• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārkārtas sēdes stenogramma: 2003. gada 15. oktobrī (8. oktobra ārkārtas sēdes turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2003., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienu ritumā

Vēl šajā numurā

23.10.2003., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārkārtas sēdes stenogramma:

2003. gada 15. oktobrī (8. oktobra ārkārtas sēdes turpinājums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Cienījamie kolēģi! Turpinām ārkārtas sēdi.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Labdien, cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija savā sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, reģistrācijas numurs 408. Attiecīgie piedāvātie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir radušies tajā sakarā, ka Saeima 2002.gada aprīlī ir pieņēmusi grozījumus likumā “Par valsts proves uzraudzību” un atbilstoši šajā likumā piešķirtajam pilnvarojumam Ministru kabinets ir pieņēmis vairākus Ministru kabineta noteikumus, kas regulē dārgmetālu izgatavošanu un darbības ar dārgmetāliem.

Minētie Ministru kabineta noteikumi paredz jaunas prasības un tiesības saimnieciskās darbības veicējiem ar dārgakmeņiem, dārgmetāliem un to izstrādājumiem. Un tāpēc bija nepieciešams attiecīgi mainīt arī Administratīvo pārkāpumu kodeksa normas. Tātad šie piedāvātie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā regulē šo sfēru.

Juridiskā komisija, izskatot savā sēdē minēto likumprojektu, atbalstīja tā pieņemšanu pirmajā lasījumā un lūdz arī Saeimu atbalstīt šā likumprojekta pieņemšanu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 30.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 30.oktobris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Mellupe... Solvita Āboltiņa, es atvainojos!

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas nr.404). Minētie grozījumi no Ministru kabineta puses tiek piedāvāti tāpēc, ka pašreiz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normās, kas paredz pārkāpumus par patērētāju tiesību pārkāpšanu, lietotā terminoloģija sakarā ar Saeimas izstrādātajiem grozījumiem vairs gluži neatbilst šī kodeksa terminoloģijai. Un likumprojekts nodrošina Eiropas Savienības prasību izpildi, kas uzliek par pienākumu dalībvalstīm nodrošināt, lai patērētāju interešu aizsardzība būtu nodrošināta adekvāta un efektīva un lai ar šiem līdzekļiem tiešām novērstu šos pārkāpumus. Tātad ir piedāvāts diezgan apjomīgs likumprojekts, kurš ļoti precīzi regulē šo sfēru un atbildību par pārkāpumiem, kuri tiek izdarīti patērētāju aizsardzības sfērā. Arī sadalot atsevišķi soda sankcijas fiziskām personām un juridiskām personām.

Juridiskā komisija, izskatot minēto likumprojektu, atbalstīja tā pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 30.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 30.oktobris.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile. Lūdzu!

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Dokuments nr.1281. Tātad otrais lasījums.

