• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas budžetu Starptautiskā valūtas fonda pārstāvju vērtējumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2003., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80450

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu Krāslavas policijai

Vēl šajā numurā

29.10.2003., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas budžetu Starptautiskā valūtas fonda pārstāvju vērtējumā

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis otrdien, 28.oktobrī, tikās ar Starptautiskā valūtas fonda (SVF) misiju, kas no 27. līdz 30. oktobrim uzturas Latvijā darba vizītē. Finanšu ministrs informēja SVF pārstāvjus par pašreizējo sekmīgo budžeta izpildi, paredzētajiem 2003.gada budžeta grozījumiem un 2004.gada budžeta projektu un tajā paredzētajām prioritātēm.

SVF pārstāvji sarunas laikā izteica Latvijai atzinību par stingro fiskālo politiku – par budžeta deficīta līmeņa samazināšanu 2004.gada budžetā līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

SVF misijas speciālisti arī atzina, ka šogad Latvijā ir labi veicies ar nodokļu iekasēšanu un tas ļauj ar pārliecību raudzīties uz nākamā gada budžetā paredzēto nodokļu ieņēmumu prognožu izpildi.

Finanšu ministrs sarunā ar SVF misijas pārstāvjiem uzsvēra, ka 2003.gada pirmie deviņi mēneši valsts konsolidētajā kopbudžetā beigušies nevis ar fiskālo deficītu, bet – tieši pretēji – ar fiskālo pārpalikumu 9,22 miljonu latu vērtībā. Tas bijis iespējams, pateicoties veiksmīgajai nodokļu iekasēšanai. Īpaši labi Valsts ieņēmuma dienestam veicies ar sociālo iemaksu, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un akcīzes administrēšanu. Tā, piemēram, PVN ieņēmumi deviņos mēnešos pārsniedz plānu par 10 miljoniem latu, bet salīdzinājumā ar pērno gadu pieaugums ir 21%.Arī akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns deviņos mēnešos izpildīts par 102,6%. Pērnā gada ieņēmumi pārsniegti par 18%. Savukārt naftas produktu akcīzes deviņu mēnešu ieņēmumi ir pat par 24% lielāki nekā pērn. Tādējādi ekonomikas attīstības tempi un nodokļu iekasēšanas uzlabošanās ir ļāvuši valdībai gatavot 2003.gada budžeta grozījumus un paredzēt nodokļu ieņēmumu prognozes palielinājumu par 8,1 miljonu latu.

Tas ļauj plānot arī finansējuma pieaugumu – 2,37 miljoni latu jau ir paredzēti papildu subsīdijām zemniekiem, un par 6,8 miljonu latu līdzekļu sadali prioritārām jomām lems Saeimas deputāti.

Šie grozījumi ir būtiski speciālajiem budžetiem, jo paredz palielināt to izdevumus par summām, kas bija uzkrājušās un neizlietotas kā līdzekļu atlikums uz 2003.gada sākumu. Speciālo budžetu finansējums kopumā palielinās par 21,5 miljoniem latu, papildu līdzekļus saņems autoceļu fonds, sociālās apdrošināšanas speciālais budžets, veselības aprūpes speciālais budžets un Kultūrkapitāla fonds.

Finanšu ministrs V.Dombrovskis SVF misijai norādīja, ka valdība ir iesniegusi Saeimā arī 2004.gada budžeta projektu, kas paredz kopējos valsts budžeta ieņēmumus 1,92 miljardus latu, izdevumus – 2,07 miljardus latu. Valsts budžeta deficīts tiek noteikts 2% apmērā no IKP.

Ar 2004.gada valsts budžeta projektu valdība ir plānojusi piešķirt papildu finansējumu prioritārām nozarēm – ES fondu līdzfinansēšanai, programmai “Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO”, kā arī sociāli atbildīgai politikai – valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un minimālo pensiju palielināšanai, minimālās algas palielināšanai, jaunveidojamam Uzturlīdzekļu fondam. Tāpat papildu līdzekļi paredzēti jau 2003.gada laikā veikto algu palielinājumu nodrošināšanai (mediķiem, pedagogiem, policistiem, prokuroriem, tiesnešiem un tiesu darbiniekiem), kā arī bērnu invalīdu pabalstu palielinājumam.

2004.gadā paredzēts turpināt nodokļu samazināšanas politiku – uzņēmumu ienākuma nodoklis tiks samazināts no pašreizējiem 19 uz 15 procentiem.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!