• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Gaiļezera" helikoptera laukumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2003., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78708

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

05.09.2003., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Gaiļezera” helikoptera laukumu

Ceturtdien, 4. septembrī, Veselības ministrijā notika starpinstitūciju sanāksme par iespēju klīniskās slimnīcas “Gaiļezers” teritorijā izbūvēt helikoptera nosēšanās laukumu. Sanāksmē piedalījās pārstāvji no Veselības ministrijas, Aizsardzības ministrijas un Rīgas domes.

Helikoptera laukuma izbūve nepieciešama, jo Rīgā pie slimnīcām nav helikoptera nosēšanās laukumu. Patlaban, glābjot cilvēkus ar helikoptera palīdzību, lidaparāts nosēžas slimnīcas “Gaiļezers” teritorijā zāles pļavā. Katastrofu medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics pastāstīja, ka lietainos laika apstākļos šajā vietā helikoptera nosēšanās ir apgrūtināta. Helikoptera nosēšanās ir apgrūtināta arī diennakts tumšajās stundās, jo slimnīcas teritorijā esošā pļava, kur helikopters mēdz nolaisties, nav izgaismota. Tajos gadījumos, kad nosēšanās slimnīcas “Gaiļezers” teritorijā esošajā pļavā nav iespējama, helikopters nosēžas transporta ostas brīvajās teritorijās vai Rīgas lidostā un cietušais cilvēks tālāk uz stacionāru tiek vests ar autotransportu, tādēļ aizkavējas palīdzības sniegšana cietušajam.

Pēc Latvijas iestāšanās NATO slimnīca “Gaiļezers” būs tā ārstniecības iestāde, kas nodrošinās NATO militārpersonu ārstēšanu. Tādēļ ir svarīgi, lai slimnīcas teritorijā būtu helikoptera nosēšanās laukums, lai uz slimnīcu operatīvi nogādātu cietušos.

Pagājušajā gadā helikopters, nosēžoties pļavā slimnīcas “Gaiļezers” teritorijā, cietušos cilvēkus uz slimnīcu nogādājis 11 reizes. M. Šics informēja, ka ar pašreizējām helikoptera izmantošanas iespējām helikoptera laukums tiktu izmantots vidēji 20–30 reizes gadā.

Kopumā helikoptera laukuma izbūve izmaksātu 387 385 latus, ieskaitot arī nepieciešamos uzlabojumus trokšņu līmeņa mazināšanai slimnīcā “Gaiļezers”, informēja slimnīcas galvenais ārsts Edvīns Platkājis. Lai trokšņus mazinātu, jānomaina aptuveni viena trešdaļa logu tajā slimnīcas daļā, kas atrodas helikoptera nosēšanās laukuma tuvumā. Paša laukuma izbūve izmaksātu 122 500 latu.

Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības aprūpes pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Rempe informēja, ka pagājušajā gadā Rīgas dome par saviem līdzekļiem ir izstrādājusi helikoptera nosēšanās laukuma tehnisko projektu, kas jau saskaņots vairākās institūcijās. Ar šo projektu iepazinušies arī Aizsardzības ministrijas Gaisa spēku pārstāvji, kas atzinuši, ka projekts ir precizējams.

Šā projekta īstenošanā iesaistītās puses – Veselības ministrija, Aizsardzības ministrija un Rīgas dome – konceptuāli atbalsta helikoptera nosēšanās laukuma izbūvi slimnīcas “Gaiļezers” teritorijā. Visas iesaistītās puses vienojās, ka izstrādātais tehniskais projekts laukuma izbūvei tuvāko nedēļu laikā jāprecizē, lai pēc tam atkārtotā tikšanās reizē ministrijas un Rīgas dome vienotos par projekta realizāciju.

Veselības ministre Ingrīda Circene atzina, ka Veselības ministrija atbalsta helikoptera nosēšanās laukuma izbūvi slimnīcas “Gaiļezers” teritorijā un izskatīs iespējas, kā vēl ministrija varētu piedalīties projekta īstenošanā.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodrošinājuma jautājumos Anrijs Brencāns atzina, ka Aizsardzības ministrija ir ieinteresēta projekta īstenošanā un iespēju robežās 2004.gada budžetā varētu paredzēt daļu finansējuma, tomēr šis projekts prasa rūpīgu izvērtējumu.

Veselības ministrijas  Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!