• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ANO projektiem lauku iedzīvotāju atbalstam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2003., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80113

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja:
Diskusijā par parlamentu sadarbību

Vēl šajā numurā

21.10.2003., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ANO projektiem lauku iedzīvotāju atbalstam

17. oktobrī Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) atzīmēja Starptautisko nabadzības izskaušanas dienu. Pēc ANO informācijas, 1,2 miljardi cilvēku pasaulē iztiek ar mazāk kā vienu ASV dolāru dienā. Aptuveni 840 miljoni cilvēku cieš badu, un no tā katru dienu mirst 24 000 cilvēku.

Visvairāk cilvēku galējā nabadzībā dzīvo Āfrikā (47%) un Dienvidāzijā (37%). Apzinoties nabadzības un bada izraisītās smagās sekas, pasaules valstu vadītāji 2000. gadā pieņēma ANO Tūkstošgades deklarāciju, kurā paredzēts panākt galējās nabadzības samazināšanos uz pusi.

Pēc LR Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem par 2002. gadu, Latvijā ar mazāk kā vienu ASV dolāru iztiek 1,8% iedzīvotāju. Vidējais mājsaimniecību ienākums uz vienu ģimenes locekli bija Ls 80 mēnesī. Kā noskaidrots mājsaimniecību budžeta pētījumā, gandrīz trešdaļa mājsaimniecību uzskata, ka atrodas uz nabadzības sliekšņa, bet 9% mājsaimniecību novērtē sevi kā nabadzīgas, teikts CSP “Ziņojumā par mājsaimniecību budžetu pētījuma rezultātiem 2002. gadā”. Savukārt Labklājības ministrijas dati liecina, ka vislielākais nabadzības risks ir ģimenēm ar bērniem.

Starptautiskajā nabadzības izskaušanas dienā ANO aģentūras pasaulē aicināja valdības, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas aktualizēt nabadzības problēmas un meklēt kopīgus risinājumus. Šogad vairāk nekā 100 valstīs notiek nabadzības mazināšanai veltītas akcijas. Latvijā ANO Attīstības programma izsludināja ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) “TeleFood” projektu konkursu lauku iedzīvotājiem.

Projekts atbalsta maznodrošinātos lauku iedzīvotājus, kas vēlas sākt pārtikas produktu ražošanu pašu vajadzībām un pārdošanai. Tādējādi projekts palīdz mazināt nabadzību laukos un veicina bezdarbnieku, īpaši lauku sieviešu, nodarbinātību.

Projektu konkursu administrēs Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs (LLKC). Kopējais finansējuma apjoms Latvijai 2004. gadā ir 50 000 ASV dolāru. Kopš 1997. gada Latvijā apstiprināti 24 projekti par kopējo summu 171 443 ASV dolāru.

Projektus konkursam var pieteikt cilvēku grupa, kurā piedalās vismaz 10 radniecīgi nesaistīti cilvēki. Priekšroka tiks dota projektiem, kuros ir iesaistīti maznodrošinātie iedzīvotāji, kā arī tiks radītas jaunas pastāvīgas vai sezonas darba vietas. Vienam projektam būs iespējams saņemt no 5 000 līdz 10 000 ASV dolāru lielu finansiālo atbalstu. Projekta pieteicējiem projekta īstenošanā ir jāiegulda arī savi līdzekļi (naudā vai graudā) ne mazāk kā 20% apmērā no kopējās projekta summas.

Projektu pieteikumi latviešu valodā jāiesniedz Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrā līdz 2004. gada 5. janvārim. Uzvarētāji tiks paziņoti 2004s. gada 16. februārī.

“TeleFood” kampaņa ir viena no FAO starptautiskajām iniciatīvām, kuras mērķis ir palīdzēt maznodrošinātiem zemniekiem laukos apgādāt savas ģimenes ar pārtiku. Kampaņas laikā tiek rīkoti reklāmas pasākumi un koncerti dažādās pasaules valstīs ar mērķi vākt ziedojumus, kas tiek izmantoti maznodrošināto iedzīvotāju pārtikas ražošanas projektu atbalstam.

Papildu informācija par projektu pieteikumiem un konkursa vadlīnijas no 20. oktobra atrodamas interneta lapās www.undp.lv un www.llkc.lv, kā arī Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centra reģionālajās iestādēs.

ANO Pastāvīgā koordinatora  Latvijā birojs

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!