• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju un Tartu universitāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2003., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79737

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par LZA un akadēmiskās vienības "Austrums" sadarbības līgumu

Vēl šajā numurā

09.10.2003., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju un Tartu universitāti

23. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika atklāta izstāde “Latvija un Tērbatas universitāte”. Tā ir liels Latvijas Nacionālās bibliotēkas un LR vēstniecības Igaunijā kopprojekts, kas īstenots ar Kultūrkapitāla fonda un akciju sabiedrības “Grindeks” atbalstu. Tartu universitātes nozīmes izpētei Latvijas intelektuālajā attīstībā līdz šim pievērsies samērā šaurs speciālistu loks. Projekta mērķis – izvērtēt un apkopot informāciju par Latviju un Tartu universitāti kopsakarā un padarīt to pieejamu daudzajiem interesentiem Igaunijā un Latvijā.

Tartu jeb senākā igauņu vārdā Tarbatu, ko latvieši izrunā kā Tērbata, jau izsenis bijis kopīgs zinātnes, augstākās izglītības, sabiedriskās domas un intelektuālās dzīves centrs ne tikai Igaunijā , bet visā Baltijā kopumā. Visa latviešu kultūras vēsture, īpaši 19.gs., lielā mērā veidojās Tartu. Pirmie akadēmiski izglītotie latvieši ir studējuši un/vai absolvējuši šo slaveno augstskolu, kurai pagājušajā gadā apritēja 200 gadu. Latviju ar Tartu universitāti saista tādi vārdi kā pirmais latviešu tautības (pieņemts uzskatīt) students J.Reiters, K.Barons, J.Alunāns, K.Valdemārs, E.Veidenbaums, K.Mīlenbahs, J.Endzelīns, D.H.Grindelis, J.Hertelis, J.Alksnis, M.Zīle, A.Bieziņš, E.Zemmers, K.Helmanis, A.Žīgure, J.Kursīte, kā arī ļoti daudzi citi, par kuru studiju gaitām Tartu un izcilu devumu Latvijas un pasaules dažādu zinātņu nozaru attīstībā arī stāsta šī izstāde. Kopumā līdz 1918. gadam Tartu universitātē un tai vēlāk pievienotajā Veterinārajā institūtā izglītību guvuši vairāk nekā pusotrs tūkstotis latviešu, no viņiem par profesoriem kļuvuši 62.

Izstādes ekspozīcijā iekļauti materiāli no Latvijas Nacionālās bibliotēkas zelta fonda – Reto grāmatu un rokrakstu un Letonikas nodaļas, Baltijas Centrālās bibliotēkas, Rakstniecības, teātra, mūzikas muzeja, P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Farmācijas muzeja un Tartu universitātes vēstures muzeja krājumiem.

Izstāde jau eksponēta Tartu universitātes bibliotēkā, Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā Tallinā, Vidzemes Augstskolas bibliotēkā Valmierā un Latgales centrālajā bibliotēkā Daugavpilī. Novembrī to varēs aplūkot Liepājas Pedagoģijas akadēmijas bibliotēkā, tad — Ventspilī un Jelgavā.

Izstāde Rīgā, Nacionālajā bibliotēkā, būs apskatāma līdz 25. oktobrim.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!