• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Vācijas lomu Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2003., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nāk skolotāji uz savu Gaismas pili

Vēl šajā numurā

25.09.2003., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Vācijas lomu Eiropā

Ufe Ellemans–Jensens, bij. Dānijas ārlietu ministrs

Vācija ir pozicionēta spēlēt izšķirošu lomu jaunās Eiropas veidošanā, taču, ja valsts patiešām vēlas uzņemties šo uzdevumu, tai jākļūst proaktīvākai un jāatzīst sava kā vienas no Eiropas vadošajām nācijām atbildība šajā izšķirošajā brīdī kontinenta vēsturē.

“Ir tāda sajūta, ka Vecā Eiropa velk garumā laiku. Gan Zviedrija, gan Dānija nobalsoja pret pievienošanos vienotajai Eiropas valūtai, un Vāciju nomāc recesija,” teica Ufe Ellemans-Jensens. “Cik žēl, ka Vecā Eiropa laikam zaudēs lielisko izdevību, ko sniedz paplašināšanās.”

Bijušais Dānijas ārlietu ministrs izteica tik atklātu viedokli par neseno referendumu Zviedrijā, Dānijas formulētajiem izņēmumiem sadarbībā ar ES un ekonomikas attīstību Eiropas Savienībā savā runā 23. septembrī Ziemeļvalstu vēstniekiem Berlīnē. Viņš aicināja Vāciju uzņemties vadību Eiropas nākotnes veidošanā, kā tas bija kādreiz.

U.Ellemans-Jensens uzslavēja kandidātvalstis par gatavību izmantot iespējas, ko tām sniegusi ES paplašināšanās. “Mēs esam ceļā uz patiesi brīvu un atvērtu tirgu Eiropā. Nesenajos referendumos tā sauktā Jaunā Eiropa pierādīja, ka ir gatava izmantot tās iespējas, ko paver ciešāka un atsaucīgāka sadarbība Eiropā”.

U.Ellemans-Jensens teica un pozitīvi novērtēja pēdējos, ļoti skaidros Latvijas referenduma rezultātus: “Manuprāt, visām Baltijas jūras valstīm, ieskaitot Vāciju, ir pienākums parādīt gatavību virzīt tālāk tirgus un institūciju reformas un dažkārt atbalstīt nepopulārus ekonomiskos pasākumus. Tā mēs esam darījuši agrākos laikos, mēs spējam to izdarīt arī nākotnē.”

Ufe Ellemans-Jensens, Baltijas Attīstības foruma priekšsēdētājs, mudināja Vāciju pievērsties Baltijas jūras reģionam. “Mums visiem jāpievērš uzmanība šim svarīgajam reģionam, kas pakāpeniski kļūst par ekonomikas līderi Eiropā. Es gribētu atgādināt, ka līdz nākamajam gadam Baltijas jūras reģionā tikai Krievija un Norvēģija būs palikušas ārpus ES. Tādēļ mani pārsteidz mazā interese, kas izrādīta par šo jauno, straujas attīstības reģionu ziemeļaustrumos, tieši jūsu durvju priekšā. Valstis ap Baltijas jūru tiešām dara visu, lai kļūtu par Eiropas viedo reģionu — līderi globālajā konkurencē.”

Runājot par gaidāmo Baltijas Attīstības foruma sammitu Rīgā no 5. līdz 7. oktobrim, U.Ellemans-Jensens sniedza šīs lielsanāksmes galveno tēmu kopsavilkumu. Pasākuma nosaukums ir “Jaunā Eiropa tiekas ar Veco Eiropu: Baltijas jūras reģions kā globālais līderis”. Referentu vidū būs visu triju Baltijas valstu prezidenti, Polijas prezidents, premjerministri, ministri, vadošie biznesa, akadēmiskās vides un mediju pārstāvji.

U.Ellemans-Jensens izklāstīja savu Baltijas jūras reģiona nākotnes redzējumu. “Esmu pārliecināts, ka ES paplašināšanās palīdzēs uzlabot ekonomikas tālāku attīstību visās Baltijas jūras reģiona valstīs. Es arī uzskatu, ka tā palīdzēs integrēt Krieviju vēl ciešākā sadarbībā ar pārējo Eiropu, tuvinot vīziju par vienotu Baltijas jūras reģiona tirgu vēl vienu soli tuvāk īstenībai. Taču progress iespējams tikai tad, kad drosmīgi, prasmīgi līderi izmanto iespēju pavērst lietas uz labo pusi,” runas noslēgumā teica U.Ellemans-Jensens.

Baltijas Attīstības foruma informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!