• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lietavu radīto zaudējumu kompensāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2003., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80248

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par medicīnisko palīdzību Rīgas rajonā

Vēl šajā numurā

23.10.2003., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lietavu radīto zaudējumu kompensāciju

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) lūdz Saeimas frakcijas un tajās ietilpstošos deputātus izvērtēt pašreizējo situāciju, pildīt lauksaimniekiem dotos solījumus un paredzēt 2003.gada valsts budžeta grozījumos Zemkopības ministrijas aprēķinātos un Saeimas 18.septembra sēdē akceptētos papildu līdzekļus lietavu radīto zaudējumu daļējai kompensācijai. LOSP atgādina, ka lauksaimnieki 23.oktobra sēdē gaida Saeimas pozitīvu lēmumu finanšu piešķiršanai kompensācijām augusta lietavu radītajiem zaudējumiem laukaugu sektorā, izskatot likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2003.gadam””.

Izprotot situācijas nopietnību lauksaimniecībā, 18.septembrī Saeimas sēdē tika pieņemts lēmums “Par lauksaimniekiem radušos zaudējumu kompensāciju”. Lēmumā atzīts, ka 2003.gada lietavu ietekmē Latvijas lauksaimniekiem ir radušies ievērojami zaudējumi, tāpēc Ministru kabinetam 2003.gada budžeta grozījumos jāparedz kompensācijas graudu audzētājiem 7,66 miljonu latu vērtībā. Uz minēto solījumu pamata Zemkopības ministrija kopā ar LOSP noteica iespējamo atbalsta apmēru, par ko pirmsreferenduma periodā lauku ļaudis tika informēti ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību.

Neraugoties uz Saeimas lēmumu, 14.oktobrī Ministru kabinetā, izskatot 2003.gada budžeta grozījumu projektu, līdzekļus lietavu radīto zaudējumu kompensācijai valdība nerada. Vēl vairāk – Zemkopības ministrijas rastie 1,7 miljoni latu lietavu radīto zaudējumu kompensācijām no intervencei graudu tirgū paredzētajām finansēm tika novirzīti valdības parāda segšanai par pavasara krīžu segšanai izmantotajiem līdzekļiem. Lauksaimnieki pēc valdības sēdes tika atstāti bez tā, ar ko tie bija atnākuši uz sēdi.

Lai gan ir vairākkārt akceptēts, ka augusta lietavas ir izraisījušas ievērojamus zaudējumus ražotājiem un bez papildu palīdzības sektoram darboties būs problemātiski, lauksaimnieki jau vairākus mēnešus ir neziņā, vai valsts institūcijas tiem finansiāli palīdzēs. LOSP priekšsēdētājs Valdis Dzenis: “Solījumi ir jāpilda – vīrs un vārds. Ja tautas priekšstāvji to nedara, kā to var gaidīt no citiem? Šobrīd tikai vairs Saeima, kas jau vienreiz ir jautājumu izskatījusi, var palīdzēt lauksaimniekiem.”

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas priekšsēdētājs Indulis Jansons norāda: “Lauksaimnieki gaida lietavu kompensācijas. Ražotājiem pēc ziemāju sējas trūkst līdzekļu, pašreiz panākta pagaidu vienošanās ar piegādātājiem par maksājumu atlikšanu. Gadījumā, ja kompensācijas nepiešķirs, piegādātāji vairs gaidīt nevarēs, un tad daļai ražotāju būs jābankrotē.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!