1.priekšlikumu iesniedz vides ministrs Vējoņa kungs. Tas ir tāds redakcionāls priekšlikums. Komisija to atbalstīja. Lūdzu to atbalstīt arī Saeimu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. Arī 2.priekšlikumu iesniedzis vides ministrs, precizējot terminoloģiju un aizrādot, ka ir nepieciešami arī individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi aizsargājamām teritorijām. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. Arī 3.priekšlikumu iesniedz vides ministrs, un komisija to atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 4.priekšlikumu par dabas aizsardzības plāniem aizsargājamās teritorijās iesniedzis vides ministrs Vējonis. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. Arī 5.priekšlikumu ir sagatavojis vides ministrs. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 6.priekšlikumu, ko iesniedzis vides ministrs Vējonis, komisija ir atbalstījusi daļēji. Šis priekšlikums ir par kompensācijām par saimnieciskās darbības ierobežojumiem. Un pati komisija, šo priekšlikumu daļēji atbalstot, ir izveidojusi savu 7.priekšlikumu, kuru lūdz atbalstīt Saeimai.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 6. un 7.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 8.priekšlikums. Priekšlikumu iesniedz Juridiskais birojs, nosakot, ka gadījumos, kad pēc zemes iegūšanas īpašumā tā tiek iekļauta aizsargājamās teritorijās, tad šo zemi ir tiesības apmainīt arī pret līdzvērtīgu valsts vai pašvaldību zemi. Komisija priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 9.priekšlikumu iesniedzis vides ministrs Vējonis. Komisijā viņš paskaidroja, ka šādu līdzvērtīgas zemes apmaiņas kārtību varētu arī nenoteikt Ministru kabinets, bet ka tiks sagatavots īpašs likums. Un Saeimas komisija izveidoja savu 10.priekšlikumu, kurā nosaka, ka kompensācijas piešķiršanu regulē atsevišķs īpašs likums. Lūdzu atbalstīt 10.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli ar 9. un 10.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 11.priekšlikumu ir iesniedzis vides ministrs. Komisija ir atbalstījusi, tikai precizējot redakciju.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 12.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Fjodorovs par zinātniskiem pētījumiem aizsargājamās teritorijās, un komisija šo priekšlikumu atbalstījusi, nedaudz precizējot redakciju.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 13.priekšlikumu iesniedzis vides ministrs Vējonis. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 14.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija un arī lūdz atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 15.priekšlikumu iesniedz vides ministrs Vējonis. Komisija to atbalstījusi daļēji un ierosina atbalstīt savu izstrādāto 16.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 15. un 16.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. Tālāk 17.priekšlikumu par to, kādas darbības būtu veicamas aizsargājamās teritorijās, kuras ir atzītas par Eiropas nozīmes aizsargājamām teritorijām, ir sagatavojis vides ministrs. Tas ir 17.priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 18.priekšlikumu arī ir sagatavojis vides ministrs. Komisija šo priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Seile. Par cik komisija gaida ļoti nopietnus priekšlikumus, kas saistās ar zemes kompensācijas lietām, priekšlikumu iesniegšanas termiņš nedaudz garāks — 28.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav? Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam —28.oktobris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Starptautisko konvenciju par preču robežkontroļu saskaņošanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies! Cienījamās kolēģes, godātie kolēģi! Lūdzu pievērsties likumprojektam ar reģistrācijas numuru 356, un dokuments nr.1059, 1283.

Šis likumprojekts ir izstrādāts, lai Latvijas Republika varētu pievienoties Starptautiskajai konvencijai par preču robežkontroļu saskaņošanu.

Pašreizējā situācijā jāatzīmē, ka būtiskas problēmas šajos robežkontroles jautājumos nepastāv un likumprojekts ir nepieciešams, lai nodrošinātu konvencijas darbību.

Likumprojekta pamatā ir Eiropas Kopienu komisijas Baltajā grāmatā ietvertie pasākumi, kas nozīmē Eiropas Kopienas likumdošanas pilnīgu pārņemšanu, lai pievienotos Muitas savienībai, iestājoties Eiropas Savienībā.

Ārlietu komisija atbalstīja minēto projektu pirmajā lasījumā un aicina arī Saeimu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu 22.oktobri.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 22.oktobris. Paldies!

I.Vaidere Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par sadarbību katastrofu, dabas stihiju, citu ārkārtēju situāciju novēršanā, kā arī to seku likvidēšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā —deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Es gribētu vērst jūsu uzmanību uz to, ka jau 1998.gada 10.augustā ar Ministru prezidenta rīkojumu tika uzdots izstrādāt Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par sadarbību katastrofu, dabas stihiju un citu ārkārtēju situāciju novēršanā, kā arī to seku likvidēšanā. Šobrīd starp Latviju un Baltkrieviju nav līguma, kas regulētu jautājumus par šādas palīdzības sniegšanu katastrofu gadījumos. Tomēr šāds regulējums noteikti ir nepieciešams. Uz šo brīdi līdzīgi līgumi katastrofu jomā ir parakstīti Latvijai ar Lietuvu, ar Igauniju, ar Zviedriju, un risinās darbs pie līguma projektiem katastrofu jomā ar Krieviju, Ungāriju un Ukrainu.

