• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju Pasaules tūrisma organizācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2003., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80207

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Rail Baltica" projektu

Vēl šajā numurā

22.10.2003., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju Pasaules tūrisma organizācijā

No 17. līdz 24.oktobrim Pekinā, Ķīnā, notiek Pasaules Tūrisma organizācijas 15. ģenerālā asambleja, kuras laikā tika izskatīts un akceptēts Latvijas dalības pieteikums.

Vakar, 20. oktobrī, Latvija tika uzņemta Pasaules Tūrisma organizācijā.

“Līdz ar Latvijas uzņemšanu Pasaules Tūrisma organizācijā faktiski mūsu valsts vārds tiek ierakstīts pasaules tūrisma kartē. Dalība vienotajā pasaules tūrisma organizācijā Latvijai sniedz milzīgas iespējas, bet tā nesniedz garantijas. Tas, lai Latvija tūristiem pasaulē būtu pievilcīga darījumu un atpūtas vieta, jāpanāk mums pašiem, mērķtiecīgi plānojot un realizējot tūrisma mārketinga aktivitātes. Ekonomikas ministrija tūrismu definējusi par vienu no prioritātēm nākamajā gadā. Par pozitīvu “grūdienu” nozares attīstībai uzskatu nākamā gada palielinājumu tūrisma nozares budžetā par 1,8 miljoniem latu” — tā vakardienas notikumu komentēja ekonomikas ministrs Juris Lujāns.

Latvijas iestāšanos Pasaules Tūrisma organizācijā paredz Latvijas Tūrisma attīstības nacionālā programma 2001. — 2010. gadam, lai veicinātu tūristu skaita pieaugumu, tūrisma pakalpojumu eksporta palielināšanos un konkurētspēju, tādējādi pozitīvi ietekmējot valsts budžetu.

Saskaņā ar vienošanos, kas panākta ar Pasaules Tūrisma organizācijas ģenerālsekretāru, Latvija par šīs organizācijas īsteno biedru kļūs no 2005.gada, kad arī būs jāsāk maksāt biedra nauda. Organizācijas sekretariāts ir noteicis, ka, lai arī Latvija par 2004.gadu biedra naudu vēl nemaksās, tā tomēr varēs pilntiesīgi izmantot vairākas Pasaules Tūrisma organizācijas sniegtās iespējas, piemēram, piedalīties semināros, kursos un citos pasākumos, kā arī bez maksas saņemt visas organizācijas publikācijas.

Nozīmīgākais ieguvums, iestājoties Pasaules tirdzniecības organizācijā, ir iespēja piekļūt attīstības atbalsta programmai, kurā iesaistītas ANO Attīstības programma un Pasaules banka. Pēc valstu valdību pieprasījuma organizācija nodrošina arī finansējumu, piesaista pasaules labākos ekspertus un īsteno visdažādākos tūrisma attīstības projektus.

Dalībvalstu pārstāvjiem ir iespējas regulāri tikties un apspriesties ar lēmumu pieņēmējiem tūrisma jomā visaugstākajā līmenī — ministriem, parlamentu pārstāvjiem, lielāko un ietekmīgāko pasaules tūrisma uzņēmumu vadītājiem, sadarboties reģionālajā līmenī, dalīties pieredzē.

Pasaules Tūrisma organizācijas biedri var saņemt stratēģisku atbalstu dažādos ar tūrisma attīstību saistītos jautājumos, piemēram, tūrisma nacionālā pārvalde, tūrisma resursu un cilvēkresursu attīstība, tūrisma statistika, ilgtspējīga attīstība, tūrisma ētika u.c. Tā ir arī bezmaksas pieeja organizācijas unikālajai datu bāzei ar tūrisma informāciju un statistiku par 190 valstīm.

Pasaules Tūrisma organizācija ir pasaules lielākā un galvenā tūrisma organizācija, kas dibināta 1975. gadā ar nolūku apvienot visas līdz šim pastāvošās tūrisma un ar tūrismu saistītās organizācijas un aizstāvēt to intereses. Tā ir starpvaldību organizācija, kas darbojas Apvienoto Nāciju Organizācijas uzdevumā.

Ģenerālā asambleja ir Pasaules Tūrisma organizācijas augstākā pārvaldes institūcija, un tā sanāk reizi divos gados, lai pieņemtu budžetu, darba programmu un spriestu par svarīgiem tūrisma jautājumiem, kā arī uzņemtu jaunus biedrus.

Ekonomikas ministrijas  Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!