• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem VID kontroles pasākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2003., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79849

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nejēdzību novēršanas biroja vadītāju

Vēl šajā numurā

14.10.2003., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem VID kontroles pasākumiem

Lai veicinātu nodokļu saistību brīvprātīgu izpildi, savlaicīgu un ātru nodokļu maksātāju pieļauto kļūdu un nepilnību novēršanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtajās deklarācijās vai pārskatos, VID turpmāk, izvērtējot iesniegtajā nodokļu deklarācijā vai pārskatā uzrādīto informāciju VSAOI un PVN maksājumu pozīcijās un konstatējot neatbilstības, informēs par to nodokļu maksātājus.

VID izsūtītais paziņojums ietvers aicinājumu nodokļu maksātājam vēlreiz izvērtēt iesniegtajā deklarācijā uzrādīto informāciju un nepieciešamības gadījumā noteiktajā termiņā iesniegt precizētu deklarāciju vai attiecīgu paskaidrojumu par konstatēto neatbilstību iemesliem. Šāda paziņojuma nosūtīšanas mērķis ir laikus brīdināt nodokļu maksātāju par konstatētajām nepilnībām iesniegtajās deklarācijās un dot iespēju pašam tās novērst.

Gadījumos, ja nodokļu maksātājs neatsauksies uz VID nosūtītajiem paziņojumiem un iesniegtajās nodokļu deklarācijās vai pārskatos regulāri tiks konstatētas neatbilstības, VID veiks nepieciešamos kontroles pasākumus, lai pārliecinātos par nodokļu aprēķināšanas pareizību.

VID primārais mērķis ir laikus atklāt un novērst radušās neprecizitātes iesniegtajās deklarācijās un pārskatos, nevis sodīt nodokļu maksātājus par konstatētajām neprecizitātēm deklarācijās un pārskatos. VID cer, ka nodokļu maksātāji, saņemot paziņojumu no VID, novērsīs konstatētās neprecizitātes un turpmāk šādas kļūdas nepieļaus, kā arī turpmāk nodokļu deklarācijās uzrādīs patiesos ar nodokli apliekamos objektus un pareizi aprēķinās budžetā maksājamos nodokļus.

Ja nodokļu maksātājs pats ir konstatējis kļūdas iesniegtajās deklarācijās vai pārskatos, viņam nav obligāti jāsagaida paziņojums no VID. Šādā gadījumā nodokļu maksātājs pats var doties uz VID, lai iesniegtu precizētas deklarācijas. Nodokļu maksātājs VID var iesniegt labojumu un precizējumu deklarācijās vai pārskatos norādītājai informācijai trīs gadu laikā pēc likumos noteiktā iemaksu un nodokļu maksāšanas termiņa, ja šajā laikā par konkrētajiem nodokļiem un attiecīgajiem taksācijas periodiem nav uzsākta vai veikta nodokļu revīzija (audits).

Līdz šim paziņojumus par konstatētajām neatbilstībām VID iesniegtajās deklarācijās vai pārskatos nesūtīja visas VID teritoriālās iestādes, paziņojumus par neatbilstībām VSAOI maksājumu pozīcijā nodokļu maksātājiem sūtīja tikai atsevišķas VID teritoriālās iestādes. Turpmāk paziņojumus sūtīs visas VID teritoriālās iestādes, un nodokļu maksātāji visā Latvijā tiks informēti par neatbilstībām gan VSAOI, gan PVN maksājumu pozīcijās.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!