Nu, jāsaka, ka, ņemot vērā līgumu neilgo darbības laiku, vēl nav notikusi, un jāsaka, paldies Dievam, vēl nav notikusi, starpvalstu sadarbība līgumos minētajās jomās. Tomēr ir bijuši gadījumi, piemēram, saindēšanās Igaunijā, kad Latvija savu palīdzību ir piedāvājusi. Un līgums ar Baltkrieviju ļautu realizēt iepriekš minēto svarīgo sadarbību ar šo valsti.

Tāpēc Ārlietu komisijas vārdā aicinu deputātus atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Lūdzu, kolēģi, noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu 22.oktobri.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 22.oktobris. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par grozījumiem Bāzeles konvencijā par kontroli pār kaitīgo atkritumu robežšķērsojošo transportēšanu un to aizvākšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Es gribētu vērst jūsu uzmanību uz šo patiešām ļoti svarīgo likumprojektu, kura varbūt ignorēšana dažkārt jau arī mūsu valstij ir radījusi dažādus sarežģījumus. Un lūdzu pievērsieties dokumentiem nr.1075 un nr.1285. Es jums gribētu atgādināt, ka Latvijas Republika jau ar Augstākās padomes 1991.gada lēmumu pievienojās Bāzeles konvencijai, bet Bāzeles konvencijā 1995.gada 22.septembrī tika izdarīti konvencijas grozījumi, kuri paredz aizliegt bīstamo atkritumu pārvadājumus no Eiropas Savienības un ESAO dalībvalstīm un Lihtenšteinas uz valstīm, kas nav minēto organizāciju dalībvalstis. Likumprojekts paredz pieņemt un apstiprināt Ženēvā izdarītos grozījumus Bāzeles konvencijā, un likumprojekta pieņemšanas rezultātā bīstamos atkritumus no Latvijas varēs izvest apglabāšanai uz valstīm, kas ir Eiropas Savienības vai ESAO dalībvalstis.

Ārlietu komisijas vārdā aicinu jūs atbalstīt minēto likumprojektu pieņemšanai pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par —77, pret un atturas —nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Godātā Saeimas priekšsēdētāja! Tas varētu būt 22.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam —22.oktobris. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par līgumu par speciālām stabilitātes prasībām ro-ro tipa pasažieru kuģiem, kas saskaņā ar grafiku veic regulārus reisus starp (uz, no) noteiktām ostām ziemeļrietumu Eiropā un Baltijas jūrā (Stokholmas līgums, 1996)”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamās kolēģes! Godātie kolēģi! Pēc kuģa “Estonia” katastrofas Baltijas jūrā... 1974.gada Starptautiskās konvencijas par dzīvības aizsardzību uz jūras konferencē ar grozījumiem 1995.gadā tika pieņemta 14.rezolūcija — reģionālais līgums par speciālām stabilitātes prasībām ro-ro pasažieru kuģiem. Un šādi grozījumi tika izdarīti ar nolūku uzlabot kuģošanas drošības standartus Baltijas jūrā. Līgums paredz noteikt augstākus stabilitātes un konstruktīvos standartus ro-ro pasažieru kuģiem, kas regulāri kuģo starp noteiktām ostām Ziemeļrietumeiropā un Baltijas jūrā. Un šīs standartprasības ir atkarīgas no atbilstošo kuģošanas rajonu viļņošanās intensitātes, viļņu augstuma. Tātad acīmredzot būtu pamats, lai uzlabotu kuģošanas drošību Baltijas jūrā. Un Stokholmas līguma pamatprincips ir noteikt, ka kuģiem ir jābūt konstruētiem tā, lai tie neapgāztos pie noteikta ūdens daudzuma, kas uzkrājies uz ro-ro kuģa klāja.

