Ministru kabineta noteikumi Nr.521
Rīgā 2003.gada 16.septembrī (prot. Nr.49, 11.§)
Klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasības piena produktiem, saliktiem piena produktiem un piena produktu izstrādājumiem
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu un 13.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka klasifikācijas, kvalitātes (1. un 2.pielikums) un marķējuma prasības šādu produktu apritei:
1.1. piena produktiem — produktiem, kas iegūti no termiski apstrādāta piena vai no termiski neapstrādāta piena, kuram ražošanas procesā pievienotas tikai pārtikas piedevas un citi tehnoloģiskie palīglīdzekļi. Piena produktos neviena piena sastāvdaļa daļēji vai pilnīgi nav aizvietota ar kādu citu sastāvdaļu;
1.2. saliktiem piena produktiem — produktiem, kuros piena, piena produktu vai piena sastāvdaļu saturs nav mazāks par 51 % un neviena piena sastāvdaļa nav daļēji vai pilnīgi aizvietota ar kādu citu sastāvdaļu. Ražošanas procesā saliktiem piena produktiem bez pārtikas piedevām un citiem nepieciešamajiem tehnoloģiskajiem palīglīdzekļiem var papildus pievienot citus pārtikas produktus un sastāvdaļas;
1.3. piena produktu izstrādājumiem — produktiem, kas ražoti no piena produktiem un kuriem ražošanas procesā var pievienot citus pārtikas produktus un sastāvdaļas, kas daļēji aizvieto piena sastāvdaļas (piemēram, augu eļļu).
2. Pārtikas un veterinārais dienests veic valsts uzraudzību un kontroli, kā arī saskaņā ar valsts uzraudzības programmu ņem laboratoriskos paraugus un novērtē piena produktu, saliktu piena produktu un piena produktu izstrādājumu atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām.
II. Tirdzniecības nosaukuma veidošana
3. Ja saliktiem piena produktiem vai piena produktu izstrādājumiem (izņemot šo noteikumu 1.pielikuma 4.1., 4.2., 4.3., 4.7., 4.8. un 4.9.apakšpunktā minētos piena tauku produktus) papildus pievieno citas pārtikas sastāvdaļas (piemēram, augļus, augļu biezeni, augļu džemu, augļu mīkstumu, augļu sīrupu, augļu sulu, dārzeņus, medu, šokolādi, kakao, riekstus, kafiju, garšvielas), tirdzniecības nosaukumā ir norāde “Ar X un Y”, kur X un Y — pievienotās pārtikas sastāvdaļas proporciju dilstošā secībā.
4. Piena produktu tirdzniecības nosaukumā vārdu “sviests” var izmantot tikai šo noteikumu 1.pielikuma 4.1., 4.2., 4.3., 4.7., 4.8. un 4.9.apakšpunktā minēto piena tauku produktu norādei.
5. Ja saliktiem piena produktiem vai piena produktu izstrādājumiem pievieno tikai aromatizētājus, tad tirdzniecības nosaukumā ir norāde “Ar X aromatizētāju”, kur X — pievienotā aromatizētāja nosaukums.
6. Tirdzniecības nosaukumā piena tauku procentuālo saturu norāda šo noteikumu 1.pielikumā minētajiem piena produktiem, izņemot:
6.1. termiski neapstrādātu pienu;
6.2. nenormalizēto pienu;
6.3. piena tauku produktus (izņemot piena tauku pastas);
6.4. koncentrētu piena tauku produktus;
6.5. sieru;
6.6. kausētu sieru;
6.7. piena un krējuma saldējumu.
7. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto piena tauku produktu tauku sastāvu var mainīt tikai ar fizikālām metodēm (piemēram, separējot, normalizējot, homogenizējot).
8. Piena produktu izstrādājumu tirdzniecības nosaukumā ietver norādi vai informāciju par produktu, vai produkta aprakstu, kas ļauj noteikt produkta veidu un identificēt to.
9. Ja piena produktus, saliktus piena produktus vai piena produktu izstrādājumus ražo no sūkalām, tirdzniecības nosaukumā ir norāde “Sūkalu” vai “Iegūts no sūkalām”.
