• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un ES muitu sistēmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2003., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Maskavas eliti ar militāru stāju

Vēl šajā numurā

05.09.2003., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un ES muitu sistēmām

Lai Latvijas muita varētu iekļauties Eiropas Savienības (ES) informatīvajā vidē, līdz 2004. gada 1. maijam jānodrošina savietojamība ar divām ES sistēmām – datorizēto tranzīta kontroles sistēmu un integrētā tarifa vadības sistēmu.

Kopš informatīvo sistēmu savietojamības projektu uzsākšanas ir panākts būtisks progress. To, tiekoties ar Galvenās muitas pārvaldes (GMP) atbildīgajām darba grupām jūnijā un jūlijā, atzinuši arī Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji.

Izvērtējot iespējamos risinājumu variantus, 2003. gada aprīlī pieņemts lēmums pagaidām Latvijā ieviest ES minimālajām prasībām atbilstošu datorizēto tranzīta kontroles sistēmu. Lai muitas darbinieki varētu iepazīties ar sistēmas darbību, muitas rīcībā esošajā datortehnikā pašu spēkiem tika instalēta EK vadībā izstrādātā tranzīta aplikācija MCC (Minimum Common Core). Projekta darba grupa ir beigusi datorizētās tranzīta kontroles sistēmas lietošanas apmācības. Kad Latvijas muitai tiks piegādāta pastāvīgā risinājuma datortehnika, tā nekavējoties varēs uzsākt tranzīta sistēmas vides veidošanu, jo nepieciešamie priekšdarbi ir galā. Plānots, ka tranzīta sistēmas instalācija tiks pabeigta šā gada oktobrī. Pēc tam ar sistēmu sāks mācīties strādāt muitnieki, kuru pastāvīgam darbam nepieciešamo tehnisko aprīkojumu paredzēts iegādāties līdz šī gada beigām. Pēc iestāšanās ES Latvijā ieviestās datorizētās tranzīta kontroles sistēmas pilnveidošana turpināsies.

Jūnijā muitas dienestā darbā tika pieņemti četri eksperti, kuri papildina tranzīta procedūru normatīvo bāzi un veido tranzīta sistēmas lietotāju palīdzības dienestu. Ir pabeigta Latvijas tranzīta likumdošanas salīdzināšana ar ES normām un konstatētas atšķirības. Patlaban tiek gatavoti priekšlikumi izmaiņām.

Divpusējā sadarbībā ar Zviedrijas muitu ir panākta vienošanās par ES integrētā tarifa vadības sistēmas pagaidu risinājuma ieviešanu, tālab šīs sistēmas galīgā risinājuma ieviešanu nav nepieciešams pabeigt pirms iestāšanās ES.

ES integrētā tarifa vadības sistēmas pagaidu risinājums sastāv no divām komponentēm: Zviedrijas muitas izstrādātās “TARIC” sistēmas un Dānijas muitas izstrādātās “Quota” sistēmas. 11. jūlijā tika parakstīts līgums ar Zviedrijas muitu par “TARIC” sistēmas programmatūras izmantošanu un ieviešanu, tāpat ir saņemta arī Dānijas muitas pārstāvja atļauja izmantot viņu “Quota” sistēmu kā pagaidu risinājumu.

Augusta sākumā informācijas tehnoloģiju kompānija “DigLat”, kas uzvarēja konkursā par Latvijas muitas nodrošināšanu ar sistēmas ieviešanai nepieciešamo datortehniku, piegādāja GMP pasūtīto datortehniku. Piegāde notika informatīvo sistēmu ieviešanas projekta plānā paredzētajā termiņā. Jau ir pabeigta pārbaude, un speciālisti pārliecinājās, ka piegādātā tehnika darbojas un ir bez defektiem. Pēc pārbaudes tā tiks nogādāta Zviedrijā programmatūras instalēšanai. Plānots, ka novembrī datortehnika tiks atgādāta atpakaļ uz Latviju un varēs uzsākt programmatūras testēšanu mūsu valsts muitas dienestā. Paredzēts, ka līdz gadu mijai šo darbu pabeigs, un varēs sākt muitnieku apmācību.

Jūlija otrajā pusē noslēdzās atklāts konkurss par abu informatīvo sistēmu dokumentu pārtulkošanu no angļu valodas latviešu valodā. Par uzvarētājiem tika atzīta SIA “Komin” un SIA “R&V izglītības centrs”. Paredzēts, ka sistēmu ieviešanai nepieciešamo dokumentu tulkošana tiks pabeigta līdz šā gada novembrim.

Līdztekus ES integrētā tarifa vadības sistēmas pagaidu risinājuma ieviešanas pasākumiem GMP notiek arī ieviešanas priekšdarbi galīgajam sistēmas risinājumam, kas tiek finansēts par “PHARE 2002” naudu.

PHARE projektā aizvadītajā nedēļā Latvijā darbu uzsāka pirmsiestāšanās padomnieks no Zviedrijas, kurš koordinēs ārvalstu ekspertu vizītes. Viņš palīdzēs laikus ieviest ar ES sistēmām savietojamās tranzīta un tarifu vadības sistēmas Latvijā. Sadarbības līgums ilgs 18 mēnešus.

VID Galvenā muitas pārvalde

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!