• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauku reģistru, atbilstoši ES prasībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2003., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78798

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/849-6780

Par Latvijas un Uzbekistānas vienošanās spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

10.09.2003., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauku reģistru, atbilstoši ES prasībām

Zemniekiem, kuri 2004. gadā pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) vēlēsies saņemt tiešos maksājumus, laikā no šā gada 1. oktobra līdz 31. decembrim ir jāpiesakās un jāreģistrē apsaimniekojamās platības Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajās pārvaldēs. Pieteikšanās un platību reģistrēšana nepieciešama, lai LAD varētu nodrošināt savlaicīgu pieteikumu pieņemšanu ES tiešajiem maksājumiem 2004. gadā, kā arī aprēķināt un izmaksāt apsaimniekojamām platībām atbilstošās summas. Reģistrējoties lauksaimniekiem būs jāaizpilda anketa, kurā jānorāda apsaimniekojamās platības, kā arī cita informācija, kas sākotnēji būs nepieciešama tiešo maksājumu administrēšanai. Ierodoties uz reģistrāciju, lauksaimniekam līdzi jāņem personu apliecinoši dokumenti, kā arī dokumenti, kas apliecina tiesības apsaimniekot zemes platības, piemēram, zemesgrāmata, līgums ar īpašnieku u.c. Reģistrējoties zemnieks saņems arī savu apsaimniekoto lauku kartes, kuras pēc precizēšanas būs jāiesniedz LAD.

Lauku reģistra veidošanā par pamatu tiek izmantotas ortfoto kartes. Pašreiz pieejamās ortfotokartes ir novecojušas, jo tās tika veidotas laikam no 1994. līdz 2001. gadam, bet ES prasības paredz, ka šis ortfoto nedrīkst būt vecāks par pieciem gadiem. Lai iegūtu precīzu informāciju par situāciju dabā, LAD speciālisti veiks pārbaudes uz lauka, konstatējot un precizējot faktiskās izmaiņas zemes gabalā. Tiešo maksājumu apjoms tiks noteikts, vadoties no Lauku reģistrā esošās informācijas un kartēm, kas būs precizētas saskaņā ar zemes apsaimniekotāja iesniegto informāciju.

Sakārtojot Lauku reģistru atbilstoši ES prasībām, sekmīgi tiks pabeigts viens no svarīgākajiem posmiem integrētās administrēšanas un kontroles sistēmas (IAKS) izveidošanā. Pēc šīs sistēmas visās ES valstīs aprēķina, kontrolē un izmaksā atbalsta summas lauksaimniekiem. Atbalsta saņēmēju reģistrācija līdz 2003. gada beigām ir svarīgs priekšnosacījums, lai IAKS darbībā laikus tiktu novērstas iespējamās kļūdas un zemnieki veiksmīgi saņemtu viņiem paredzēto atbalstu no ES jau 2004. gadā.

Priekšreģistrācijas anketu un skaidrojošus dokumentus no 1.oktobra būs iespējams saņemt LAD reģionālajās pārvaldēs, to rajonu sektoros un Latvijas lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centra (LLKC) rajonu birojos.

Par reģistrāciju tiks paziņots desmit dienas pirms tās uzsākšanas rajonu laikrakstos un laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses  un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!