• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno realitāti okupētajā Irākā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2003., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78872

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kopīgu cīņu pret AIDS

Vēl šajā numurā

12.09.2003., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno realitāti okupētajā Irākā

Ar vienu vienīgu dienu bija pietiekami, lai parādītu jauno realitāti Irākā: kurdu bruņotās vienības arestēja bijušo Irākas viceprezidentu un Sadāma Huseina labo roku pēdējo gadu laikā Tahu Jasinu Ramadanu un tajā pašā laikā teroristu uzbrukumā ANO galvenajai mītnei Bagdādē bojā gāja ANO īpašais pārstāvis de Mello. Var nejautāt, kurš no abiem simboliskajiem notikumiem rāda Irākas nākotni - ir skaidrs, ka visu noteiks terors.

Vairs nav jābaidās no Sadāma režīma atlikušajiem piekritējiem - kurus ASV okupācijas režīms neitralizēs pavisam drīz. Taču “svētais karš”, kuru Irākā ir pasludinājusi teroristu organizācija “Al Qaida”, ir pavisam cita mēroga pasākums. Savienotajām Valstīm ir jālikvidē teroristu uzbrukumus vidē, kas nekad pret tiem nav bijusi īpaši draudzīga. Tie ir jālikvidē valstī, kas pēc 30 gadu ilgās diktatūras ekonomiski ir pilnīgi sabrukusi un kurā no jauna ir jāsāk politiskās aktivitātes. Vašingtonai būs jāatrod tādi sabiedrotie, kas piecietīs gan okupācijas režīmu, gan arī jauno nepārtrauktā terora realitāti. ASV civilajai pārvaldei vispirms ir jāpaskaidro, ka teroristu uzbrukumi pret ANO pirmām kārtām kaitē irākiešu pašu interesēm, kuriem vajadzētu būt ieinteresētiem saņemt atbalstu no starptautiskajām organizācijām.

Ļoti ticama ir iespēja, ka notiks tieši pretējais: daļa no Viduseiropas un Vidusamerikas “ielāpainās armijas”, kuru Vašingtona ir savākusi Irākā, drošības situācijai pasliktinoties, aizvāksies. Nesen Ungārijas aizsardzības ministrs paziņoja, ka šādos apstākļos Ungārijas karaspēka vienības no Irākas tiks atsauktas. Taču vēl ticamāks ir fakts, ka Irākā izveidosies cita koalīcija - savienība starp teroristu organizāciju “Al Qaida” un ekstrēmisko musulmaņu līderiem Irākā.

Pēc “DER STANDARD”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas un “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!