• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Austrālijas attiecību paplašināšanās potenciāls nav izsmelts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2003., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.9

Par azartspēļu organizēšanas kārtību Jūrmalas pilsētā

Vēl šajā numurā

25.09.2003., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Austrālijas attiecību paplašināšanās potenciāls nav izsmelts

No 23. līdz 29.septembrim Latvijas Republikā darba vizītē uzturas Austrālijas Savienības parlamenta deputātu delegācija

AU02.JPG (21357 bytes)
Vakar, 24.septembrī, Saeimas namā: Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājas biedrs Ēriks Jēkabsons (pirmais no labās) kopā ar Austrālijas parlamenta deputātu delegāciju
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pie Saeimas priekšsēdētājas biedra

Vakar, 24.septembrī, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Ēriks Jēkabsons tikās ar Austrālijas parlamenta deputātu delegāciju.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu divpusējās attiecības un Latvijas iekšpolitisko situāciju.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs uzsvēra, ka Austrālijas un Latvijas attiecības vērtējamas kā draudzīgas, tomēr to paplašināšanas un padziļināšanas potenciāls nebūt nav izsmelts.

Savukārt Austrālijas delegācijas pārstāvji norādīja, ka Austrālijā dzīvo otra lielākā latviešu kopiena ārzemēs, kuras sabiedriskā dzīve ir ļoti aktīva. Tika minēts arī fakts, ka Austrālija bija starp pirmajām valstīm, kas 1991.gadā atzina Latvijas neatkarību.

Pie Saeimas priekšsēdētājas biedra

Puses pārrunāja arī 20.septembrī Latvijā notikušās tautas nobalsošanas par mūsu valsts dalību Eiropas Savienībā rezultātus. Ē.Jēkabsons norādīja, ka Latvija vienmēr bijusi Eiropas valsts, tāpēc ir svarīgi akcentēt tos pamatprincipus, pēc kuriem tika veidota Eiropas Savienība, — brīvību, demokrātiju, cilvēktiesības. “Latvija iestājas Eiropas Savienībā kā līdzvērtīga partnere, nevis valsts, kas gaida citu dalībvalstu palīdzību, atbalstu un finansējumu,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

Ē.Jēkabsons un Austrālijas parlamenta delegācija pārrunāja arī Latvijas un Krievijas attiecības. Tika uzsvērta ieinteresētība labās abu valstu kaimiņattiecībās, tomēr lielākais šķērslis tā īstenošanai ir Krievijas puses nostāja.

AU01.JPG (16375 bytes)
Austrālijas parlamenta deputātu delegācijas vadītājs, tiekoties ar Latvijas Saeimas priekšsēdētājas biedru Ēriku Jēkabsonu
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Atbildot uz Austrālijas delegācijas jautājumu, Saeimas priekšsēdētājas biedrs pastāstīja par parlamentā pārstāvētajām politiskajām partijām, kā arī situāciju valdošajā koalīcijā.

Saeimas Ārlietu komisijā

Austrālijas parlamenta deputātu delegācija tikās arī ar Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Inesi Vaideri un komisijas deputātiem.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un Austrālijas divpusējās attiecības, kā arī sadarbības intensificēšanas un attīstības iespējas abu valstu starpā.

Austrālijas delegācijas pārstāvji pauda atzinību par tautas nobalsošanas rezultātiem 20.septembrī un Latvijas sasniegumiem kopš neatkarības atgūšanas, ko apliecina īstenotās ekonomiskās reformas, zemais inflācijas un bezdarba līmenis valstī.

Ārlietu komisijas priekšsēdētāja ieskicēja šobrīd nozīmīgākos Latvijas ārpolitiskos jautājumus, tostarp lielo atbildību, veicinot valsts ekonomisko attīstību periodā līdz 2004.gada maijam; aktīvu līdzdalību gaidāmajā starpvaldību konferencē, piedaloties Eiropas Savienības konstitūcijas izstrādes procesā, kā arī Latvijas jaunās ārpolitiskās koncepcijas izstrādi, kurā atsevišķa sadaļa būs paredzēta attiecību veidošanai ar valstīm, kas nav ES sastāvā. Pievēršoties divpusējiem jautājumiem, I.Vaidere atzīmēja, ka ir svarīgi veicināt abu valstu tirdznieciskos sakarus, sadarbību zinātnes, izglītības un kultūras jomās, vienlaikus strādājot pie līgumtiesiskās bāzes pilnveidošanas. Austrālijas delegācija tika īsumā iepazīstināta arī ar Latvijas vēsturi, izskaidrojot deportācijas laiku un latviešu imigrācijas sekas.

Atbildot uz Saeimas Ārlietu komisijas deputātu jautājumiem par izglītības sistēmu, viesi uzsvēra, ka Austrālija ir daudzkultūru valsts un izglītības sistēma visiem paver vienlīdzīgas iespējas mācīties, papildu atbalsts tiek sniegts tikai Austrālijas pamatiedzīvotājiem. Izglītības sistēma paredz apmācību vienā valodā, un valsts skolās tā ir bezmaksas. Savas dzimtās valodas un kultūras apguvi var stiprināt individuāli pēc skolas, apmeklējot, piemēram, kopienu skolas. Austrālijas valdība atbalsta etnisko grupu identitātes un kultūras saglabāšanu un stiprināšanu.

Savukārt, atbildot uz jautājumiem par parlamenta vienotību Irākas jautājumā, Austrālijas delegācija informēja, ka valdība pieņēmusi lēmumu atbalstīt ASV, negaidot ANO akceptu. Savu nostāju Austrālijas valdība zināmā mērā saistījusi ar pateicību ASV par atbalstu Otrā pasaules kara laikā. Sākotnēji sabiedriskā doma bijusi vairāk negatīva, bet jau pēc kara sākšanās tā mainījusies uz pretējo. Sekojot līdzi notikumiem, sabiedrības nostāja Irākas jautājumā varētu arī mainīties, jo tas iespaido visa reģiona attīstību, kā arī Izraēlas un Palestīnas attiecības.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!