• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabinetā: Par sertifikātu tālāko izmantošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2003., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79744

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai kopā spriestu un rastu risinājumu

Vēl šajā numurā

09.10.2003., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabinetā:

Par sertifikātu tālāko izmantošanu

Otrdien, 7. oktobrī, Ministru kabinets akceptējis Ekonomikas ministrijas izstrādātos grozījumus likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”, ar kuriem:

1) tiks atcelts sertifikātu izmantošanas termiņš;

2) tiks noteikts, ka beigu termiņš privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanai un papildus piešķirto sertifikātu ieskaitīšanai kontos ir 2003.gada 31.decembris (pēc šī termiņa kontos var ieskaitīt īpašuma kompensācijas sertifikātus un sertifikātus par politiskajām represijām, kas piešķirti pēc 2002.gada 31.decembra);

3) tiks noteikts, ka pieteikumu un prasību iesniegšanas beigu termiņš tiesā un citās valsts institūcijās kompensācijas un citu sertifikātu piešķiršanai ir 2003.gada 31.decembris.

Vienlaikus ir akceptēti grozījumi vēl divos likumos (“Par valsts un pašvaldību kapitāldaļām un kapitālsabiedrībām” un “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”), kuri radīs būtiskas izmaiņas līdz šim spēkā esošajā kārtībā.

Par uzņēmumu valsts un pašvaldību kapitāla daļām turpmāk varēs maksāt tikai latos. Privatizācijas sertifikātus kā maksāšanas līdzekli varēs izmantot, ja tas ir paredzēts valstij vai pašvaldībai piederošo kapitāla daļu atsavināšanas vai pārdošanas noteikumos, kas apstiprināti līdz 2003.gada 31.decembrim.

Ierosinājumus dzīvokļu privatizācijai par sertifikātiem pieņems līdz 2005. gada 31. decembrim. Šis datums attiecas tikai uz privatizācijas ierosinājumu iesniegšanu, bet sertifikāti būs izmantojami arī pēc šī datuma – tad, kad valsts vai pašvaldības būs sagatavojušas māju privatizācijai. Tas paredzēts vienkārša iemesla dēļ – nosakot konkrētu sertifikātu derīguma termiņu, var rasties situācijas, ka sertifikāti tiek anulēti mirklī, kad par privatizācijai pieteikto zemi vai dzīvojamo platību kāda iedzīvotāju daļa vēl nav paspējusi fiziski norēķināties valsts, pašvaldības vai tiesu strīdu izskatīšanas kavēšanās dēļ, bet tas nav pieļaujams.

No visiem privatizācijai pakļautajiem dzīvokļa īpašumiem šobrīd neprivatizēti ir aptuveni 23 procenti. Kā dažus no privatizācijas šķēršļiem var minēt šādus: uz atsevišķiem privatizācijas objektiem vai uz dzīvojamām mājām ar tiesas spriedumu ir noteikts arests sakarā ar tiesvedības norisināšanos; dzīvokļu īrnieki un viņu ģimenes locekļi nevar noslēgt vienošanos par dzīvokļa privatizācijas kārtību; nav uzsākta dzīvojamās mājas privatizācija vispārējā kārtībā; privatizētājiem nav nepieciešamā sertifikātu skaita u.c.

Ieviešot iespēju iesniegt privatizācijas ierosinājumu līdz 2005. gada 31. decembrim, iedzīvotājiem radīsies iespēja privatizēt dzīvojamo māju privatizācijas objektus pēc tam, kad iepriekšminētie šķēršļi būs novērsti.

Visi šie grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz valdības 3.augustā akceptētajām Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas pamatnostādnēm.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!