• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmējdarbības riska nodevu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2003., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80443

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ir ES dalībvalstis - nav lielu un mazu dalībvalstu"

Vēl šajā numurā

29.10.2003., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmējdarbības riska nodevu

Vakar, 28.oktobrī, Ministru kabinets pieņēma noteikumus “Par uzņēmējdarbības riska valsts nodevas apmēru un darbinieku prasījumu garantiju fondā ieskaitāmās nodevas daļu 2004.gadā”, 2004.gadā paredzot darba devējam mēnesī par katru darbinieku maksāt uzņēmējdarbības riska valsts nodevu Ls 0,35.

Uzņēmējdarbības riska valsts nodevas apmēru tika nolemts samazināt tikai pēc tam, kad Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ierosināja Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē izskatīt jautājumu par Darbinieku garantiju fonda 2003.gada atlikuma izmantošanu 2004.gadā, kam sekoja operatīva Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas rīcība, steidzamības kārtībā ierosinot izskatīt Saeimas plenārsēdē grozījumus likumā, kas paredz šādu iespēju, jo Ministru kabineta lēmums paredzēja neiekļaut likuma grozījumus budžeta likuma paketē.

Noteikumu projektā, kurš tika nosūtīts saskaņošanai ministrijām un citām institūcijām, bija paredzēts noteikt uzņēmējdarbības riska valsts nodevu Ls 0,20, bet Ministru kabineta sēdes darba kārtībā tikai 28. oktobrī tika iekļauts noteikumu projekts, kurā nodevas apmērs tika būtiski palielināts — līdz Ls 0,35. LDDK ir neizpratnē par Tieslietu ministrijas rīcību, kas iesniegusi izskatīšanai Ministru kabineta sēdē noteikumu projektu, pārkāpjot Ministru kabineta noteikumos “Ministru kabineta kārtības rullis” paredzēto jaunizstrādāto tiesību aktu projektu saskaņošanas kārtību.

LDDK izsaka sašutumu par šādu ne ar ko nepamatotu rīcību, jo ne noteikumu projekta anotācija, ne kāds cits dokuments neatspoguļo tik krasas nodevas apmēra palielināšanas iemeslus, turklāt tā netika saskaņota ne ar vienu no ieinteresētajām pusēm, tai skaitā LDDK. Patiesībai neatbilst Ministru kabineta sēdes laikā tieslietu ministra paustais viedoklis, ka piedāvātais noteikumu projekts saskaņots Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē, jo Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes 10.septembra sēdē tika pieņemts lēmums atbalstīt uzņēmējdarbības riska valsts nodevu 2004.gadam Ls 0,20 apmērā, kā arī tika nolemts jautājumu izskatīt atkārtoti Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē.

LDDK pārstāvis Ministru kabineta sēdē tika uzklausīts, bet, pamatojot jautājuma steidzamību ar likuma “Par valsts budžetu 2004. gadam” izskatīšanas gaitu, viņa izteiktie būtiskie iebildumi netika ņemti vērā un noteikumu projekts tika pieņemts

Kārtējo reizi ir gūts apstiprinājums tam, ka konsultācijām ar uzņēmējiem ir formāls raksturs, nevis patiesa vēlme uzlabot komunikāciju un dialogu, kā arī ieklausīties viņu viedoklī.

Latvijas darba devēju  konfederācijas informācija

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!