• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nākotni, par savu jauniešu reproduktīvo veselību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2003., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80240

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tabakas izstrādājumu reklāmu

Vēl šajā numurā

23.10.2003., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nākotni, par savu jauniešu reproduktīvo veselību

Otrdien, 21. oktobrī, ANO nedēļas ietvaros tika atklāta jauniešu plakātu konkursa “Pusaudžu tiesības uz veselību, informāciju un pakalpojumiem”izstāde Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Konkursu rīko ANO Iedzīvotāju fonds (UNFPA). Konkursā darbus iesniedza 198 jaunieši vecumā no 13 līdz 19 gadiem. Izstādē būs aplūkojami 26 plakāti. Sešus labākos plakātus novembra sākumā Ņujorkā vērtēs starptautiskā žūrija. Plakāti būs apskatāmi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā līdz 31. oktobrim. Izstādi atklās ANO pastāvīgā koordinatore Gabriēle Kēlere un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas direktors Dzintars Mozgis.

Ar šo konkursu UNFPA piesaista jauniešu un sabiedrības uzmanību jauniešu reproduktīvās veselības jautājumiem. UNFPA uzsver sabiedrības — skolotāju, vecāku un medicīnas darbinieku — lomu jauniešu veselīga dzīvesveida veicināšanā. UNFPA pieredze liecina, ka jauniešiem nepieciešama vispusīga informācija, lai tie spētu pieņemt atbildīgus lēmumus par savu dzīvesveidu.

ANO Iedzīvotāju fonda 2003. gada “Ziņojums par pasaules iedzīvotājiem” atklāj, ka šogad pusaudžu skaits pasaulē ir lielāks nekā jebkad agrāk. Piektā daļa (1,2 miljardi) no visiem pasaules iedzīvotājiem ir vecumā no 10 līdz 19 gadiem. Līdz ar to no pusaudžu attīstības būs atkarīga ekonomiskā un starptautiskā drošība nākamajās desmitgadēs.

Pasaulē 87 procenti pusaudžu dzīvo jaunattīstības valstīs, no tiem piektā daļa — galējā nabadzībā. Šos pusaudžus apdraud nevēlama grūtniecība, seksuāli transmisīvās slimības un HIV/AIDS, teikts UNFPA ziņojumā, tāpēc ANO fonds aicina valstu vadītājus aktīvāk palīdzēt jauniešu izglītošanā.

Latvijā joprojām tiek reģistrēti jauni saslimšanas gadījumi ar seksuāli transmisīvajām slimībām (tai skaitā arī HIV/AIDS) jauniešu grupā no 15 līdz 19 gadiem. Agrīnās grūtniecības īpatsvars Latvijā nav būtiski samazinājies, kā arī 10% no visiem abortiem tiek veikti jaunietēm vecumā līdz 19 gadiem. Tas liecina par nepieciešamību uzlabot jauniešu zināšanas par reproduktīvo veselību un nodrošināt jauniešiem atbalstu šajos jautājumos.

ANO Attīstības programma sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju 2001. gadā uzsāka projektu “Koordinēts atbalsts Latvijas jauniešu veselībai un attīstībai”. Projekta mērķis ir uzlabot jauniešu zināšanas par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem; veicināt to nevalstisko organizāciju darbu, kuras strādā ar mazaizsargātajiem jauniešiem, un pilnveidot jauniešiem draudzīgus veselības pakalpojumus, kā arī iekļaut dzīves prasmju principus par reproduktīvās veselības un HIV/AIDS jautājumiem skolu mācību programmās.

Projektā 48 ārsti apguvuši izglītības programmu par jauniešiem draudzīgu veselības pakalpojumu sniegšanu, 699 skolotāji mācījušies par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, sagatavoti 298 vienaudžu izglītotāji, un kopumā projekta izglītības programmās iesaistīti 16 000 jaunieši vecumā no 14 līdz 25 gadiem.

ANO Pastāvīgā koordinatora  Latvijā birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!