Ministru kabineta noteikumi Nr.555
Rīgā 2003.gada 7.oktobrī (prot. Nr.53, 17.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 30.oktobra noteikumos Nr.460 “Putnu un trušu gaļas aprites noteikumi”
Izdoti saskaņā
ar Veterinārmedicīnas likuma 42.panta 1.punktu
un Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8.panta otro
daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2001.gada 30.oktobra noteikumos Nr.460 “Putnu un trušu gaļas aprites noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 161.nr.) šādus grozījumus:
1. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:
“2. Noteikumi neattiecas uz mazumtirdzniecību un sabiedrisko ēdināšanu, izņemot šo noteikumu VI un VI.1 nodaļu.”
2. Papildināt noteikumus ar VI.1 nodaļu šādā redakcijā:
“VI.1 Putnu un trušu gaļas iegūšana mājas apstākļos
69.1 Mājas apstākļos kaut trušus drīkst, ja fiziskā vai juridiskā persona (turpmāk — persona) savā saimniecībā audzē ne vairāk par 1000 trušiem gadā.
69.2 Mājas apstākļos kaut putnus drīkst, ja persona savā saimniecībā audzē ne vairāk par 10000 putniem gadā.
69.3 Mājas apstākļos kautu putnu un trušu gaļu persona drīkst realizēt:
69.3 1. patērētājam savā saimniecībā vai tirgū, kas atrodas vistuvāk saimniecībai;
69.3 2. mazumtirgotājam vai uzņēmumam, kas saistīts ar sabiedrisko ēdināšanu, ja attiecīgais uzņēmums:
69.3 2.1. veic uzņēmējdarbību tajā pašā vai blakus esošajā pagastā un gaļu pārdod patērētājam;
69.3 2.2. veic uzņēmējdarbību citā pagastā vai rajonā, ievērojot nosacījumu, ka piegādātājs gaļas transportēšanas laikā nodrošina temperatūru, kas noteikta normatīvajos aktos par gaļas un gaļas produktu uzglabāšanu un transportēšanu.
69.4 Putnu un trušu gaļu, kas iegūta mājas apstākļos, aizliegts pārdot pārvietojamos veikalos, piegādāt pa pastu vai realizēt mazumtirdzniecības uzņēmumiem tirgū.
69.5 Ja putnu un trušu gaļu iegūst mājas apstākļos, attiecīgās novietnes:
69.5 1. reģistrē Pārtikas un veterinārajā dienestā;
69.5 2. uzrauga Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors.
69.6 Persona visā gaļas aprites posmā nodrošina šo noteikumu 6.4., 6.5. un 6.6.apakšpunktā minēto prasību izpildi.
69.7 Putnu un trušu gaļas iegūšanai iekārto kautuvi — atsevišķu ēku vai telpu jau esošajā būvē ar atsevišķu izeju uz āru.
69.8 Kautuvē iekārto:
69.8 1. kaušanas telpu;
69.8 2. telpu vai vietu gaļas atvēsināšanai un uzglabāšanai, kur iespējams nodrošināt gaļas temperatūru, ne augstāku par 4 °C;
69.8 3. telpu vai konteineru putnu spalvu vai trušu ādu savākšanai, ja tās paredzēts izmantot pārstrādei;
69.8 4. skapi mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu glabāšanai;
69.8 5. aizslēdzamu skapīti neatliekamās palīdzības medikamentu glabāšanai;
69.8 6. skapi vai plauktu iesaiņojamo materiālu glabāšanai;
69.8 7. darbinieku drēbju skapi vai plauktu.
69.9 Cilvēku uzturā izmantojamo un neizmantojamo gaļu uzglabā atbilstoši šo noteikumu 15.punktā minētajām prasībām.
69.10 Kautuvi aprīko atbilstoši šo noteikumu 16.punktā minētajām prasībām, izņemot šo noteikumu 16.2.apakšpunktā minēto prasību par sienu un grīdas savienojuma vietu noapaļojumu un 16.6.apakšpunktā minēto prasību par ventilācijas sistēmas un tvaika atsūkšanas iekārtu ierīkošanu.
69.11 Instrumenti un aprīkojums atbilst šo noteikumu 17.punktā minētajām prasībām.
69.12 Instrumentu un aprīkojuma lietošanā ievēro šo noteikumu 18.punktā minētās prasības.
69.13 Roku un instrumentu mazgāšanai un dezinfekcijai:
69.13 1. aprīko izlietni ar tekošu aukstu un karstu dzeramo ūdeni un tās tuvumā novieto atkritumu tvertni;
69.13 2. novieto roku mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus.
69.14 Mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus lieto saskaņā ar šo noteikumu 22.punktu.
69.15 Visos putnu un trušu gaļas aprites posmos iesaistītie darbinieki ievēro higiēnas prasības un šo noteikumu 25.punktā minētos nosacījumus.
69.16 Persona, kas putnus un trušus kauj mājas apstākļos, saskaņo ar attiecīgo Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālo struktūrvienību kaujamo putnu vai trušu skaitu, kaušanas dienu un laiku.
69.17 Putnus un trušus drīkst kaut tikai pēc to pirmskaušanas apskates.
69.18 Kaušanu, eviscerāciju un pēckaušanas veterināro ekspertīzi veic atbilstoši šo noteikumu IV nodaļā minētajām prasībām.
69.19 Gaļas pirmapstrādi veic atbilstoši šo noteikumu 59.punktā minētajām prasībām.
69.20 Gaļu atļauts realizēt, ja ir saņemts pozitīvs veterinārās ekspertīzes atzinums.
69.21 Ja ir konstatēti šo noteikumu 35. un 36.punktā minētie pārkāpumi, iegūt gaļu izmantošanai cilvēku uzturā ir aizliegts.
69.22 Papildus veselības marķējumā sniegtajai informācijai gaļas marķējumā norāda šādu informāciju: preces nosaukums, neto masa, derīguma termiņš, uzglabāšanas nosacījumi (temperatūras režīms), ražotāja nosaukums un adrese.”
3. Papildināt noteikumus ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:
“Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvām 91/495/EEC un 71/118/EEC.”
Ministru prezidents E.Repše
Zemkopības ministrs M.Roze
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 11.oktobri.