• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2003. gada 1. oktobra lēmums Nr. 46 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2003., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79757

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.47

Par lietas izpētes izbeigšanu

Vēl šajā numurā

10.10.2003., Nr. 141

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 46

Pieņemts: 01.10.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr. 46

(prot. Nr. 32, 7.§) Rīgā 2003. gada 1. oktobrī

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.455/03/06/8

Par SIA Izdevniecības nams “Petits”, SIA “Baltijas Press-Serviss”

un SIA “Krievu preses nams” ziņojumu par apvienošanos

08.08.2003. Konkurences padome saņēma SIA Izdevniecības nams “Petits”, SIA “Baltijas Press-Serviss” un SIA “Krievu preses nams” 08.08.2003. sagatavoto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk — Ziņojums).

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un rīcībā esošo informāciju, kā arī ar lietu saistītos apstākļus, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. SIA Izdevniecības nams “Petits” LR Uzņēmumu reģistrā tika reģistrēta 04.11.1992. Šobrīd tās dalībnieki ir Aleksejs Šeiņins (pieder 50% pamatkapitāla) un SIA “Krievu preses nams” (pieder 50% pamatkapitāla). Galvenie darbības virzieni — periodiskās preses izdošana un reklāmas pakalpojumi.

2. SIA “Baltijas Press-Serviss” LR Uzņēmumu reģistrā tika reģistrēta 31.03.1995. Šobrīd tās vienīgais dalībnieks ir SIA Izdevniecības nams “Petits” (pieder 100% pamatkapitāla). Galvenie darbības virzieni ir poligrāfiskā izpilde un reklāma, ar periodiskās preses izdošanu vairs nenodarbojas.

3. A.Šeiņina individuālais uzņēmums “Reklāmas firma” LR Uzņēmumu reģistrā tika reģistrēts 15.05.1992. 18.08.2000. tas tika reorganizēts par SIA “Krievu preses nams”. Šobrīd tā vienīgais dalībnieks ir Aleksejs Šeiņins (pieder 100% pamatkapitāla). Pašlaik komercdarbību praktiski neveic, tikai iznomā telpas SIA Izdevniecības nams “Petits” un SIA “Baltijas Press-Serviss”.

4. Ziņojumā kā apvienošanās veids tiek minēta pievienošanās. Iegūstošā uzņēmējsabiedrība — SIA Izdevniecības nams “Petits”, pievienojamās uzņēmējsabiedrības — SIA “Baltijas Press-Serviss” un SIA “Krievu preses nams”. Pievienošanās rezultātā SIA “Baltijas Press-Serviss” un SIA “Krievu preses nams” beigs pastāvēt, to īpašums un saistības pāries iegūstošajai uzņēmējsabiedrībai — SIA Izdevniecības nams “Petits”.

No ziņojumam pievienotajiem SIA Izdevniecības nams “Petits”, SIA “Baltijas Press-Serviss” un SIA “Krievu preses nams” dalībnieku sapulču protokoliem, reorganizācijas līguma projekta un paziņojumiem par reorganizāciju var secināt, ka šobrīd notiek reorganizācijas process — resursu un finanšu, kā arī pārvaldes sistēmas optimizācija atbilstoši Komerclikuma noteikumiem, nevis apvienošanās Konkurences likuma izpratnē. No lietā esošās informācijas redzams, ka Ziņojuma iesniegšanas brīdī 08.08.2003. SIA Izdevniecības nams “Petits”, SIA “Baltijas Press-Serviss” un SIA “Krievu preses nams” jau ir viens tirgus dalībnieks.