10. Ja piena produktus, saliktus piena produktus vai piena produktu izstrādājumus neražo no govs piena, tirdzniecības nosaukumā ir norāde par to, kāda dzīvnieka piens ir izmantots.
11. Ja piena produktus, saliktus piena produktus vai piena produktu izstrādājumus ražo no termiski neapstrādāta piena, tirdzniecības nosaukumā ir norāde “Ražots no termiski neapstrādāta piena”.
12. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto piena tauku produktu tirdzniecības nosaukumi neattiecas:
12.1. uz produktiem, kuru nosaukumā ir norāde, ka produkta pamatīpašības nosaka atšķirīgu produkta lietojumu salīdzinājumā ar tradicionālo izmantošanas veidu, un/vai gadījumos, ja nosaukumi tiek izmantoti, lai aprakstītu kādu raksturīgu produkta kvalitātes īpašību (2.pielikums);
12.2. uz koncentrētiem piena tauku produktiem.
III. Marķēšanas prasības
13. Piena produktus, saliktus piena produktus un piena produktu izstrādājumus marķē normatīvajos aktos par pārtikas preču marķēšanu noteiktajā kārtībā.
14. Ja dzeramais piens tiek bagātināts ar olbaltumvielām, minerālsāļiem vai vitamīniem vai dzeramajā pienā samazina laktozes saturu (ar fermenta b-galaktozidāzes palīdzību laktozi hidrolizē, iegūstot monosaharīdus — glikozi un galaktozi), minētās izmaiņas norāda uz produkta iepakojuma. Šī informācija ir skaidri salasāma un neizdzēšama, papildus tiek ievērotas arī normatīvajos aktos noteiktās marķēšanas prasības par pārtikas preču uzturvērtības norādi.
15. Ja piena produktu izstrādājumiem ir pievienoti augu tauki, kas daļēji vai pilnīgi aizstāj piena taukus, marķējumā ir norāde “Ar augu taukiem”.
16. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto piena tauku produktu vidējo piena tauku saturu tirdzniecības nosaukumā un marķējumā norāda bez decimāldaļu izmantošanas.
17. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto piena tauku produktu vidējais tauku saturs nedrīkst atšķirties vairāk kā par vienu procenta desmitdaļu no noteiktā tauku satura (piemēram, 60 ± 0,1 %). Atsevišķu piena tauku produktu paraugu tauku saturs nedrīkst atšķirties vairāk kā par divām procenta desmitdaļām no noteiktā tauku satura. Visos gadījumos vidējais piena tauku saturs atbilst šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajām prasībām.
18. Atbilstību šo noteikumu 17.punktā noteiktajām prasībām pārbauda, izmantojot šo noteikumu 3.pielikumā aprakstīto metodi.
IV. Noslēguma jautājumi
19. Ar 2009.gada 1.janvāri piena un piena ar samazinātu tauku saturu tirdzniecība ir aizliegta, ja:
19.1. piena tauku saturs pienā ir mazāks par 3,5 %;
19.2. piena tauku saturs pienā ar samazinātu tauku saturu ir mazāks par 1,5 % vai lielāks par 1,8 %.
20. Pienu un pienu ar samazinātu tauku saturu eksportēt uz Eiropas Savienības dalībvalstīm ir aizliegts, ja:
20.1. piena tauku saturs pienā ir mazāks par 3,5 %;
20.2. piena tauku saturs pienā ar samazinātu tauku saturu ir mazāks par 1,5 % vai lielāks par 1,8 %.
21. Līdz 2004.gada 1.maijam marķēto piena produktu (izņemot dzeramo pienu un piena tauku produktus), salikto piena produktu un piena produktu izstrādājumu tirdzniecība, kas atbilst Ministru kabineta 2001.gada 20.novembra noteikumiem Nr.491 “Piena, apstrādāta piena un piena produktu aprites noteikumi”, atļauta līdz to pilnīgai realizācijai.
22. Noteikumu 4., 7., 12., 14., 16., 17. un 18.punkts un 1.pielikuma 1.punkts “Dzeramais piens” un 4.punkts “Piena tauku produkti”, kā arī 2. un 3.pielikums zaudē spēku ar īpašiem Ministru kabineta noteikumiem.
23. Noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.
Ministru prezidents E.Repše
Zemkopības ministrs M.Roze
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.
