• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aplokšņu algu apkarošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2003., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79360

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

26.09.2003., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aplokšņu algu apkarošanu

* Iekavās norādīts 2003. gada augustā veikto kontroles pasākumu skaits un to rezultāti

 

Viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darba prioritātēm ir t.s. aplokšņu algu apkarošana. Lai cīnītos ar darba algu izmaksu aploksnēs, VID pievērš šai problēmai pastiprinātu uzmanību un regulāri veic dažādus kontroles pasākumus.

Laikā no šā gada 1. aprīļa līdz 31.augustam VID teritoriālās iestādes kopā ir veikušas 6950 (1338)* kontroles pasākumus, no kuriem 2823 pārbaudes jeb 41% (611 pārbaudes jeb 46%)* ir bijušas rezultatīvas, t.i., tajās konstatēti pārkāpumi. 212 (45)* gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta aploksnēs.

Kopā par konstatētajiem pārkāpumiem šajā laika periodā:

— 620 (112)* gadījumos izteikts mutvārdu aizrādījums;

— par administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods 94,3 tūkstoši latu (Ls 24,2 tūkst.)*;

— 24 (četros)* gadījumos veikta mantas konfiskācija kopā Ls 860,71 (Ls 84,50)*;

— 193 (31)* gadījumos izteikts brīdinājums par saimnieciskās darbības apturēšanu;

— 19 (sešos)* gadījumos saimnieciskā darbība apturēta.

Kopā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi 336,4 tūkstoši latu (Ls 107,8 tūkst.)*.

 

Pārbaudes nodokļu maksātājiem, kuri nav iesnieguši pārskatus

Laikā no šā gada 1. aprīļa līdz 31. jūlijam VID teritoriālās iestādes veikušas 154 (14)* pārbaudes nodokļu maksātājiem, kuri nav iesnieguši vai iesniedz tukšus pārskatus “Ziņojums par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokli pārskata mēnesī”. Pārkāpumi konstatēti 93 (14)* gadījumos, tajā skaitā 10 (divos)* gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta aploksnēs, divos (vienā)* gadījumā izteikts mutvārdu aizrādījums. Par pārbaudēs konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem kopā piemērots naudas sods Ls 220,00 apmērā un aprēķināti papildu maksājumi valsts budžetā 20,7 tūkstoši latu (Ls 1,9 tūkst.)*.

 

Pārbaudes, izmantojot informāciju no līzinga kompānijām

VID cīņā ar algām aploksnēs izmanto informāciju no uzņēmumiem, kas piedāvā līzinga pakalpojumus. Pēc saņemtās informācijas no šiem uzņēmumiem par iesniegtajām izziņām par darba samaksu, VID teritoriālās iestādes iepriekš minētajā laikā veikušas 14 (vienu)* tematiskās pārbaudes, no kurām 11 (vienā)* gadījumos konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā trijos gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta aploksnēs. Vienā gadījumā nodokļu maksātājam izteikts mutvārdu aizrādījums. Par tematiskajās pārbaudēs konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem kopā piemērots naudas sods Ls 490.

Pēc saņemtās informācijas no uzņēmumiem, kas piedāvā līzinga pakalpojumus, VID teritoriālās iestādes no šā gada 1.aprīļa līdz 31.jūlijam ir veikušas septiņus nodokļu auditus, no tiem piecos gadījumos konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā trijos gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta aploksnēs. Par minētajiem pārkāpumiem valsts budžetā papildus aprēķināti maksājumi 3,3 tūkstoši latu. VID veicis viena uzņēmuma novērošanu.

 

Pārbaudes, pamatojoties uz citu institūciju sniegto informāciju

Pamatojoties uz citu institūciju sniegto informāciju, VID sadarbībā ar Finanšu policijas pārvaldi, muitas speciālistiem, valsts un pašvaldības institūcijām, minētajā laika periodā veicis 13 (divus)* nodokļu auditus, no kuriem deviņos (vienā)* gadījumos konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā sešos gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta aploksnēs. Valsts budžetā papildus aprēķināti maksājumi 179 tūkstoši latu (Ls 2,1 tūkst.)*.

VID kontroles pasākumu ietvaros veic regulāras pārbaudes saistībā ar saņemto informāciju no Nodarbinātības valsts dienesta un no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes. Laikā no 1.aprīļa līdz 31. augustam VID veicis:

— trīs tematiskās pārbaudes un vienu pretpārbaudi saistībā ar saņemto informāciju no Nodarbinātības valsts dienesta par personām, kuras nodarbina viesstrādniekus;

— vienu tematisko pārbaudi un septiņas pretpārbaudes saistībā ar saņemto informāciju no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes par ārvalstnieku un bezvalstnieku uzturēšanās vietu un legālu iztikas nodrošinājumu.

 

Fizisko personu pārbaudes

Kontroles pasākumu laikā VID teritoriālās iestādes veic arī pārbaudes fiziskām personām, kurām izdevumi pārsniedz deklarētos ienākumus. Minētajā laika periodā VID:

— 33 (septiņos)* gadījumos pieprasījis no fiziskām personām papildu deklarācijas;

— 20 (trijos)* gadījumos VID veicis nodokļu auditu, no kuriem deviņos (vienā)* gadījumos konstatēti pārkāpumi. Konstatēto pārkāpumu rezultātā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi 126,2 tūkstoši latu (Ls 103,4 tūkst.)*.

