• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar realitātēm un vīzijām pa dzīvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2003., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78788

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie sāpju gleznas sliekšņa

Vēl šajā numurā

10.09.2003., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar realitātēm un vīzijām pa dzīvi

Latvijas Zinātņu akadēmijas viestelpā skatāma fotomeistara Arņa Blumberga izstāde “Vīzijas”

ARNIS2.JPG (17200 bytes)
Vakar izstādes atklāšanā: Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš ar izstādes “Vīzijas” autora, “Latvijas Vēstneša” fotoredaktora Arņa Blumberga dāvinājumu akadēmijai
Foto: Alma Edžiņa — “LV”

Latvijas Zinātņu akadēmijā ir izveidojusies noturīga un skaista tradīcija – Senāta sēžu dienās pēc zinātnisko ziņojumu noklausīšanās tiek atklāta jauna mākslas izstāde. Autoru vidū ir slaveni mākslinieki, tajā skaitā akadēmijas goda locekļi, un ir arī neordināras personības, kuras mēs pazīstam kā piederīgas pie citām profesijām.

Tā, piemēram, ar Babītes rododendru audzētavā skatītā krāšņuma pārnesumu akvarelī skatītājus priecēja akadēmiķis ķīmiķis Arnolds Alksnis. Visu vasaru akadēmijas viesi “basām kājām” staigāja akadēmijas goda locekļa kinorežisora Jāņa Streiča pasteļu bērnības takās, ko tagad redzēs valmierieši savā teātrī, jo pilsēta, gatavojoties jubilejai, pulcina ar Valmieru saistītos kultūras cilvēkus.

Vakar, sekojot tradīcijai, LZA viestelpā tika atklāta pazīstamā fotomeistara Arņa Blumberga darbu izstāde ar neparastu nosaukumu “Vīzijas”. LZA prezidents profesors Jānis Stradiņš laikraksta “Latvijas Vēstnesis” ilggadējo darbinieku raksturoja kā zinātnes hronikas veidotāju, kurš līdzās politisko darbinieku portretiem profesionāli dokumentējis arī pašus svarīgākos notikumus Latvijas zinātnē. Arī nesen, kad Rīga atzīmēja Nobela prēmijas laureāta Vilhelma Ostvalda 150. dzimšanas dienu, ziedu nolikšanu pie a/s “Grindeks” Rīgai dāvātā pieminekļa fiksēja Arnis Blumbergs. Nu, lūk, jaunā izstāde atklāj jaunu iezīmi Arņa Blumberga darbībā un raksturā. Tā ir radošās personības nerimtīgā tieksme pēc neparastā, pēc skaistā. Tāpēc šajās fotogrāfijās ir mūsu saule, jūra, nesenā burinieku regate. V. Ostvalds bija daudzpusīga personība, viņš arī gleznoja. Bet viņa skaistums bija it kā konstruēts. Blumbergam skaistums ir redzēts, pamanīts un fiksēts. Lūk, kā tas burinieks ar zaļajām burām aiziet tālumā, jūrā, miglā. Arnim Blumbergam ir maz mākoņu, saule vien! Tā Jānis Stradiņš.

Apsveicēju vidū bija akadēmijas goda locekle Elza Radziņa, kura, daloties iespaidos par neseno lidojumu gaisa balonā, novēlēja it visiem izjust Latvijas neticamo skaistumu, kurš tā pacilā sirdi! Aktrise nolasīja maz pazīstamus izjustus dzejoļus. Piedalījās liels pulks akadēmijas locekļu un akadēmiskās saimes pārstāvju: Juris Ekmanis, Raimonds Valters, Tālis

NAD.JPG (21022 bytes)
Divi no 33 izstādē apskatāmajiem darbiem — ar burām un turbulenci. Arnis Blumbergs, pateicoties par dziļi izjustajiem apsveikuma vārdiem skatuves māksliniecei LZA goda loceklei Elzai Radziņai
KLO.JPG (26529 bytes)
ARNIS3.JPG (20654 bytes)

Millers; Jānis Streičs, Vaidelotis Apsītis, Aina Blinkena; Maija Kūle, Tālavs Jundzis, Dace Markus; Vija Kluša, Elmārs Grēns, Ivars Kalviņš; Jānis Bērziņš, Mārcis Auziņš, Valentīna Skujiņa; Andrejs Siliņš, Jānis Kristapsons un daudzi citi.

Bet autors uzdāvināja Latvijas Zinātņu akadēmijai skaista, balta burinieka attēlu. Tādu gaistošu, jūrā, bez mākoņiem, ar gaišu horizontu. Šīs nianses pamanīja prezidents Jānis Stradiņš un nosauca velti par akadēmijas cerību burinieku.

Jaukā velte, noskaņa un Arņa Blumberga dāvātais skaistums patiešām pamatoja visu cerību tam gaišajam horizontam tur, tālumā... Lai tā nebūtu vīzija, bet īstenība!

Dr. hist. Ilga Tālberga,  LZA nodaļas zinātniskā sekretāre, — “Latvijas Vēstnesim”

Foto: Dr. chem. Alma Edžiņa,

LZA Senāta zinātniskā sekretāre,  — “Latvijas Vēstnesim”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!