Izvērtējot lietā esošo informāciju, jāsecina, ka faktiski SIA Izdevniecības nams “Petits”, SIA “Baltijas Press-Serviss” un SIA “Krievu preses nams” (pirms reorganizācijas A.Šeiņina i/u “Reklāmas firma”) līdzdalības iegūšanas rezultātā ir apvienojušies jau 31.03.1995. Tajā laikā visos šajos uzņēmumos prezidents bija viena un tā pati persona — Aleksejs Šeiņins, kurš bija arī A.Šeiņina i/u “Reklāmas firma” vienīgais īpašnieks. Savukārt A.Šeiņina i/u “Reklāmas firma” piederēja 50% no SIA Izdevniecības nams “Petits” pamatkapitāla, bet SIA Izdevniecības nams “Petits” piederēja 50,95% no SIA “Baltijas Press-Serviss” pamatkapitāla. Tajā pašā laikā uzņēmums “American Press International, INC”, kuram piederēja 50% no SIA Izdevniecības nams “Petits” pamatkapitāla un 49,05% no SIA “Baltijas Press-Serviss” pamatkapitāla, bija pilnvarojis izdevniecības “Petits” ekonomikas direktoru Juriju Jansonu pārstāvēt šī uzņēmuma intereses, uzticot viņam tiesības pārvaldīt attiecīgo kapitāla daļu SIA Izdevniecības nams “Petits”, parakstīt dokumentus un piedalīties SIA Izdevniecības nams “Petits” administratīvo institūciju sapulcēs ar tiesībām pieņemt lēmumus. Līdz ar to minētos uzņēmumus jau kopš 31.03.1995. nevar uzskatīt par neatkarīgiem uzņēmumiem.

31.03.1995. spēkā bija 03.12.1991. Likums par konkurenci un monopoldarbības ierobežošanu, kura 7.panta 2.punktā noteikts: “Ja uzņēmējsabiedrību apvienošanās vai līdzdalības iegūšanas rezultātā koncentrējas kapitāls un tas sāk pārvaldīt vairāk nekā 25% no kādas preču vai pakalpojumu grupas realizācijas Latvijas tirgū, uzņēmējsabiedrība par to ziņo monopoluzraudzības un konkurences veicināšanas institūcijai. Šis noteikums neattiecas uz mazajiem uzņēmumiem vai uzņēmējsabiedrībām, kuru pamatkapitāls nav lielāks par vienu miljonu rubļu.” (Saskaņā ar 27.05.1993. LR Naudas reformas komitejas lēmuma Nr.7 “Par pāreju uz latu” 4.punktu un 6.punktu pārrēķins uz latiem jāveic pēc kursa 1 lats — 200 Latvijas rubļu.)

Divu apvienošanās dalībnieku pamatkapitāls 31.03.1995. pārsniedza 5000 latu, jo SIA Izdevniecības nams “Petits” pamatkapitāls bija Ls 53600, bet SIA “Baltijas Press-Serviss” pamatkapitāls bija Ls 52800. Tā kā kopš apvienošanās ir pagājuši vairāk nekā astoņi gadi, šobrīd nav iespējams iegūt visu nepieciešamo informāciju, lai varētu pārbaudīt, vai pēc apvienošanās uzņēmumi nesāka pārvaldīt vairāk nekā 25% no kādas preču vai pakalpojumu grupas realizācijas Latvijas tirgū.

Ņemot vērā minēto, jaunas lietas izpētes uzsākšana, lai konstatētu, vai, nepaziņojot par apvienošanos, ir ievērotas normatīvajos aktos noteiktās prasības par ziņojuma sniegšanu sakarā ar apvienošanos, šobrīd nav lietderīga.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 3.punktu un 20.01.2003. Ministru kabineta noteikumu Nr.22 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” 6.punktu

 

nolēma:

08.08.2003. iesniegtais ziņojums par SIA Izdevniecības nams “Petits”, SIA “Baltijas Press-Serviss” un SIA “Krievu preses nams” apvienošanos nav izskatāms saskaņā ar 20.01.2003. Ministru kabineta noteikumiem Nr.22 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos”.

Konkurences padomes lēmums ir pārsūdzams Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā viena mēneša laikā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu, LR Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 1.punktu un Civilprocesa kodeksa 24.-A nodaļu.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!