Ārlietu komisijas uzdevumā lūdzu jūs atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Lūdzu Saeimu noteikt 22.oktobri par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 22.oktobris. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. Izskatāmā dokumenta numurs 1326. Likumprojekta otrajam lasījumam priekšlikumi nav saņemti.

Aizsardzības un iekšlietu komisija 1.oktobra sēdē ir apspriedusi šo likumprojektu, un aicinu Saeimu to pieņemt otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

A.Laksa. Komisijas lēmums par priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta trešajam lasījumam — 1.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam —1. decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Daudzgadējo finanšu līgumu starp Latvijas Republiku un Eiropas Komisiju Eiropas Kopienas vārdā”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā —deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies! Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Uz otro lasījumu minētajam likumprojektam Saeimas Ārlietu komisija priekšlikumus saņēmusi netika.

Aicinu jūs atbalstīt minēto likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Vaidere. 22.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 22.oktobris. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu””. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.1251 “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu””. Likumprojekts ir izstrādāts... ir tapis ļoti ilgu laiku. Te ir strādājusi pie šī likumprojekta Veselības ministrija un arī ražotāji, un ir tapuši grozījumi, jo pēc pašreiz spēkā esošā likuma normām vispārējie un speciālie brīdinājumi par tabakas kaitīgo ietekmi aizņem tikai 4% no cigarešu iepakojuma vienības virsmas un 1% no pārējo tabakas izstrādājumu iepakojuma virsmas. Gan Latvijas, gan Eiropas Savienības pieredze rāda, ka smēķētājs šo mazo brīdinājumu neievēro, un tie nav būtiski samazinājuši smēķētāju skaitu.

Noteiktu izteikumu izmantošana uz tabakas iepakojumiem, piemēram, “ar zemu darvas saturu, viegls, īpaši viegls, maigs”, var radīt patērētājā pārliecību, ka šādi izstrādājumi ir mazāk kaitīgi, un nedod pārliecību, ka tas var izraisīt pārmaiņas ar patērētāju. Ne tikai atsevišķu vielu saturs izstrādājumā pirms tā lietošanas, bet arī smēķēšanas ieradumi un atkarība nosaka ieelpoto vielu daudzumu. Latvijas normatīvajos aktos nav noteiktas prasības attiecībā uz sastāvdaļām un piedevām, ko lieto tabakas izstrādājumu ražošanā. Informācijas trūkums kopā ar toksikoloģisko datu trūkumu kavē valsts iestādes novērtēt tabakas izstrādājumu toksiskumu un draudus, ko tabakas izstrādājumi rada patērētājam. Smēķēšana rada milzīgu risku iedzīvotāju veselībai. Lai risinātu šo problēmu Eiropas Savienības valstīs, ar direktīvu 2001.37-EC ir noteikts, ka par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas izstrādājumu, ražošanu un noformējumu, un pārdošanu ir jāsagatavojas arī visām kandidātvalstīm.

Tātad šajā likumprojektā 16.pants arī izskata kārtību, kā tiks izskatīti strīdi, kad neatbildīs kāda no šīm noteiktajām normām, un kāds būs šo administratīvo aktu izskatīšanas process. Lai palielinātu informētību par tabakas izstrādājumu radītajiem draudiem cilvēka veselībai, ir noteiktas stingrākas prasības attiecībā uz tabakas izstrādājumu vienības noformējumu, un jaunās normas paredz, ka vispārīgam brīdinājumam būs jāaizņem ne mazāk kā 30% no tabakas izstrādājuma iepakojuma virsmas un speciālajiem šiem ražojumiem ne mazāk kā 40% no virsmas. Un arī tāpat normatīvajos aktos tiks noteikts, ka pieļaujamais darvas saturs ir jāsamazina no 12 miligramiem uz 10 miligramiem.

Likumprojekts ir saskaņots... Pieņemot šo likuma grozījumu, ražotājiem vai importētājiem būs jāveic ieguldījumi attiecībā uz tabakas izstrādājumu marķējumu, sastāvdaļu satura samazināšanu atbilstoši noteiktajām prasībām.

