• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2003., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79069

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par VID prioritāšu īstenošanu

Vēl šajā numurā

18.09.2003., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzību

12. septembrī Parīzē Itālijas pastāvīgās pārstāvniecības UNESCO rīkotajā Eiropas valstu vēstnieku sanāksmē par nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzību Eiropā Kultūras ministrijas valsts sekretārs Daniels Pavļuts prezentēja Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas politiku.

Sanāksme notika, gatavojoties UNESCO 32. ģenerālajai konferencei, kura notiks no 29. septembra līdz 17. oktobrim un kurā paredzēts pieņemt konvenciju par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu. Latvija tika uzaicināta piedalīties sanāksmē ar ziņojumu pēc UNESCO izpildkomitejas prezidentes Azizas Benani ierosinājuma — viņa šovasar apmeklēja 23.Vispārējos latviešu dziesmu svētkus.

Pusstundu garajā prezentācijā tika aplūkoti vairāki Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma aspekti: latviešu dainas, tautas mākslas dažādie procesi un dziesmu svētku tradīcija, uzsverot to nozīmi nācijas identitātes tapšanā un saglabāšanā, kā arī minēto tradīciju dzīvotspēju un aktualitāti mūsdienās. Prezentācijā tika demonstrēts video un vizuālais materiāls par Dziesmu svētkiem un latviešu folkloras tradīcijām, kā arī sniegta informācija par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas un atbalsta politikas instrumentiem: valsts un pašvaldību institūcijām, tiesību aktiem un finanšu mehānismu.

Prezentācijas noslēgumā Kultūras ministrijas delegācija saņēma pateicību no augstām UNESCO amatpersonām par ieguldījumu konvencijas tapšanā. UNESCO ģenerāldirektora vietnieks kultūras jautājumos M. Bušenaki izteicās: “Mēs esam divus gadus kopīgi strādājuši pie konvencijas teksta vārdiskā līmenī, bet šeit mums bija iespēja gūt taustāmus pierādījumus, kādu rezultātu iespējams panākt, īstenojot valstisku atbalstu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā. Mēs esam guvuši skaidru pārliecību par topošās konvencijas nozīmi un ieguvumiem, to īstenojot praksē.”

Arī neformālās sarunās UNESCO vadība un dalībvalstu vēstnieki pauda atzinību Latvijas delegācijai par Latvijas veikumu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un apsveica ar panākumiem, stiprinot Latvijas tēlu starptautiskā līmenī.

Latvijas vēstnieks Francijā un UNESCO Rolands Lappuķe izteica viedokli, ka šī prezentācija Latvijai bijusi vienreizēja iespēja popularizēt savu unikālo kultūras mantojumu un spodrināt valsts starptautisko prestižu un šī iespēja izmantota pilnībā. “Latvija ir sevi parādījusi kā nopietnu partneri UNESCO, un ir domājams, ka Latvijas loma šajā jautājumā varētu pieaugt,” bilda R.Lappuķe.

Prezentācijas tapšanā piedalījās Kultūras ministrijas darba grupa sadarbībā ar komunikāciju speciālistu Ēriku Stendzenieku, tulkotāju un literātu Ingu Jostu, “Vides filmu studiju” un Elvitu Ruku, kā arī UNESCO Latvijas Nacionālo komiteju un Latvijas vēstniecību Parīzē.

Kultūras ministrijas valsts sekretārs vizītes laikā tikās arī ar UNESCO ģenerāldirektora vietnieku kultūras jomā M. Bušenaki un UNESCO izpildkomitejas prezidenti A. Benani. Sarunās panākta saprašanās par iestrādēm turpmākai Latvijas un UNESCO sadarbībai, piemēram, tika atbalstīts Latvijas priekšlikums 2005.gadā ar UNESCO atbalstu sarīkot augsta līmeņa starptautisku konferenci par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas jautājumiem. Sarunās M. Bušenaki arī izteica atzinību Latvijas valdībai par piešķirto atbalstu Irākas atjaunošanai.

Gundega Blumberga, Kultūras ministrijas preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!