• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 9. septembra noteikumi Nr. 507 "Noteikumi par kopējo valstī maksimāli pieļaujamo emisiju gaisā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2003., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.508

Grozījums Ministru kabineta 2000.gada 1.augusta noteikumos Nr.258 "Slīteres nacionālā parka konsultatīvās padomes nolikums"

Vēl šajā numurā

12.09.2003., Nr. 125

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 507

Pieņemts: 09.09.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.507

Rīgā 2003.gada 9.septembrī (prot. Nr.48, 11.§)

Noteikumi par kopējo valstī maksimāli pieļaujamo emisiju gaisā

Izdoti saskaņā ar likuma “Par piesārņojumu” 11.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka kopējo valstī maksimāli pieļaujamo emisiju gaisā (kilotonnās izteikts piesārņojošās vielas maksimālais daudzums, kuru kalendāra gada laikā atļauts emitēt atmosfērā no visiem emisijas avotiem) šo noteikumu 3.punktā minētajām gaisu piesārņojošām vielām un vielu grupām, sākot ar 2010.gadu.

2. Kopējo valstī maksimāli pieļaujamo emisiju gaisā šo noteikumu 3.punktā minētajām gaisu piesārņojošajām vielām un vielu grupām nosaka, ņemot vērā visas emisijas Latvijas teritorijā un tās ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, izņemot:

2.1. emisijas, ko rada starptautiskā jūras satiksme;

2.2. emisijas, ko rada lidmašīnas ārpus nolaišanās un pacelšanās cikla (nolaišanās un pacelšanās cikls ir 4 minūtes, lidmašīnai tuvojoties lidostai, 26 minūtes, lidmašīnām pārvietojoties pa cietzemi, 0,7 minūtes, lidmašīnai paceļoties no skrejceļa, un 2,2 minūtes, lidmašīnai sasniedzot lidošanai paredzēto augstumu).

3. Kopējā valstī maksimāli pieļaujamā emisija gaisā ir:

3.1. sēra dioksīdam — 101 kilotonna gadā;

3.2. slāpekļa oksīdiem (slāpekļa oksīda un slāpekļa dioksīda summa, kas izteikta kā slāpekļa dioksīds) — 61 kilotonna gadā;

3.3. amonjakam — 44 kilotonnas gadā;

3.4. gaistošajiem organiskajiem savienojumiem (antropogēnas izcelsmes organiskie savienojumi, izņemot metānu, kuri gaisā spēj veidot fotoķīmiskus oksidantus, saules gaismā reaģējot ar slāpekļa oksīdiem) — 136 kilotonnas gadā.

4. Kopējā valstī maksimāli pieļaujamā emisija gaisā ir noteikta, lai ar 2010.gadu visā Eiropas Savienības teritorijā būtu sasniegti šādi vides aizsardzības mērķi:

4.1. paskābināšanās samazināšana. Teritorijas, kurās ir pārsniegtas kritiskās slodzes (vienas vai vairāku piesārņojošo vielu kvantitatīvs ekspozīcijas novērtējums, kuru nepārsniedzot saskaņā ar esošajām zināšanām netiek kaitīgi ietekmēti jutīgi vides elementi), nepieciešams samazināt, salīdzinot ar 1990.gadu, vismaz par 50 % katrā ģeogrāfiskā sadalījuma vienībā (laukums, kura izmēri ir 150 x 150 km un kas pieņemts kritisko slodžu kartēšanā Eiropas mērogā, kā arī gaisu piesārņojošo vielu emisiju un nosēdumu monitoringā saskaņā ar Eiropas kopējo programmu gaisa piesārņojuma izplatības novērošanai un novērtēšanai lielos attālumos (EMEP));

4.2. piezemes (troposfēras zemāko slāņu) ozona ekspozīcijas samazināšana, lai aizsargātu cilvēku veselību. Piezemes ozona slodzes, kas pārsniedz cilvēka veselībai kritisko gaisa piesārņojuma līmeni (piesārņojošo vielu koncentrācija atmosfērā, kuru pārsniedzot saskaņā ar esošajām zināšanām var rasties tieša kaitīga ietekme uz recipientiem — cilvēkiem, augiem, ekosistēmām vai materiāliem), — gada laikā uzkrāto summu no piezemes ozona stundas koncentrāciju pārsniegumiem virs 120 µg/m3 (60 ppb), kas ir 0 (AOT 60 = 0), — nepieciešams samazināt, salīdzinot ar 1990.gadu, par divām trešdaļām katrā ģeogrāfiskā sadalījuma vienībā. Piezemes ozona slodze nevienā ģeogrāfiskā sadalījuma vienībā nedrīkst pārsniegt 2,9 ppm stundā;