Tāpat ražotājiem būs jāsagatavo jauni iepakojuma veidi, kas prasa noteiktu laiku, lai ražotāji varētu izpildīt šo grozījumu uzstādītās prasības.

Tāpēc, izskatot šo likumprojektu, Sociālo un darba lietu komisija to pieņēma pirmajā lasījumā un arī ierosina šo likumprojektu pieņemt kā steidzamu. Par steidzamu atzīt šo likumprojektu ir ierosinājusi arī Tautsaimniecības komisija.

Tā kā lūdzu... Būtu priekšlikums pieņemt pirmajā lasījumā un atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”” atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret — 9, atturas — 4. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret — 1, atturas — 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā.

J.Stalidzāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21.oktobris, izskatīšanas datums — 30.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu deputātiem nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 21.oktobris, izskatīšana — 30.oktobra kārtējā sēdē. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, reģistrācijas numurs 244.

Pirms trešā lasījuma es lūdzu jūs pievērst uzmanību, ka dokumentos viena lapa — 4. — ir nomainīta ar 4.a. Vēlos atgādināt, ka piedāvātie grozījumi regulē sfēru par administratīvo atbildību par pārkāpumiem, kas tiek izdarīti medījot, zvejojot, un tie vispār ir izstrādāti, pamatojoties uz Medību likumu.

Tātad uz trešo lasījumu tika saņemti trīs priekšlikumi.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu. nav.

S.Āboltiņa. 2. — Juridiskās komisijas priekšlikums, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. Un 3. — Juridiskās komisijas priekšlikums, kurš arī tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. Vairāk priekšlikumi saņemti netika, un Juridiskā komisija atbalstīja likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Ikgadējo finanšu līgumu 2003.gadam starp Latvijas Republiku un Eiropas Komisiju Eiropas Kopienas vārdā”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies! Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Par minēto likumprojektu Saeimas Ārlietu komisija nav saņēmusi priekšlikumus, un aicinu jūs atbalstīt minēto likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Likums “Par Ikgadējo finanšu līgumu 2003.gadam starp Latvijas Republiku un Eiropas Komisiju Eiropas Kopienas vārdā” pieņemts. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Ciltsdarba likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamā Prezidija priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1234 — likumprojektu “Grozījumi Ciltsdarba likumā”. Šo likumprojektu ir izstrādājusi Zemkopības ministrija un iesniedzis Ministru kabinets. Tātad ar šiem grozījumiem Ciltsdarba likumā ir paredzēts izdot noteikumus par zirgu darba spēju novērtēšanu, zirgu sporta sacensībām un sertifikātu izsniegšanu šķirnes materiāliem, kurus paredzēts pārdot Latvijā un eksportēt uz ārzemēm.

Komisija izskatīja savā sēdē šo likumprojektu — “Grozījumi Ciltsdarba likumā” — un atbalstīja likumprojekta izskatīšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — 5, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

Dz.Zaķis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 21.oktobris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu””. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu””. Likumprojekta reģistrācijas nr.335.

Likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” ir noteikts Totalitāro režīmu noziegumu izvērtēšanas komisijas statuss un darbība. Savukārt Ministru kabinets 2002.gada 3.decembra sēdē ir pieņēmis lēmumu šo Totalitāro režīmu noziegumu izvērtēšanas komisiju likvidēt. Ar šo likumprojektu tiek izslēgts Totalitāro režīmu noziegumu izvērtēšanas komisijas statuss un darbību nosakošās normas.

Juridiskā komisija, izskatot minēto likumprojektu, atbalstīja tā pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Pēteris Simsons.

P.Simsons (LPP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Kā jau šeit tika minēts, šī grozījuma būtība ir pavisam niecīga, un pie šī likuma, es ceru, mēs vēl ķersimies klāt pēc būtības. Bet tas acīmredzot būs vēlāk.

