• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par savas Latgales pagātni, tagadni, nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2003., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas pozīcija lauksaimniecības jautājumos - vienota

Vēl šajā numurā

14.10.2003., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par savas Latgales pagātni, tagadni, nākotni

Latvijas Republikas Valsts prezidentei V.Vīķei-Freibergai

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājai I.Ūdrei

Latvijas Republikas Ministru prezidentam E.Repšem

Eiropas Komisijai Briselē

 

Pēc Latvijas valsts neatkarības atgūšanas 1991. gadā Latgalē ir pasliktinājusies saimnieciskā, sociālā un demogrāfiskā situācija salīdzinājumā ar Rīgu un citiem Latvijas reģioniem, kā arī valsts vidējiem rādītājiem kopumā.

Tas, ka 2003. gada 20. septembrī rīkotajā referendumā par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā Latgales iedzīvotāju vairākums nobalsoja pret iestāšanos Eiropas Savienībā, liecina: Latgales iedzīvotāji netic, ka viņu dzīve uzlabosies pēc iestāšanās Eiropas Savienībā un tās strukturālo fondu līdzekļi nonāks arī Latgales reģionā.

Otrajā pasaules latgaliešu konferencē (skatīt pielikumā), kura notika 2002. gada 12. augustā Rēzeknē, kā arī iepriekšējās Latgales Pētniecības institūta rīkotajās konferencēs tika pieņemti aicinājumi Latvijas Republikas Valsts prezidentei, Saeimai un Ministru kabinetam par Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales un Rīgas kā Latvijas Republikas galvaspilsētas pašvaldību administratīvo reģionu izveidošanu atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes (konstitūcijas) 3.pantam.

Ņemot vērā to, ka līdz šim netika uzklausīti Latgales zinātnieku, speciālistu un sabiedrības pārstāvju izstrādātie priekšlikumi, un to, ka valdības nav varējušas nodrošināt Latgales un pārējo Latvijas reģionu līdzsvarotu attīstību, konferences dalībnieki ierosina:

1. Latvijas Republikas Saeimai likumdošanas kārtībā izveidot Latgales pašvaldības administratīvo reģionu un noteikt, ka Latgales pašvaldības administratīvā reģiona pārvaldi realizē reģiona padome, kuru ievēlē Latgalē dzīvojošie Latvijas Republikas pilsoņi.

2. Latvijas Republikas valdībai pieņemt normatīvos aktus, kas paredzētu Latgales pašvaldības administratīvā reģiona izveidošanu, kurš saskaņā ar EUROSTAT pieņemto valsts administratīvi teritoriālo vienību (NUTS) klasifikāciju tiktu atzīts par NUTS 2 reģionu.

3. Latvijas Republikas valdībai prasīt, lai Eiropas Komisija ekskluzīvā kārtā Latgali kā paplašinātās Eiropas Savienības nabadzīgāko reģionu atzītu par NUTS 2 reģionu.

Konferences vārdā — Latgales Pētniecības institūta valdes priekšsēdētājs Jānis Pokulis

Līvānos 2003. gada 26.–27.septembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!