• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ANO reformu konsultācijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2003., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78877

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ASV un Japānas augšupeju

Vēl šajā numurā

12.09.2003., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ANO reformu konsultācijām

Lielbritānija un Francija notur slepenas konsultācijas par ANO reformu jautājumiem. Parīzes un Londonas izstrādātais kopīgais ierosinājums ir jāpublisko septembrī, ANO Ģenerālās Asamblejas sanāksmju laikā.

Francija un Lielbritānija ir vienisprātis par to, ka ANO ir jāpārveido, taču tajā pašā laikā kritiski izturas pret agrāk izteiktajiem pārmaiņu priekšlikumiem. Tie tiek noraidīti divu iemeslu dēļ - vai nu tie nav praktiski īstenojami, vai arī tie nesaņems pietiekamu ASV atbalstu. Strīdīgo jautājumu starpā ir minama miera misiju darbība un to struktūra, kā arī jautājums par ANO Drošības Padomes struktūras paplašināšanu. Parīze un Londona vēlētos izvairīties no šo jautājumu izvirzīšanas priekšplānā. Tās, piemēram, ierosina pašreiz eksistējošo Starptautisko atbruņošanās inspektorātu nomainīt ar jaunu institūciju, kas būtu atbildīga par šo nozari. Jaunās struktūras ietvaros tiktu izveidota pastāvīga inspektoru grupa, kuras darbībā tiktu ņemta vērā Irākā gūtā pieredze.

Kārtējie priekšlikumi skar to struktūru reformas, kas darbojas cilvēktiesību aizsardzības vai pašreiz eksistējošās Ekonomisko un sociālo lietu padomes (ECOSOC) jomās. Pēdējo institūciju vajadzētu aizstāt ar jaunu - Ekonomiskās un sociālās drošības lietu padomi (ESCC), kuras pienākumos ietilptu tādu starptautisko problēmu risināšana kā, piemēram, trūkums un bads vai migrācijas problēmas. Saskaņā ar britu un franču projektu jaunajā padomē ietilptu G-8 grupas valstis, kā arī Brazīlija, Indija, Nigērija un Dienvidāfrika.

Visbeidzot, svarīga ir pati Drošības padomes struktūra. Francija un Lielbritānija būtu gatavas palielināt Drošības Padomes locekļu skaitu no 15 līdz 24. Vienlaikus tomēr tiktu saglabātas pašreizējās pastāvīgo Drošības Padomes locekļu veto tiesības.

Pēc “RZECZPOSPOLITA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!