Es tikai gribu pievērst jūsu uzmanību anotācijas daļai. Un 4.sadaļā 2.punktā “Cita informācija”, tur ir uzrakstīts, ka likumprojekts ir virzāms izskatīšanai vienlaicīgi ar šādiem likumprojektiem: “Grozījums likumā “Par Nacionālās pretošanās kustības dalībnieku statusu””, “Grozījums likumā “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem”” un vesela rinda Ministru kabineta noteikumu projektiem.

Tā kā es neredzu šīsdienas dienas kārtībā, ka būtu iekļauti arī šeit minēto likumu grozījumi, manuprāt, nebūtu pareizi “atraut” un atsevišķi tagad lemt par šī viena likuma grozījumiem.

Un vēl viena lieta. Šīs anotācijas 6.sadaļā par konsultācijām, kas būtu notikušas ar nevalstiskajām organizācijām, tad ir skaidri un gaiši uzrakstīts, ka šādas konsultācijas nav notikušas. Līdz ar to šis jautājums ir ļoti problemātisks, jo līdz šim pastāvēja kārtība, ka minētajā komisijā, nosakot politiski represētās personas statusa piešķiršanu vai nepiešķiršanu, līdzdarbojās sabiedriskās organizācijas.

Šobrīd šie grozījumi ar sabiedriskajām organizācijām nav apspriesti, un tāpēc es domāju, ka šis likums pagaidām nebūtu pieņemams, šie grozījumi. Paldies!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 21, atturas — 4. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam —10.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam —10.novembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas nr.288). Iesniegtā likumprojekta mērķis ir pastiprināt atbildību par ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu, mazināt iedzīvotāju apdraudējumu ugunsdrošības jomā, kā arī veicināt ugunsdrošības stāvokļa uzlabošanos valstī. Līdz ar to ir paredzēta vesela virkne grozījumu attiecīgajos Administratīvo pārkāpumu kodeksa pantos, kas precizētu šo atbildību, atsevišķos gadījumos palielinātu, kā arī nodalītu fiziskās un juridiskās personas atbildību izdarīto pārkāpumu gadījumā.

Juridiskā komisija, izskatot minēto likumprojektu, atbalstīja tā pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 30.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 30.oktobris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāte Linda Mūrniece.

L.Mūrniece (JL). Cienījamie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija ir izskatījusi likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” ar reģistrācijas nr.330 un konceptuāli atbalstījusi šo likumprojektu.

Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

L.Mūrniece. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 21.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam —21.oktobris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par konsolidētajiem gada pārskatiem””. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Dokuments nr. 1328 — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par konsolidētajiem gada pārskatiem””. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir saņēmusi 7 priekšlikumus.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 2. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikums. Arī to komnisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 3. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 4. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 5. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Arī 6. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Un tāpat 7. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Vairāk priekšlikumu komisija nav saņēmusi. Lūdzu pieņemt otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!

Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 23.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 23.oktobris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem””. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Šajā likumprojektā “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem”” komisija ir saņēmusi sešus priekšlikumus.

1. ir iesniedzis Juridiskais birojs, un komisija ir atbalstījusi šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 2. ir finanšu ministra Dombrovksa priekšlikums. Arī to komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir iestrādāts 4. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikumā. Lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 5. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Un 6. — finanšu ministra Dombrovksa priekšlikums — arī komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Vairāk priekšlikumu nav. Komisijas vārdā lūdzu pieņemt otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 23.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 23.oktobris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Komisija likumprojektam “Grozījums Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā” ir saņēmusi astoņus priekšlikumus.

1.priekšlikumu izstrādājusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Es lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 2. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 3. arī ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 4. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Tāpat arī 5.priekšlikums izstrādāts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 6. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 7. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 8. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Vairāk priekšlikumu nav. Lūdzu pieņemt otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 23.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 23.oktobris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ēriks Škapars.

Ē.Škapars (JL). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.1331. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija saņēmusi 19 priekšlikumus.

1.priekšlikums ir deputātu Solovjova, Deņisova priekšlikums. Komisija nolēmusi neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 1. — Solovjova un Deņisova priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 23, pret — 58, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.