4.3. piezemes ozona ekspozīcijas samazināšana, lai aizsargātu augus. Piezemes ozona slodzes, kas pārsniedz kultūraugiem un daļēji neskartai augu valstij kritisko gaisa piesārņojuma līmeni, — katru gadu no 1.maija līdz 31.jūlijam gaišajā dienas laikā uzkrāto summu no piezemes ozona stundas koncentrāciju pārsniegumiem virs 80 µg/m3 (40 ppb), kas ir 3 ppm stundā (AOT 40 = 3 ppm stundā), — nepieciešams samazināt, salīdzinot ar 1990.gadu, par vienu trešdaļu katrā ģeogrāfiskā sadalījuma vienībā. Piezemes ozona slodze nevienā ģeogrāfiskā sadalījuma vienībā nedrīkst pārsniegt 10 ppm stundā, kas izteikts kā kritiskās slodzes — 3 ppm stundā — pārsniegums.

5. Latvijas Vides aģentūra, pamatojoties uz inventarizācijas datiem un metodikām, par kurām vienojušās 1979.gada Ženēvas konvencijas par robežšķēršojošo gaisa piesārņošanu lielos attālumos dalībvalstis, kā arī saskaņā ar rokasgrāmatu par gaisa emisiju pamatinventarizāciju Eiropā, katru gadu aprēķina šo noteikumu 3.punktā noteikto piesārņojošo vielu emisijas gaisā par iepriekšējo gadu un izstrādā emisiju prognozi 2010.gadam.

6. Latvijas Vides aģentūra:

6.1. katru gadu līdz 1.oktobrim ievieto Latvijas Vides aģentūras interneta mājas lapā šo noteikumu 5.punktā minētos aprēķinus un prognozi;

6.2. katru gadu līdz 31.decembrim šo noteikumu 5.punktā minētos aprēķinus par gadu pirms iepriekšējā gada, provizoriskos aprēķinus par iepriekšējo gadu un emisiju prognozi 2010.gadam iesniedz Eiropas Komisijā un Eiropas Vides aģentūrā. Emisijas prognozi pamato, norādot tās izstrādē izmantoto sociālo un ekonomisko informāciju;

6.3. aprēķina emisijas ģeogrāfiskā sadalījuma vienībām, pamatojoties uz šo noteikumu 4.punktā noteiktajiem vides aizsardzības mērķiem.

7. Latvijas Vides aģentūra veic teritoriju kartēšanu un uzskaiti, lai, pamatojoties uz šo noteikumu 4.punktā noteiktajiem vides aizsardzības mērķiem, novērtētu kritisko slodžu un kritisko piesārņojuma līmeņu pārsniegumus Latvijas teritorijā esošajās ģeogrāfiskā sadalījuma vienībās, un ievieto attiecīgos datus Latvijas Vides aģentūras interneta mājas lapā.

8. Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra, novērtējot gaisa kvalitāti Latvijas teritorijā saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 2.jūlija noteikumos Nr.286 “Noteikumi par gaisa kvalitāti” noteiktajām prasībām, novērtē gaisa kvalitāti Latvijas teritorijā esošajās ģeogrāfiskā sadalījuma vienībās, pamatojoties uz šo noteikumu 4.punktā noteiktajiem vides aizsardzības mērķiem, un ievieto attiecīgos datus Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūras interneta mājas lapā.

9. Noteikumu 4., 6., 7. un 8.punkts stājas spēkā ar īpašiem Ministru kabineta noteikumiem.

10. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2002.gada 22.janvāra noteikumus Nr.33 “Noteikumi par kopējo valstī maksimāli pieļaujamo emisiju gaisā” (Latvijas Vēstnesis, 2002, 15.nr.).

 

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 2001/81/EC.

Ministru prezidents E.Repše

Vides ministrs R.Vējonis

 Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 13.septembri.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!