• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Latvijas valsts mežu" darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2003., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80446

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

29.10.2003., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Latvijas valsts mežu” darbību

Darba vizītē apmeklējot valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” (LVM) struktūrvienības, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze klātienē iepazinās ar valsts īpašumā esošo mežu apsaimniekošanu. “Esmu gandarīts par LVM darbību, man tiešām bija ļoti interesanti klātienē vērot, kā notiek valsts mežu apsaimniekošana, sākot ar koku stādiņu audzēšanu un beidzot ar nocirstas apaļkoksnes izvešanu no cirsmas. Braucienā pārliecinājos, ka LVM ir viens no efektīvākajiem un strauji augošākajiem meža apsaimniekošanas uzņēmumiem Eiropā,” par redzēto stāstīja zemkopības ministrs.

Vizītes sākumā VAS “Latvijas valsts meži” prezidents Roberts Strīpnieks iepazīstināja zemkopības ministru ar LVM nākotnes iecerēm, kas saistītas ar turpmāku valsts meža kapitāla vērtības palielināšanu un stabilas, augošas peļņas nodrošināšanu, apsaimniekojamo meža platību palielināšanu, bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un palielināšanu, biznesa vides meža nozarē attīstīšanu un sabiedrībai pieejamu nozīmīgu kultūrvēsturisku un rekreācijas objektu saglabāšanu un attīstīšanu.

Iepazinies ar LVM turpmākajiem plāniem, zemkopības ministrs apmeklēja struktūrvienības “LVM Sēklas un stādi” Strenču kokaudzētavu. LVM, apzinoties, cik nozīmīga ir pareiza mežu atjaunošana, sēklkopībā un meža stādu audzēšanā veikusi nozīmīgas investīcijas, ministru informēja “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns. “Biju pārsteigts, redzot, ka LVM sēklu un stādu audzētāji strādā ar modernākajām metodēm un tehnoloģijām, kas dod ļoti kvalitatīvu sēklas materiālu un Latvijas ģeoklimatiskajiem apstākļiem pilnībā piemērotus koku stādus. Tas ir garants Latvijas mežu atjaunošanai un augstvērtīgu mežu izaudzēšanai nocirsto vietā. Mani ļoti pārsteidza Strenču kokaudzētavas topošā meža stādu siltumnīca, kas būs lielākā plēves siltumnīca Baltijā,” iespaidos dalījās ministrs.

Pēc kokaudzētavas apskates Mārtiņš Roze uzklausīja struktūrvienības “LVM Apaļkoksnes piegādes” direktora Andra Baloža ziņojumu par valsts mežos nocirsto un sagatavoto apaļo kokmateriālu sortimentu piegādēm. Ieviešot apaļkoksnes piegādes, LVM un meža īpašniekam — valstij — tiek nodrošināta pieaugoša ilgtermiņa peļņa, pārdodot kokmateriālus ar paaugstinātu pievienoto vērtību, savukārt LVM klientiem paaugstinās konkurētspēja, jo tiek piedāvāti kvalitatīvi koksnes izejmateriāli un augsti attīstīti loģistikas pakalpojumi. Zemkopības ministrs pēc diskusijas ar meža nozarē strādājošajiem secināja, ka LVM īstenotās apaļkoksnes piegādes sakārto biznesa vidi meža nozarē, dod aktīvu ieguldījumu kokmateriālu uzskaites un uzmērīšanas sistēmu sakārtošanā, kā arī padara prognozējamu attīstības vidi nozares uzņēmumiem un rada labvēlīgu vidi investīcijām nozarē, piedāvājot klientiem ilgtermiņa sadarbību un nodrošinot stabilas kokmateriālu piegādes.

Brauciena beigās ministrs iepazinās ar mežizstrādes procesu kādā cirsmā netālu no Valmieras, kur par nozares attīstību un problēmām apspriedās ar privātuzņēmējiem — LVM sadarbības partneriem, kas nodrošina cirsmu izstrādi un kokmateriālu pārvadājumus. „Uzņēmēji atzina, ka ir apmierināti par iespēju piedalīties struktūrvienības “LVM apaļkoksnes piegādes” konkursos par mežizstrādes un koksnes transporta pakalpojumu veikšanu, kas uzņēmumiem nodrošina darbu un attīstības iespējas. Tomēr uzņēmējus neapmierina prakse, ka šie līgumi tiek slēgti tikai uz vienu gadu, jo uzņēmumu stabilitātes nodrošināšanai un dārgās tehnikas amortizācijai būtu nepieciešami līgumi uz trim gadiem,” pēc sarunas ar uzņēmējiem atzina Mārtiņš Roze. Visbeidzot, lai redzētu, kā tiek pārstrādāta valsts mežos izaugusī un saskaņā ar stingrajiem vides aizsardzības un meža apsaimniekošanas kvalitātes (FSC) starptautiskajiem standartiem sertificētā koksne, ministrs ieradās Cēsu uzņēmumā SIA „CED”, kur šā uzņēmuma direktors Jānis Herbsts pauda atzinību par to, ka LVM var piegādāt FSC sertificēto koksni, līdz ar to uzņēmumam ir iespēja pārdot saražoto produkciju ar FSC sertifikātu, kas ļauj nostiprināties jaunos noieta tirgos.

Zemkopības ministrijas Preses  un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!