• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūža darbu Latvijas un latviešu labā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2003., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - ir iznākusi 26. burtnīca

Vēl šajā numurā

24.10.2003., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūža darbu Latvijas un latviešu labā

VITOLS.JPG (17708 bytes)
Foto: A.F.I.

Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) aizvakardienas, 22. oktobra, valdes sēdē tika piešķirta un vakarvakara pieņemšanā tika pasniegta 2003. gada PBLA balva Vilim Vītolam par nepārtrauktu darbu Latvijas un latviešu labā.

Vilis Vītols, ģimenē saukts arī par Ansi, dzimis Rīgā 1934. gada 14. februārī. 1944. gadā ģimene atstāj Latviju. Četrus gadus pavada Vācijā, no tiem lielāko daļu Eslingenes latviešu nometnē, 1948. gadā pārceļas un Venecuēlu. Tur V. Vītols mācās un beidz vidusskolu. 1956. gadā Venecuēlas Centrālajā universitātē iegūst civilinženiera grādu. 1961. gadā apprecas ar Martu Grīnšteinu un dodas uz ASV, kur studē ar Forda fonda stipendiju. Kārnegija Tehnoloģijas institūtā viena gada laikā iegūst maģistra grādu civilinženierijā. ASV Vītolu ģimenē piedzimst Kristīne, vecākā no Vītolu bērniem, pēc tam Venecuēlā Laura, Māra, Vilis un Marta. Pēc studijām V. Vītols strādā Venecuēlas lielākajā būvfirmā “Precomprimido”. 1964. gadā kopā ar tēvu izveido savu projektēšanas biroju, kas drīz pārvēršas par celtniecības un nekustamo īpašumu firmu.

Piedzīvojumi un veiksmes rosina ideju aicināt visus Venecuēlā dzīvojošos latviešus piedalīties kopīgā būvuzņēmumā. Tiek dibinātas “Inmobiliaria Riga”, “Inmobiliaria Saule” un “Inmobiliaria Druva”, kas laika gaitā uzceļ astoņas kooperatīvās dzīvojamās mājas. Liela daļa Venecuēlas latviešu piedalās kā akcionāri. Bez darba ģimenes uzņēmumā V. Vītols ir viens no šo firmu dibinātājiem un valdes loceklis. Statūtos noteikts, ka daļa no uzņēmumu peļņas tiek izlietota latviešu sabiedrības mērķu atbalstīšanai.

Venecuēla piedzīvo saimnieciskā uzplaukuma periodu, un šie līdzekļi dod impulsu Venecuēlas latviešu darbības uzplaukumam. Tiek atbalstīta Venecuēlas latviešu apvienība, draudze, korporācijas un jauniešu apvienība. Venecuēlas latviešiem arī rodas iespēja piedalīties pasākumos, kurus kopīgi organizē citu zemju latvieši. Tiek dibināta Dienvidamerikas latviešu apvienība (DLA), Venecuēlas baltiešu apvienība. V. Vītols aktīvi piedalās visos pasākumos, divus gadus ir DLA valdes priekšsēdētājs un sešus gadus pārstāv DLA Pasaules brīvo latviešu apvienības valdē.

V. Vītols ir atbalstījis gan ar finansējumu, gan ar savu darbu daudzus latviešu pasākumus, piemēram, Ulda Ģērmaņa grāmatas “Latviešu tautas piedzīvojumi” māksliniecisko izdevumu, Austrālijas “Saules jostas” uzstāšanos Venecuēlā, “3x3” un Dienvidamerikas jaunatnes apvienības nometņu rīkošanu Venecuēlā, Minsteres latviešu ģimnāzijas izveidošanu, Toronto latviešu centra nama pirkšanu, PBLA Minsteres informācijas biroja uzturēšanu, Venecuēlas latviešu pārstāvju dalību Madrides konferencē, AABS darbu u.c., kā arī gandrīz divdesmit gadus veltījis līdzekļu piesaistīšanā Latvijas Brīvības fondam.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas V. Vītols sešus gadus pilda Latvijas goda konsula pienākumus Venecuēlā. 1999. gadā atgriežas uz dzīvi Latvijā, kur turpina saimniecisko darbību. Kopā ar znotu Niku Bulmani dibina “Māras banku”, vienu no nedaudzajām Latvijas bankām, kurā ir tikai latviešu akcionāri. Ar sievu Martu izveido Vītolu fondu, kas piešķir gan savas, gan citu ziedotāju stipendijas centīgiem maznodrošinātiem lauku jauniešiem studijām Latvijas augstskolās. Pašlaik, pēc aiziešanas no darba “Māras bankā”, strādā “Latvenergo” un Privatizācijas aģentūras padomēs.

Vītols ir studentu korporācijas “Fraternitas Vanenica” filistrs. Viņam Venecuēlā piešķirts Diego de Losada 2. šķiras ordenis par darbu saimniecības jomā un Juan Crisostomo Falcon ordenis kā Latvijas Republikas goda konsulam.

PBLA informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!