1.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 16.septembra noteikumiem Nr.521
Piena produktu klasifikācija un kvalitātes rādītāji
Zemkopības ministrs M.Roze
2.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 16.septembra noteikumiem Nr.521
Pārtikas produkti, kuru tirdzniecības nosaukumā izmanto piena produktu nosaukumus
Nr. |
Produkta tirdzniecības |
Valoda |
Produkta apraksts |
p.k. |
nosaukums svešvalodā |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
“Montequilla de Soria” |
Spāņu |
Aromatizēts piena produkts ar |
“Montequilla de Soria dulce” |
cukuru. Piena tauku saturs nav |
||
“Montequilla de Soria |
mazāks par 39 % |
||
azucarada” |
|||
2. |
“Butterkäse” |
Vācu |
Pusmīksts govs piena siers ar |
ziežamu konsistenci. Piena tauku |
|||
saturs sausnā nav mazāks par 45 % |
|||
“Kräuterbutter” |
Sviesta maisījums ar garšaugiem. |
||
Piena tauku saturs nav mazāks par |
|||
62 % |
|||
“Milchmargarine” |
Margarīns, kas satur ne mazāk par |
||
5 % piena, vājpiena vai citu |
|||
piemērotu piena produktu |
|||
3. |
“Brandy butter” |
Angļu |
Produkts ar cukuru, kas satur ne |
“Sherry butter” |
mazāk par 34 % piena tauku un |
||
“Rum butter” |
kura sastāvā ietilpst spirtu saturoši |
||
produkti (piemēram, rums, brendijs, |
|||
šerijs) |
|||
“Buttercream” |
Produkts ar cukuru, kas satur ne |
||
mazāk par 22,5 % piena tauku |
|||
4. |
“Beurre d`anchois, de |
Franču |
Produkts ar jūras produktu |
crevettes, de langgouste, |
piedevām, kas satur ne mazāk par |
||
de homard, de crabe, de |
10 % piena tauku |
||
langoustine, de saumon, |
|||
de saumon fumē, de |
|||
coquille Saint - Jacques, |
|||
de sardine” |
|||
5. |
“Munavoi” |
Somu |
Olas saturošs produkts, kas satur |
ne mazāk par 35 % piena tauku |
|||
6. |
“Flytande margarin” |
Zviedru |
Šķidras konsistences produkts, kas |
satur ne mazāk par 80 % augu |
|||
tauku, piemēram, margarīnu |
|||
“Messmör” |
Sūkalu produkts ar cukuru vai bez |
||
tā, kas satur ne mazāk par 2 % |
|||
piena tauku |
|||
“Vitlökssmör” |
Produkts, kuram pievieno pārtikas |
||
“Persiljesmör” |
sastāvdaļas aromāta vai garšas |
||
“Pepparrotssmör” |
uzlabošanai. Piena tauku saturs nav |
||
mazāks par 66 % |
Zemkopības ministrs M.Roze
3.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 16.septembra noteikumiem Nr.521
Sviestā noteiktā tauku satura pārbaude
1. No katras partijas pēc nejaušas izvēles principa tiek ņemti pieci paraugi. Pārbaudēm var piemērot divas procedūras:
1.1. piecu paraugu vidējās vērtības salīdzināšana ar noteikto tauku saturu. Noteikto tauku saturu uzskata par pareizu, ja piecu paraugu vidējais tauku saturs neatšķiras vairāk kā par vienu procenta desmitdaļu no noteiktā tauku satura;
1.2. piecu atsevišķu paraugu rādītāju salīdzināšana ar pielaidi (± divas procenta desmitdaļas no noteiktā tauku satura), kā norādīts noteikumu 17.punktā. Ja starpība starp maksimālo un minimālo piecu paraugu vērtību ir mazāka vai vienāda ar četrām procenta desmitdaļām, tad noteikumu 17.punktā noteiktās prasības uzskatāmas par izpildītām.
2. Ja procedūrās noteiktās normas ir izpildītas, pārbaudītā partija tiek uzskatīta par atbilstošu šo noteikumu 17.punktā noteiktajām prasībām arī tādā gadījumā, ja viena no piecu paraugu vērtībām neatbilst noteiktajai pielaides amplitūdai ± divas procenta desmitdaļas.
Zemkopības ministrs M.Roze