Ē.Škapars. 2.priekšlikums arī ir deputātu Solovjova un Deņisova priekšlikums. Komisija nolēmusi neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Par 2.priekšlikumu deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu deputātus balsot par deputātu Solovjova un Deņisova 2.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!

Lūdzu rezultātu! Par — 17, pret — 62, atturas — 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

Ē.Škapars. 3.priekšlikums — deputātu Solovjova un Deņisova priekšlikums. Komisija nolēmusi neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 4.priekšlikums — deputāts Solovjovs un Deņisovs. Komisija nolēmusi neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 5.priekšlikums — no deputātiem Solovjova un Deņisova. Komisijas lēmums — neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!)

Sēdes vadītāja. Par 5.priekšlikumu deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 64, atturas — 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

Ē.Škapars. 6.priekšlikumu komisija saņēmusi no deputātiem Solovjova un Deņisova un ir nolēmusi to neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 7.priekšlikums — iesnieguši deputāti Solovjovs un Deņisovs. Komisijas lēmums — neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti par 7.priekšlikumu lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 22, pret — 60, atturas — 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

Ē.Škapars. 8.priekšlikums — deputātu Solovjova un Deņisova priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 9.priekšlikums — deputāti Solovjovs un Deņisovs. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 10.priekšlikums saņemts no deputātiem Deņisova un Solovjova. Komisijas lēmums — neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 10. — deputātu Solovjova un Deņisova priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 62, atturas — 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

Ē.Škapars. 11.priekšlikums saņemts no deputātiem Solovjova un Deņisova. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 12.priekšlikums — deputāta Solovjova un Deņisova priekšlikums. Arī šo priekšlikumu komisija nolēmusi neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 12. — deputātu Solovjova un Deņisova priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 61, atturas — 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

Ē.Škapars. 13.priekšlikums saņemts no deputātiem Solovjova un Deņisova. Komisija to nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 13.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 18, pret — 60, atturas — 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

Ē.Škapars. 14.priekšlikums — deputāti Solovjovs un Deņisovs. Komisijas viedoklis — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 15.priekšlikums — deputāti Solovjovs un Deņisovs. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 16.priekšlikums arī ir saņemts no deputātiem Solovjova un Deņisova. Komisijas lēmums ir to neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 17.priekšlikums — iesnieguši deputāti Solovjovs un Deņisovs. Komisija ir nolēmusi to neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 18.priekšlikums ir deputātu Solovjova un Deņisova priekšlikums. Un arī šo priekšlikumu komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. Un visbeidzot 19.priekšlikums. Arī saņemts no deputātiem Solovjova un Deņisova. Un komisija arī to nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 19.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 18, pret — 55, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.

Ē.Škapars. Visi saņemtie priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par —74, pret —1, atturas —6. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

Ē.Škapars. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.oktobris. Paldies!

Ē.Škapars. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Muitas likumā”. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Šajā likumprojektā “Grozījumi Muitas likumā” komisija ir saņēmusi tikai vienu priekšlikumu. To ir iesniedzis Juridiskais birojs. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Vairāk priekšlikumu nav. Tāpēc lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 23.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 23.oktobris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Lauksaimniecības likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Pēteris Kalniņš.

P.Kalniņš (ZZS). Cienījamie kolēģi! Likumprojekts “Grozījumi Lauksaimniecības likumā” otrajam lasījumam, reģistrācijas nr.310.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija saņēma un izskatīja 10 priekšlikumus.

1. — Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 2. — Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 3. — Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret 7.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 8. — Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 9. — Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 10. — Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. Lūdzu balsot un atbalstīt komisijas priekšlikumus!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par —82, pret un atturas —nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

P.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam līdz 27.oktobrim.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 24.oktobris... 27.oktobris. Tātad citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 27.oktobris. Paldies!

