja uz dzīvi, kas neatbilst demokrātiskajām normām mūsdienu civilizētajās valstīs.

Bet lai kaut kādā veidā atvieglotu augstākminētajai iedzīvotāju kategorijai dzīvi, mēs ierosinām steidzīgi ieviest grozījumus esošajā pensijas likumā. Šie grozījumi dos iespēju pirmspensijas vecuma cilvēkiem, bezdarbniekiem (sievietēm 57 gadu vecumā un vīriešiem 60 gadu vecumā, kā arī cilvēkiem, kuriem pensija var būt piešķirta pēc 1. un 2. saraksta) pirmstermiņa pensijas saņemšanai 80% apmērā no aprēķinātās vecumpensijas summas. Pirmstermiņa pensijas aiziešanas vecumam (57 gadi – sievietēm, 60 gadi – vīriešiem utt.) jābūt fiksētam, nepieaugot katru gadu.

Grozījumu darbības laikam jābūt neierobežotam. Grozījumu prasībām jāattiecas arī uz tām sievietēm, kuru vecums grozījumu spēkā stāšanās laikā jau ir 57 (un vīriešiem 60) un vairāk gadu.

Mēs lūdzam Jūs iepazīties ar mūsu piedāvājumiem un, izmantojot Valsts prezidentes pilnvaras, pievērst Latvijas Saeimas deputātu un Ministru kabineta uzmanību šai cilvēkiem svarīgajai problēmai.

Latgales reģiona iedzīvotāji gaida ātru un pozitīvu savu problēmu risinājumu pirms iestāšanās Eiropas Savienībā, tāpēc ka nevienai savienībai, pat Eiropas Savienībai, nav vajadzīgi nabadzīgi un atstumti cilvēki.

Paļaujoties uz Jums, ar patiesu cieņu –

iniciatīvas grupas pārstāves: Marija Leotnikova, Ludmila Karpova,

Larisa Lavrenova, Jute Sovane, Jekaterina Germonoviča, Olga Kubrjakova

01.09.2003.

Pielikumā:

Iesnieguma kopija LR Saeimas deputātiem un 2,5 tūkst. Latgales reģiona iedzīvotāju parakstu kopijas.

P.S. Iesnieguma oriģināls LR Saeimas deputātiem kopā ar Latgales reģiona 1931 iedzīvotāja oriģinālparakstu lapām 2003. gada 26. februārī tika nosūtīts LR Saeimas frakcijas “Jaunais laiks” deputātei Inārai Ostrovskas kundzei.

Vairāk nekā 500 Latgales reģiona iedzīvotāju paraksti, kuri tika savākti 2003. gada martā un aprīlī, atrodas pie iniciatīvas grupas pārstāvjiem.

 

Kopijas: “Latvijas Vēstnesis” redakcijai, “Diena” redakcijai, “Neatkarīgā Rīta Avīze” redakcijai, “Čas” redakcijai, “Vesti segodņa” redakcijai

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!