• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par VID prioritāšu īstenošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2003., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79067

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienības tiesību ieviešana Latvijā

Vēl šajā numurā

18.09.2003., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par VID prioritāšu īstenošanu

Par “aplokšņu algu” apkarošanu

Viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darba prioritātēm ir “aplokšņu algu” apkarošana. Lai cīnītos ar darba algu izmaksu aploksnēs, VID pievērš šai problēmai pastiprinātu uzmanību un regulāri veic dažādus kontroles pasākumus. Viens no pasākumiem ir vēstuļu izsūtīšana tiem nodokļu maksātājiem, kuri darba ņēmējiem aprēķina darba algas, kas ir zemākas par minimālo valstī noteikto darba algu (Ls 70). Laikā no aprīļa līdz septembrim VID Rīgas reģionālās iestādes Analīzes daļa ir izsūtījusi 2375 vēstules. Vislielākais nosūtīto vēstuļu īpatsvars ir uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar ražošanu (599 vēstules), pakalpojumu sniegšanu (529 vēstules), uzņēmumiem, kuru darbības veids saistīts ar kokapstrādi (254 vēstules), kā arī uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar tirdzniecību (217 vēstules), frizētavām un kosmētikas saloniem (212 vēstules).

Laikā no 2003.gada aprīļa līdz septembrim, saskaņā ar izsūtītajā vēstulē norādīto informāciju, uz VID Rīgas reģionālo iestādi ir atzvanījis 401 nodokļu maksātājs, no kuriem 366 par darba algu izmaksu zem Ls 70 sniedza attaisnojošu informāciju (biežāk minētais iemesls — darbinieku nodarbināšana nepilnu darba dienu), bet 35 nodokļu maksātāji informēja, ka algas nākamajos mēnešos tiks palielinātas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem. Nodokļu maksātāji, kas saņēmuši VID informatīvās vēstules, nosūtījuši arī 417 rakstiskas vēstules, no kurām 375 gadījumos par darba algu izmaksu zem Ls 70 tika sniegta attaisnojoša informācija (arī šajā gadījumā biežāk minētais iemesls — darbinieku nodarbināšana nepilnu darba dienu) un 42 nodokļu maksātāji rakstiski apliecinājuši, ka algas tiks palielinātas.

Šā gada aprīlī pirms akcijas uzsākšanas tie nodokļu maksātāji, kuriem līdz septembrim tika nosūtītas vēstules, pēc operatīvās informācijas, faktiski budžetā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās iemaksāja 519,1 tūkstoti latu. Akcijas laikā šis iemaksu apjoms salīdzinājumā ar aprīlī iemaksāto apjomu palielinājās — maijā tika iemaksāti 581,8 tūkstoši (pieaugums — 62,9 tūkst. latu), jūnijā — 562,9 tūkstoši (pieaugums — 43,8 tūkst. latu), jūlijā — 599,7 tūkstoši (pieaugums — 80,6 tūkstoši latu) un augustā — 539 tūkstoši latu (pieaugums — 19,9 tūkstoši latu).

Izvērtējot informatīvo vēstuļu izsūtīšanas lietderīgumu, VID Rīgas reģionālā iestāde secinājusi, ka no aprīļa līdz septembrim akcijas laikā no nodokļu maksātājiem, kam tika izsūtītas informatīvās vēstules, papildus budžetā iekasēts 207,1 tūkstotis latu, tātad vienas izsūtītās vēstules atdeve ir bijusi vidēji 87,2 lati.

Izslēgšana no PVN

apliekamo personu reģistra

Nodokļu maksātāju, kas neiesniedz PVN deklarācijas, izslēgšana no ar pievienotās vērtības nodokli (turpmāk — PVN) apliekamo personu reģistra, ir viens no pasākumiem, īstenojot VID darba prioritāti — cīņu ar negodīgiem nodokļu maksātājiem.

2003.gada astoņos mēnešos VID Rīgas reģionālā iestāde no ar PVN apliekamo personu reģistra ir izslēgusi 2479 ar PVN apliekamās personas, no kurām 2405 ir juridiskās personas un 74 ir fiziskās personas. 2003.gada astoņos mēnešos no ar PVN apliekamo personu reģistra izslēgto personu skaits ir 7,6% no visām ar PVN apliekamajām personām uz 2003.gada 1.septembri.

Galvenais nodokļu maksātāju izslēgšanas iemesls ir — PVN deklarāciju neiesniegšana (87,9 % gadījumu). 6,3% nodokļu maksātāju ir izslēgti saskaņā ar Uzņēmumu reģistra lēmumiem, 5,2% - saskaņā ar nodokļu maksātāju iesniegumiem un 0,6% saskaņā ar reorganizāciju.

2003.gadā no ar PVN apliekamo personu reģistra izslēgto nodokļu maksātāju “kvalitāte”, salīdzinot ar 2002.gadā izslēgtajiem, ir uzlabojusies: samazinājās saskaņā ar PVN deklarāciju neiesniegšanu izslēgto nodokļu maksātāju īpatsvars (par 4,2%), kā arī samazinājies nodokli nemaksājošo uzņēmumu procents.

VID Rīgas reģionālās iestādes birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!