• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dzimstības veicināšanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.10.2003., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pacientu tiesību aizsardzību

Vēl šajā numurā

03.10.2003., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dzimstības veicināšanu Latvijā

Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātā notika Demogrāfisko un ģimenes lietu padomes kārtējā sēde, to vadīja īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās Ainars Baštiks.

Atklājot sēdi, profesors Pēteris Zvidriņš klātesošos iepazīstināja ar ziņojumu par Eiropas demogrāfisko pētījumu asociācijas (EAPS) konferenci Varšavā. Tajā piedalījās ap 450 speciālistu no visām Eiropas valstīm un citiem kontinentiem, tai skaitā pieci no Latvijas. Šā gada konferences pamattēma bija “Eiropas iedzīvotāji: izaicinājumi un iespējas”. Viena no svarīgākajām šīs konferences atziņām: izglītības iegūšana un mātes nodarbinātība ir tie faktori, kas nobīda pirmā bērna piedzimšanas laiku. Tāpēc būtu jāatbalsta pasākumi, kas veicinātu agrāku bērnu dzimstību. Problēmas risinājums — palielināt sociālās garantijas studentēm, ja viņām studiju laikā piedzimst bērniņš.

Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāta Ģimenes un jauniešu lietu departamenta direktore Inga Liepa padomes locekļiem prezentēja Ģimenes valsts politikas rīcības plāna projektu. To īstenot paredzēts no 2004. gada līdz 2013.gadam.

Pamatojoties uz traģiskajiem faktiem, ka iedzīvotāju skaits Latvijā pēdējos trijos gados samazinājies par vairāk nekā 50 tūkstošiem, padomes locekļi vienprātīgi nonāca pie slēdziena, ka šis rīcības plāns, pēc profesores Pārslas Eglītes ierosinājuma, būtu jānosauc par “valsts izmiršanas novēršanas plānu”. Sēdes dalībnieki vienojās, ka līdz 16.oktobrim tiks iesūtīti padomes locekļu priekšlikumi rīcības plāna projekta papildināšanai. Neraugoties uz Labklājības ministrijas pārstāvja iebildēm par iespēju rast finansējumu projektā iekļautajiem pasākumiem, padomes locekļi atzina, ka valstij tomēr ir jāatrod līdzekļi dzimstību veicinošo pasākumu un ģimenes atbalstam.

Latvijas Republikas Satversme nosaka, ka valsts aizsargā un atbalsta ģimeni, bet reālā dzīve bieži vien norāda uz pretējo. Ir jāizšķiras, vai iedzīvotāji ir partiju un valdības prioritāte. Ja mēs visi apzināmies, ka Latvija izmirst, tad ir jāsaprot, ka svarīgākais ir cilvēks, bērns, un līdz ar to — valsts nākotne. Tāpēc mēs esam šeit, lai pārliecinātu, ka valsts nauda maksimāli jāiegulda cilvēkos, pauda bērnu un ģimenes lietu ministrs.

Elija Ozoliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!