• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas jūras valstu muitu administrāciju sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2003., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80368

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.10.2003., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas jūras valstu muitu administrāciju sadarbību

23. un 24. oktobrī pēc Latvijas muitas administrācijas ielūguma 5. Baltijas jūras valstu muitu administrāciju konferencē (BSCC) tikās visu Baltijas jūras valstu padomes dalībvalstu — Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas un Krievijas — muitu administrāciju, kā arī Eiropas Komisijas oficiālie pārstāvji. Šā pasākuma rīkotāji bija Latvijas muitas administrācija, savukārt Eiropas Komisija šo konferenci, tāpat kā iepriekšējās, atbalstīja finansiāli, kā arī sniedza palīdzību organizatorisko jautājumu risināšanā. Eiromuitas un Baltijas jūras valstu uzņēmēju asociāciju kameras pārstāvji konferencē piedalījās novērotāju statusā.

Kopš pirmās tikšanās reizes 1995. gadā līdz pat šodienai BSCC ir bijusi efektīvs un elastīgs muitu administrāciju sadarbību pastiprinošs instruments muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas, muitas procedūru, tirdzniecības veicināšanas, apmācības un citās jomās. BSCC dalībvalstu muitas dienestu sadarbība ir sekmējusi muitas kontroles un darbību vienkāršošanu, kā arī muitas procedūru prognozējamību un atklātumu. Baltijas jūras valstu muitu administrāciju konferences dalībnieki, piedaloties konferencēs un kopīgi strādājot darba grupās, ir ieguvuši neatsveramu pieredzi.

Pirmā BSCC notika pēc Eiropas Komisijas un Dānijas iniciatīvas. Somija un Zviedrija tajā laikā bija Eiropas Savienības (ES) jaunās dalībvalstis, bet Polija un Baltijas valstis bija iekļautas ES paplašināšanas programmā. Sadarbība ar Krievijas muitas administrāciju balstījās uz divpusējiem līgumiem, tādēļ Baltijas jūras reģiona valstīm bija izdevīgi vienlaikus tikties arī ar Krievijas muitas pārstāvjiem.

Muitu administrāciju līdzšinējā veiksmīgā sadarbība ir stabils pamats turpmākai sadarbībai Baltijas jūras reģionā. ES paplašināšanas process ir attīstījies straujā tempā, un muitu administrācijas ir uzņēmušās atbildību par ārējās tirdzniecības veicināšanu un reģiona ekonomisko attīstību, kā arī par maksājumu efektīvāku iekasēšanu un kontroli. Muita plāno turpināt darbu šajos virzienos arī nākotnē.

Tā kā pēc 2004.gada 1.maija BSCC dalībvalstis, izņemot Krieviju un Norvēģiju, būs ES dalībvalstis, viens no konferences galvenajiem uzdevumiem bija vienoties par turpmākajām sadarbības formām Baltijas jūras reģionā. Ņemot vērā līdzšinējos pozitīvos reģiona muitu sadarbības rezultātus, visi konferences dalībnieki bija vienisprātis, ka sadarbība ir jāturpina.

Baltijas jūras valstu padomes un ES ietvaros ir izveidotas vairākas darba grupas, kurās tiek risināti ar kontrabandas apkarošanu, procedūru vienkāršošanu, tirdzniecības veicināšanu un citi ar muitas darbu tieši saistīti jautājumi, tādēļ nolemts turpmāk aktīvāk iesaistīties šo grupu darbā. Tā, piemēram, atbalstu guva 5. BSCC pretkorupcijas darba grupas priekšlikums turpmāk sadarbību izvērst Baltijas jūras valstu padomes darba grupas cīņai pret organizēto noziedzību operatīvās komitejas ietvaros.

Arī muitas procedūru darba grupas ierosinājums turpināt sadarbību Baltijas jūras valstu padomes ietvaros tika atbalstīts. Darba grupas pārstāvji arī pauda nepieciešamību turpmāk nostiprināt sadarbību ne vien ar Krievijas Federācijas muitu, ar kuru jau līdz šim kopīgi īstenotie pasākumi tika vērtēti ļoti atzinīgi, bet arī ar citu valstu, kas pēc ES paplašināšanās robežosies ar Eiropas Savienību, piemēram, Baltkrievijas, Ukrainas, Rumānijas, muitas dienestiem.

Konferences dalībnieki nolēma turpināt kopdarbu arī dažādu programmu, projektu un sadarbības līgumu ietvaros.

Lai gan 5.BSCC bija pēdējā šāda veida muitas administrāciju tikšanās, konferences dalībnieki pieņēma lēmumu turpināt reģionālo sadarbību. Plānots, ka visu konferences dalībvalstu muitu administrāciju pārstāvju tikšanās notiks arī turpmāk, bet tā jau būs sadarbība jaunā veidolā — Baltijas jūras valstu padomes ietvaros.

Marika Līdaka, VID Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!