• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Top Eiropas Savienības Konstitūcija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2003., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.10.2003., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Top Eiropas Savienības Konstitūcija

Vakar Ministru prezidents un ārlietu ministre Briselē piedalījās Starpvaldību konferencē, kurā tika pārrunāts ES Konstitūcijas projekts

REPSE.JPG (21231 bytes)
Vakar, 16.oktobrī, Briselē: Eiropas Padomes prezidents, Itālijas Republikas premjerministrs Silvio Berluskoni sarunā ar Latvijas Republikas Ministru prezidentu Einaru Repši
Foto:A.F.I./epa
KALNIETE.JPG (23700 bytes)
16.oktobrī Briselē: Latvijas ārlietu ministri Sandru Kalnieti sagaida Eiropas Padomē
Foto: A.F.I./epa

Vakar, 16.oktobrī, Ministru prezidents Einars Repše un ārlietu ministre Sandra Kalniete Briselē piedalījās Starpvaldību konferences sanāksmē, kurā pārrunāti ES Konstitūcijas projekta institucionālie jautājumi. Šī bija trešā Starpvaldību konferences tikšanās, bet otrā reize, kad diskusijas notika valstu un valdību vadītāju līmenī. Latvija visās līdzšinējās sanāksmēs ir deklarējusi savu pozīciju par jauno ES konstitucionālā līguma projektu. Tagad tiek gaidīti konkrēti Itālijas prezidentūras priekšlikumi, kas sarunās par ES konstitucionālo līgumu ļautu virzīties uz priekšu.

Ministru prezidents savā runā uzsvēra Latvijas būtiskās intereses un nostāju galvenajos jautājumos – prasību, lai katrai valstij būtu viens komisārs Eiropas Komisijā ar pilnām balsstiesībām; lai Eiropas Parlamentā tiktu saglabāta mazo dalībvalstu pārstāvniecība ar ne mazāk kā pieciem deputātiem – un atbalstīja prasību kvalificētā vairākuma balsojumā Ministru padomē noteikt paritāti starp valstu un iedzīvotāju skaitu, t.i., lēmums ir pieņemts, ja to atbalsta vismaz puse dalībvalstu, kas pārstāv vismaz pusi ES iedzīvotāju.

Ārlietu ministre Sandra Kalniete pozitīvi novērtēja Itālijas prezidentūras priekšlikumu noturēt divpusējās konsultācijas ar visām delegācijām pirms jaunu kompromisa priekšlikumu piedāvāšanas tālākām sarunām. Taču ministre nav gatava atbalstīt tādus priekšlikumus, kas lielajām ES valstīm atkal dotu tiesības uz diviem komisāriem, kopējo komisāru skaitu Eiropas Komisijā palielinot līdz trīsdesmit.

Starpvaldību konferences noslēgumā valstu pārstāvji vienojās, ka ES prezidentūra apkopos ES dalībvalstu un desmit topošo dalībvalstu nostāju un četru nedēļu laikā sagatavos kompromisa priekšlikumus. Paredzēts, ka ar katru valsti divpusējās sarunās tiks precizēta valsts pozīcija.

Pēc Starpvaldību konferences darbu sāka Eiropas Savienības Padome, kurā plānots apspriest ES ekonomisko attīstību, ciešāku sadarbību iekšlietās un tieslietās, kā arī Eiropas Savienības ārējās attiecības.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments, Ārlietu ministrijas preses centrs

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!