• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai pasaules atzinums noder Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2003., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai stiprinātu mieru un demokrātiju

Vēl šajā numurā

09.10.2003., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai pasaules atzinums noder Latvijai

Par Latvijas medikamentu kompensācijas sistēmas vērtējumu

Pasaules veselības organizācija (PVO) pēc Veselības ministrijas lūguma izteikusi savu novērtējumu par Latvijā pastāvošo zāļu kompensācijas sistēmu. 12. septembrī saņemtajā atzinumā teikts:

“Viens no būtiskākajiem uzdevumiem Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs, kā arī Eiropas Savienībā ir nodrošināt veselības aprūpi katram pacientam individuāli un sabiedrībai kopumā esošo finansiālo resursu ietvaros. Līdz ar to katra valsts saskaras ar pieaugošām pretrunām starp pacientu un ārstu vajadzībām pēc jauniem un dārgākiem medikamentiem, kā arī pastāvošā finansējuma principiem un ierobežojumiem, lai veiksmīgi vadītu uz solidaritātes un vienlīdzības principiem balstītu veselības aprūpi, tādējādi nodrošinot katram pacientam nepieciešamo veselības aprūpi un medikamentus.

Vēlamies vērst jūsu uzmanību uz to, ka iepriekšējo gadu šaubas un kritika attiecībā uz Latvijas izvēlēto pieeju veselības aprūpes nodrošināšanā galvenokārt ir nākusi no medicīnas personāla un zāļu ražotāju puses.

Šī kritika ļoti līdzinās tai, kādu nācies saņemt daudzām Rietumeiropas valstīm, kur viena no valdību galvenajām problēmām ir segt pieaugošos izdevumus par veselības aprūpes pakalpojumiem un medikamentiem.

Kā jebkurā ES valstī, arī ES kandidātvalstīs kompensējamiem medikamentiem atvēlētie valsts budžeta līdzekļi ir ierobežoti. Ierobežotas ir arī pastāvošās iespējas, lai mazinātu neatbilstību starp nepieciešamajām un reālajām vajadzībām un pieejamiem budžeta līdzekļiem:

• palielināt valsts finansējumu kompensējamiem medikamentiem;

• novirzīt izdevumus uz pacientu pleciem;

• samazināt kompensējamo medikamentu skaitu;

• palielināt sistēmas efektivitāti, samazinot medikamentu cenas un uzlabojot zāļu racionālu lietošanu.

Šīs iespējas lielā mērā ir politiska izvēle, kas jāizdara visai valdībai kopumā. Ir būtiski pieminēt, – un tas tika skaidri norādīts Baltijas valstu savstarpējā konferencē šā gada martā Rīgā –, ka Latvija salīdzinājumā ar Lietuvu un Igauniju medikamentu apmaksai izlieto ievērojami mazāk finanšu līdzekļu, kas ir nepamatoti maz salīdzinājumā ar veselības aprūpes rādītājiem. Loģisks solis šādā situācijā ir medikamentu pieejamības uzlabošana un valsts finansējuma palielināšana kompensējamiem medikamentiem. To var panākt, ja Latvija, tāpat kā līdz šim, turpina efektīvi izmantot finanšu resursus kompensējamiem medikamentiem, kas ir viens no jebkuras zāļu kompensācijas sistēmas pamatmērķiem. Mēs vēlētos vērst jūsu uzmanību uz tālāku zāļu racionālas izrakstīšanas uzlabošanu primārajā veselības aprūpē, un šajā jautājumā esam gatavi ar jums arī turpmāk sadarboties.

Līdz šim jūsu valsts ir veiksmīgi strādājusi un daudz sasniegusi šajā sektorā, un mēs labprāt vēlētos veicināt savstarpējo sadarbību.

Pēdējos gados veikto reformu rezultātā Latvijas zāļu tirgus ir ieguvis ES dalībvalstu, Viduseiropas un Austrumeiropas valstu zāļu tirgiem raksturīgo struktūru. Pirmkārt, ir izveidota un funkcionāli pilnveidota Valsts zāļu aģentūra, kas ir atbildīga par zāļu reģistrāciju un ES likumdošanas piemērošanu attiecībā uz zāļu novērtēšanu pēc to kvalitātes, darbības un drošības kritērijiem. Otrkārt, ir izveidota zāļu kompensācijas sistēma un ieviesti kompensējamo medikamentu cenu veidošanas principi, kas atrodas Zāļu cenu aģentūras kompetencē. Jāpiemin, ka abas šīs valsts institūcijas ir savstarpēji cieši saistītas un atrodas LR Veselības ministrijas Farmācijas departamenta tiešā pārraudzībā.

Pasaules veselības organizācijas vārdā vēlos izteikt savu pateicību Latvijas Republikas Veselības ministrijas Farmācijas departamentam, Zāļu cenu aģentūrai un Valsts zāļu aģentūrai par nacionālās zāļu politikas veidošanu un ieviešanu, kā arī par iespēju turpināt pilnveidot un veicināt sadarbību ar minētajām institūcijām.

Mēs apliecinām, ka jūsu izvēlētā pieeja farmācijas sektora pilnveidošanā, kuru atbalsta Pasaules veselības organizācijas, Lielbritānijas un Austrālijas eksperti, pilnībā atbilst Pasaules veselības organizācijas nostādnēm un principiem zāļu tirgus regulēšanā un attīstībā. Bez tam tā atbilst arī vairāku ES dalībvalstu izvēlētajai stratēģijai. Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm ir izvirzījusies priekšplānā un sevi pierādījusi, ieviešot veselības ekonomikas un farmakoekonomikas principus zāļu iegādes kompensācijas sistēmas pilnveidošanā un zāļu racionālas izrakstīšanas jomā. Vēlamies vērst jūsu uzmanību uz to, ka PVO jau vairākkārt ir pieaicinājusi jūsu valsts ekspertus līdzīgu jautājumu risināšanai Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs.

Pilnīgākai informācijai pievienojam Dānijas Racionālas farmakoterapijas institūta vadītāja Dr. Jensa Pītera Kampmana 2000.gada decembra vizītes laikā Latvijā gūto atzinumu par ZIKS (Zāļu iegādes kompensācijas sistēma): “Esam pilnīgi pārliecināti, ka šis slēdziens atbilst arī pašreizējiem apstākļiem.” Atzinums tika noslēgts ar šādiem vārdiem: “Pastāvošā zāļu kompensācijas sistēma ir fundamentāli saprotama un atbilst valsts modelim ar ierobežotiem finanšu resursiem zāļu kompensācijas sistēmai. Šāda sistēma spēj nodrošināt ar medikamentiem pacientus, kuriem tie ir visvairāk nepieciešami, kas atbilst modernas zāļu kompensācijas politikas principiem. Jaunu un izmaksu ziņā dārgāku terapijas veidu ienākšana tirgū, līdzīgi kā vairumā pasaules valstu, var radīt būtiskas problēmas un nepieciešamību pieņemt pārdomātus lēmumus. Jāņem vērā ierobežotie finanšu resursi un nepieciešamība nodrošināt ārstēšanu arī citās diagnožu grupās. Izteiktie priekšlikumi šajā atzinumā var vēl vairāk pilnveidot ZIKS Latvijā, kura balstās uz rūpīgi pārdomātiem un reālajā praksē ieviestiem principiem.”

Veselības ministrijas Komunikāciju nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!