 

Tematiskās pārbaudes un inventarizācijas

VID šajā periodā veicis 100 (12)* tematiskās pārbaudes un inventarizācijas, salīdzinot faktiski objektā esošo preču krājumu atbilstību ar grāmatvedības reģistros uzrādītajiem.

— 46 (septiņos)* gadījumos konstatēti pārkāpumi;

— 16 gadījumos izteikts mutvārdu aizrādījums;

— par administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods kopā 3,3 tūkstoši latu (Ls 820)*;

— trijos (vienā)* gadījumos veikta mantas konfiskācija Ls 193 (Ls 51,20)* vērtībā;

— sešos gadījumos VID pieņēmis lēmumu par saimnieciskās darbības apturēšanu;

— trijos gadījumos izteikts brīdinājumus par saimnieciskās darbības apturēšanu.

Konstatēto pārkāpumu rezultātā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi 396,58 latu.

 

Kompleksās tematiskās pārbaudes sadarbībā ar citām institūcijām

Kontroles pasākumu ietvaros VID teritoriālās iestādes veic kompleksās tematiskās pārbaudes ar VID Finanšu policijas pārvaldi, ar Valsts darba inspekciju, ar Ekonomikas policiju, ar Valsts policiju, ar muitas darbiniekiem, ar Valsts robežsardzi, ar Ceļu pārvaldi, ar Pašvaldības policiju, ar Valsts policiju, ar Valsts būvinspekciju, ar Valsts meža dienestu, ar Pārtikas un veterināro dienestu. VID teritoriālās iestādes sadarbībā ar citām institūcijām minētajā laika posmā ir veikušas 699 (139)* kompleksās tematiskās pārbaudes, kurās viena no pārbaudes tēmām ir “Darba devēji”.

Veikto pārbaužu rezultātā:

— 351 (85)* gadījumos jeb 50% (61%)* gadījumu konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā 31 (sešos)* gadījumā konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta aploksnēs;

— 79 (18)* gadījumos VID izteicis mutvārdu aizrādījumu;

— par pārbaudēs konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods kopā 21,7 tūkstoši latu (Ls 5,6 tūkst.)*;

— trijos gadījumos veikta mantas konfiskācija Ls 100,63 vērtībā;

— VID teritoriālās iestādes 44 (16)* gadījumos ir izteikušas brīdinājumus par saimnieciskās darbības apturēšanu;

— sešos (četros)* gadījumos VID apturējis uzņēmumu saimniecisko darbību.

Sadarbībā ar citām institūcijām veikto pārbaužu rezultātā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi 958,50 tūkstoši latu (Ls 200)*.

 

VID patstāvīgi veiktās kompleksās pārbaudes

VID teritoriālās iestādes patstāvīgi veikušas 5783 (1133)* kompleksās tematiskās pārbaudes, kurās viena no pārbaudes tēmām ir “Darba devēji”.

— 2276 (502)* gadījumos jeb 39% (44%)* gadījumu konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā 158 (37)* gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta aploksnēs;

522 (93)* gadījumos VID izteicis mutvārdu aizrādījumus;

— par konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods kopā 68,6 tūkstoši latu (Ls 17,8 tūkst.)*;

— 18  (trijos)* gadījumos veikta mantas konfiskācija Ls 567,08 (Ls 33,30)* vērtībā;

— 146 (15)* gadījumos ir izteikts brīdinājums par saimnieciskās darbības apturēšanu;

— septiņos (divos)* gadījumos saimnieciskā darbība apturēta.

VID teritoriālo iestāžu patstāvīgi veikto pārbaužu rezultātā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi 3,5 tūkstoši latu (Ls 236,13)* vērtībā.

 

Novērošana

No šā gada 1.aprīļa līdz 31.augustam VID teritoriālās iestādes veikušas 114 (27)* novērošanu. 23 gadījumos konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā vienā gadījumā konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta aploksnēs.

 

Nodokļu maksātāju informēšana, nosūtot vēstules

VID teritoriālās iestādes veic arī izglītojoša rakstura pasākumus nodokļu maksātājiem. Šo pasākumu ietvaros VID teritoriālās iestādes laikā no 2003.gada 1.aprīļa līdz 31.augustam ir izsūtījušas 5018 (676)* izglītojoša rakstura vēstules nodokļu maksātājiem (darba devējiem) ar informāciju, ka uzņēmumos darba ņēmējiem tiek aprēķinātas algas, kas ir zemākas par valstī noteikto minimālo algu (tajā skaitā 141 (46)* gadījumos nodokļu maksātāji informēti telefoniski). Nodokļu maksātāji, sniedzot paskaidrojumus VID teritoriālajām iestādēm par iemesliem, kādēļ alga ir aprēķināta mazāka par valstī noteikto minimumu, visbiežāk norāda, ka darbinieki tiek nodarbināti nepilnu darba dienu un līdz ar to darba alga ir mazāka par valstī noteikto minimumu. Vairākos gadījumos darba devēji informēja, ka darba alga tiks palielināta.

Lai ierobežotu darba devēju iespēju izmaksāt darba algu aploksnēs, VID teritoriālās iestādes arī turpmāk veiks regulārus kontroles pasākumus.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!