Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr. 260
Rīgā 2003. gada 15. oktobrī
Par Indijas izcelsmes žāvētiem sasmalcinātiem un/vai nesasmalcinātiem Capsicum ģints pipariem (hot chilli, hot chilli products)
Lai novērstu patērētāju veselībai bīstamas pārtikas aprites iespējamību un veiktu savlaicīgus riska vadības pasākumus, saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma otrās nodaļas 21. panta 10. punktu, 22. panta 5. punktu, saņemtiem ātrās paziņošanas sistēmas brīdinājumiem par aizliegtās pārtikas piedevas Sudan 1 (CAS Nr. 842-07-9) klātbūtnes konstatēšanu Indijas izcelsmes žāvētos sasmalcinātos un/vai nesasmalcinātos Capsicum ģints piparos, ņemot vērā, ka Starptautiskā vēža asociācija (International Agency for Research on Cancer) ir klasificējusi šo vielu par trešās bīstamības grupas kancerogēno vielu, un to, ka eksperimentālie dati liecina par Sudan 1 genotoksisku kancerogēnu iedarbību, kā arī to, ka šī pārtikas piedeva nav atļauto pārtikas piedevu sarakstā, saskaņā ar 27.02.2001. MK noteikumu Nr. 86 “Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas” prasībām, nosaku šādu kārtību žāvētu sasmalcinātu un/vai nesasmalcinātu Capsicum ģints piparu ievešanai Latvijas Republikā:
1. No trešajām valstīm Latvijā atļauts ievest tikai tādus Indijas izcelsmes žāvētus sasmalcinātus un/vai nesasmalcinātus Capsicum ģints piparus (0904), kuriem izdots ražotājvalsts kompetentas iestādes sertifikāts (apliecinājums) ar pievienotiem laboratorisko analīžu rezultātiem, kas apliecina, ka ievedamās piparu partijas nesatur pārtikas piedevu Sudan 1.
2. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.
3. Rīkojums stājas spēkā ar tā publicēšanas brīdi laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.
4. Kontroli pār rīkojuma izpildi uzdodu Sanitārās robežinspekcijas priekšniecei I.Šicei-Trēdei.
Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors V. Veldre