P.Kalniņš. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Nolīgumu par pasažieru starptautisko satiksmi (SMPS)”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Likumprojekts ir izstrādāts, lai apstiprinātu Nolīgumu par pasažieru starptautisko satiksmi. Tas ir vajadzīgs, lai šo Nolīgumu apstiprinātu tā jaunajā redakcijā ar grozījumiem, kas ir izdarīti līdz 2003.gada 1.maijam. Un šis likumprojekts ir izstrādāts saskaņā ar likumu “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem”, proti, ar 9.panta prasībām. Šis likums, ar kuru nolīgums tiktu apstiprināts, nostiprinātu iespēju veikt pasažieru starptautiskos dzelzceļa pārvadājumus uz Dzelzceļu sadarbības organizācijas dalībvalstīm, un tās ir: Albānija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Bulgārija, Gruzija, Igaunija, Irāna, Kazahstāna, Kirgīzija, Koreja, Krievija, Ķīna, Latvija, Lietuva, Moldova, Mongolija, Polija, Tadžikistāna, Turkmenistāna, Ukraina, Uzbekistāna, Vjetnama un arī tranzītā caur šīm valstīm. Šā nolīguma apstiprināšana jaunajā redakcijā stabilizē “Latvijas dzelzceļu” starptautiskajā tirgū, tāpēc aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Lūdzu Saeimu atbalstīt priekšlikumu iesniegšanas termiņu —20.oktobri!

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam —20.oktobris. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Ārstniecības likumā”. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.1237. Tātad Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likuma 17.pants uzdod Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam veikt ugunsgrēku uzskaiti un informāciju par ugunsgrēka radīto seku apkopošanu. Ugunsgrēka radītās sekas ietver arī ugunsgrēkos cietušās un bojā gājušās personas. Lai šo uzskaiti veiktu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam nepieciešamas tiesības saņemt no ārstniecības iestādēm informāciju par personām, kurām ugunsgrēka bīstamo faktoru ietekmē ir nodarīti kaitējumi veselībai un sniegta medicīniskā palīdzība, kā arī par personām, kurām vēlāk ugunsgrēka bīstamo faktoru ietekmes rezultātā iestājusies nāve.

Tātad komisija šā likumprojekta grozījumus izskatīja. Iesaka pieņemt pirmajā lasījumā. Uz otro lasījumu ir jāsaskaņo šis likumprojekts ar Personas datu aizsardzības likumu.

Tā ka lūdzu pieņemt pirmajā lasījumā un gatavot uz otro lasījumu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas —nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

J.Stalidzāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 30.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 30.oktobris.

Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!

Cienījamie kolēģi! Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, es gribētu jums atgādināt, ka kārtējā Saeimas sēde notiek šā gada 16.oktobrī pulksten 9.00 no rīta.

Vārds paziņojumam deputātam Ainaram Latkovskim!

A.Latkovskis (JL). Kolēģi! Saeimas futbola komandas dalībnieki un tie, kuri vēl par tādiem tikai vēlas kļūt, lūdzu pulcēties uzreiz pēc sēdes Dzeltenajā zālē!

Sēdes vadītāja. Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Aleksandram Bartaševičam!

A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs). Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Boriss Cilevičs, Ina Druviete, Nikolajs Kabanovs, Andis Kāposts, Aleksandrs Kiršteins, Paulis Kļaviņš, Vilis Krištopans, Juris Dobelis, Arnolds Laksa, Liene Liepiņa, Anatolijs Mackevičs, Andrejs Naglis, Leopolds Ozoliņš, Rihards Pīks, Jakovs Pliners, Mareks Segliņš, Atis Slakteris, Jevgenija Stalidzāne, Vjačeslavs Stepaņenko, Māris Kučinskis, Inese Šlesere, Andris Tolmačovs, Ausma Ziedone–Kantāne. Paldies!

Sēdes vadītāja. Cienījamie kolēģi! Līdz ar to 9.oktobrī sāktā ārkārtas sēde ir beigusies. Paldies!

Satiekamies rīt, 16.oktobrī, pulksten 9.00.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!