• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nākamo Zviedrijas premjerministru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2003., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78875

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pateicību mediķiem

Vēl šajā numurā

12.09.2003., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nākamo Zviedrijas premjerministru

Kā topošais Zviedrijas lielākās opozīcijas partijas līderis konservatīvais Fredriks Reinfelds ir izvirzījis mērķi kļūt par valsts nākamo premjerministru, taču vispirms vēlas panākt, lai zviedri saka jā eiro. Reinfelda atbalstītāji cer, ka ar savu spēju klausīties un pārspriest viņš spēs moderātiem dot jaunu stimulu pēc katastrofālā zaudējuma pagājušā gada riksdāga vēlēšanās. Saplosītajā partijā viņam ir liels atbalsts. Viņa konkurenti uz partijas priekšsēža posteni ir atkrituši viens pēc otra. Kad moderāti oktobrī pulcēsies uz partijas plašsapulci, nav nekādu šaubu, ka Fredriks Reinfelds pārņems partijas vadību no aizejošā Bū Lundgrēna. Vienlaikus tas nozīmē, ka viņš piekrīt kļūt par premjerministru.

“Kļūstot par lielākās opozīcijas partijas vadītāju, tu vēlies kļūt arī par premjerministru”, viņš saka.

Reinfelds uzskata, ka Jērana Pēršona Zviedrijā ir pārlieku daudz politikas. Ja viņam tiks dota iespēja pēc 2006. gadā paredzētajām riksdāga vēlēšanām pārcelties uz valdības kanceleju, viņš sola “pārbīdīt fokusu”.

“Pilsoniskā politika lielāku uzmanību pievērš cilvēkiem, nevis sistēmai. Varas virsotnē pavadītajos gados Pēršons ir ļoti daudz ko centralizējis. Vara no indivīda un pašvaldībām ir pārbīdīta uz valsti. Mūsu izejas punkts tā vietā ir vaicāt, kā varam palielināt vienkāršo cilvēku brīvību. Ceru, ka viņi jutīs fokusa maiņu, politiķiem kļūstot atklātiem un nekoncentrējot varu vienā cilvēkā. Politikai vajadzētu koncentrēties uz atsevišķiem svarīgākajiem jautājumiem kā, piemēram, noziedzības apkarošanu un atbildības uzņemšanos par cilvēkiem, kam nav tie labākie dzīves priekšnoteikumi.”

Nākamajā mēnesī Reinfelda laiku tomēr aizņems nevis cīņa ar Pēršona sociāldemokrātiem, bet eiro kampaņa.

Fredriks Reinfelds kļūs par tādas partijas vadītāju, kas ilgstoši bijusi viena no proeiropeiskākajām Zviedrijas partiju paletē. Jau sešdesmito gadu sākumā, pirms visām pārējām partijām, konservatīvie gribēja, lai Zviedrija iestājas Eiropas Kopienā. Valūtas savienībā moderāti vēlējās iestāties jau no paša tās sākuma. Tagad Reinfelds mēģinās pārliecināt zviedrus, runājot par Baltijas jūras reģiona valūtu. “Man ir nojauta, ka ļaudīm ļoti daudz nozīmē just piederību Eiropai. Tas ir identitātes jautājums. Kad piedzimu, Baltijas jūra bija brīvības un apspiestības šķirtne. Tagad mums ir kaimiņvalstis, kam ir tāda pati vērtību sistēma, un vēl vairāk tādu, kam drīz būs viena valūta. Mums jārunā par Baltijas jūras reģiona valūtu”, viņš teica. Reinfelds norādīja arī uz eiro ieviešanas ekonomiskajām priekšrocībām. “Krona jau sen ir zaudējusi vērtību. Dažreiz tas nāca par labu eksportam, taču tagad gribam spēcīgu valūtu, ko nebojās erozija.”

“Moderāti nekad nav šaubījušies par kopīgas valūtas ieviešanu, kamēr sociāldemokrātiem bija nogaidoša attieksme. Atšķirības ir arī tajā, ka mēs vairāk uzsveram, kā eiro pastiprinās konkurenci un ekonomikas pieaugumu, kamēr sociāldemokrāti varbūt vairāk runā par kapitāla kontrolēšanu.”

Pēc “HUFVUDSTADSBLADET”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!