• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gruzija vēlas pārņemt Latvijas pieredzi ceļā uz NATO un ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2003., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79362

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai Eiropas nauda kalpotu Latvijai

Vēl šajā numurā

26.09.2003., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gruzija vēlas pārņemt Latvijas pieredzi ceļā uz NATO un ES

No 21. līdz 24.septembrim Latvijas Saeimas priekšsēdētājas vadītā delegācija uzturējās oficiālā vizītē Gruzijas Republikā

UDRE01.JPG (12663 bytes)
Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze un Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre
UDRE02.JPG (19296 bytes)
Tbilisi: Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja Nino Burdžanadze un Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre

 

No šā gada 21. līdz 24.septembrim pēc Gruzijas parlamenta priekšsēdētājas Nino Burdžanadzes ielūguma Gruzijā oficiālā vizītē uzturējās Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre un Saeimas deputāti Jānis Reirs (JL), Silva Golde (TP), Vilnis Edvīns Bresis (ZZS), Ingrīda Labucka (LPP), Guntars Krasts (TB/LNNK), Andrejs Klementjevs (TSP), Aleksandrs Golubovs (SP). Šī bija pirmā Latvijas parlamenta priekšsēdētājas un Saeimas deputātu oficiālā vizīte Gruzijā.

Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja un Saeimas deputāti tikās ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Nino Burdžanadzi un Gruzijas parlamenta deputātiem. Latvijas delegācija tikās ar Gruzijas prezidentu Eduardu Ševardnadzi un ārlietu ministru Irakliju Menegarišvili, kā arī Gruzijas uzņēmējiem.

Tikšanās laikā ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju N.Burdžanadzi pārrunāta Latvijas un Gruzijas savstarpējās sadarbības attīstība, īpašu uzmanību veltot sadarbībai starp Latvijas un Gruzijas parlamentiem. Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja sveica Latviju sakarā ar pārliecinošo tautas balsojumu par Latvijas dalību Eiropas Savienībā. “Tauta ir apstiprinājusi politiķu izvēli,” sacīja N. Burdžanadze un augstu novērtēja Latvijas paveikto ceļā uz dalību ES un NATO. Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja uzsvēra veiksmīgo Latvijas un Gruzijas sadarbību starptautiskajās organizācijās, pateicās par Latvijas pausto atbalstu EDSO Parlamentārās asamblejas viceprezidenta vēlēšanās. Gruzija ir ieinteresēta ciešākā sadarbībā ar Latviju, pārņemot pieredzi integrācijas procesos Eiropas Savienībā un transatlantiskajās struktūrās. Gruzija ir paudusi vēlmi kļūt par NATO dalībvalsti, kā arī tuvināties ES, tādēļ sadarbība ar Latviju kā šo organizāciju jauno dalībvalsti ir ļoti vērtīga. Gruzijas parlamentā ir izveidota Gruzijas un Baltijas valstu parlamentu sadarbības grupa, Saeimā darbojas Latvijas un Gruzijas parlamentu sadarbības grupa, ir izveidojušies kontakti arī starp parlamentu komisijām. Runājot par reģionālo sadarbību, uzsvērta tā pieredze, ko Dienvidkaukāza valstis var gūt no Baltijas asamblejas darba. Tikšanās laikā pārrunāta situācija Gruzijā. Tā kā valsts gatavojas parlamenta vēlēšanām, izteikts aicinājums novērotājiem no Latvijas ierasties uz vēlēšanām un sekot līdzi to norisei. Pārrunāti arī jautājumi, kas saistīti ar Krievijas karaspēka bāzu atrašanos Gruzijā un ar to izvešanu saistītās problēmas.

UDRE03.JPG (19329 bytes)
Tbilisi: Latvijas Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Guntars Krasts, Gruzijas parlamenta deputāts Givi Šugarovs, Latvijas Saeimas deputāts Aleksandrs Golubovs, Saeimas Latvijas un Gruzijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētājs Andrejs Klementjevs, Saeimas sekretārs Jānis Reirs, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze, Saeimas deputāti Silva Golde, Ingrīda Labucka, Vilnis Edvīns Bresis un Gruzijas parlamenta priekšsēdētājas vietnieks Vahtangs Kolbaja Foto: Aldis Ziemelis

Saeimas delegācija tikās arī ar Gruzijas parlamenta deputātiem, dažādu frakciju pārstāvjiem un pārrunāja ar parlamenta darbu saistītus jautājumus. Tikšanās laikā ar rūpnieku frakcijas vadību pārrunātas Latvijas un Gruzijas ekonomiskās sadarbības attīstības iespējas. Atzīts, ka ir svarīgi strādāt pie savstarpējās līgumtiesiskās bāzes paplašināšanas, lai izveidotu tiesisko ievaru abu valstu uzņēmēju sadarbībai. Tiekoties ar uzņēmējiem, izteikta interese par aktīvākiem savstarpējiem kontaktiem, kā arī aicinājums Latvijas uzņēmējiem apmeklēt Gruziju, lai izvērtētu sadarbības iespējas.

Saeimas priekšsēdētājai I.Ūdrei un Saeimas deputātiem bija tikšanās arī ar Gruzijas prezidentu E.Ševardnadzi. Gruzijas prezidents apsveica Latviju sakarā ar referenduma par Latvijas dalību ES pozitīvo rezultātu un augstu novērtēja Latvijas sasniegumus. Pārrunāta Latvijas un Gruzijas attiecību attīstība, kā arī apstiprināta Gruzijas interese par Latvijas gūto pieredzi, integrējoties ES un NATO. E.Ševardnadze atzīmēja veiksmīgo abu valstu sadarbību starptautiskajās organizācijās. Pārrunātas arī Gruzijas attīstības perspektīvas un ekonomikas izaugsmes iespējas.

Tikšanās laikā ar Gruzijas ārlietu ministru I.Menegarišvili atzinīgi novērtēta abu valstu divpusējo attiecību attīstība. “Mūsu valstu attiecības ir ļoti draudzīgas,” sacīja ārlietu ministrs, augstu novērtējot Saeimas priekšsēdētājas un delegācijas vizīti Gruzijā. Runāts arī par Latvijas pieredzes nodošanu Gruzijai. Ārlietu ministrs kā veiksmīgu šīs sadarbības piemēru minēja Latvijas palīdzību Rīcības plāna dalībai NATO izstrādē, kur iesaistīti eksperti no Latvijas. Labas iespējas ir sadarbībai starptautiskajās organizācijās. Pārrunāti reģionālās sadarbības un attīstības jautājumi, Dienvidkaukāza valstu attiecības, kā arī attiecības ar Krieviju.

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!