• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārejas periodiem ES enerģijas nodokļa ieviešanai Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2003., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80675

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Parakstīts Latvijas sadarbības līgums ar Eiropolu

Vēl šajā numurā

04.11.2003., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārejas periodiem ES enerģijas nodokļa ieviešanai Latvijā

Tā kā ir pieņemta jauna Eiropas Savienības (ES) direktīva par nodokli enerģijas resursiem un elektrībai, kas paredz palielināt nodokļa likmes naftas produktiem un ieviest nodokli tādiem enerģijas resursiem kā dabasgāze, elektrība, ogles, kokss, Latvija gatavojas pieprasīt ES pārejas periodu šīs direktīvas ieviešanai.

Finanšu ministrija ir sagatavojusi un nosūtījusi Ministru kabinetam informatīvo ziņojumu par direktīvas 2003/96/EC ieviešanu (Council Directive 2003/96/EC of restructuring the Community framework for the taxation of energy products and electricity) attiecībā uz nodokli enerģijas resursiem un elektrībai, kā arī attiecīgu Ministru kabineta rīkojuma projektu, lai tos varētu izskatīt valdības 4.novembra sēdē. Latvijai pamatojums pārejas nosacījumiem jāiesniedz Eiropas Komisijai līdz 7.novembrim.

Finanšu ministrija norāda, ka, ieviešot direktīvas prasības Latvijā ar 2004.gada 1.janvāri, tas var izraisīt būtisku enerģijas resursu cenu kāpumu, kas savukārt var palielināt kopējo valsts inflācijas līmeni vismaz par vienu procentpunktu, kā arī citas nevēlamas sekas Latvijas tautsaimniecībā. Šobrīd 2004.gadam prognozētais inflācijas līmenis ir 3%, kas, ieviešot direktīvas prasības, palielinātos vismaz līdz 4%. Līdz ar to Latvijai pastāv risks neievērot vienu no Māstrihtas kritērijiem.

Jaunā direktīva stāsies spēkā 2004.gada 1.janvārī. Tā paredz palielināt minimālo nodokļa līmeni dīzeļdegvielai no esošajiem 245 eiro par 1000 litriem līdz 302 eiro, sākot ar 2004.gada 1.janvāri, un līdz 330 eiro, sākot ar 2010.gada 1.janvāri. Latvijā šobrīd akcīzes nodokļa likme dīzeļdegvielai ir 100 latu jeb 153 eiro par 1000 litriem.

Svinu nesaturošam benzīnam direktīva paredz palielināt minimālo nodokļa līmeni no esošajiem 287 eiro par 1000 litriem līdz 359 eiro, sākot ar 2004.gada 1.janvāri. Latvijā šobrīd akcīzes nodokļa likme ir 160 latu jeb 245 eiro par 1000 litriem.

Pašlaik Latvijā elektrībai netiek piemēroti patēriņa nodokļi, taču direktīvā noteikts minimālais nodokļa līmenis viens eiro par MWh, ja elektrību lieto privātie patērētāji, un 0,5 eiro par 1 MWh, ja elektrību lieto uzņēmumi.

Direktīva nosaka arī minimālo nodokļa apmēru tāda veida kurināmajiem, kas Latvijā līdz šim ar īpašiem patēriņa nodokļiem nav aplikti, tajā skaitā dabasgāzei, oglēm, koksam un citiem produktiem, ko izmanto par kurināmo (izņemot malku un kūdru).

Ņemot vērā Latvijas ekonomisko situāciju un esošo akcīzes nodokļa likmju līmeni, Finanšu ministrija ierosina jaunās direktīvas ieviešanai pieprasīt šādus pārejas periodus un pastāvīgās atkāpes:

1) pārejas periods akcīzes nodokļa likmes dīzeļdegvielai, petrolejai, degvieleļļai un to aizstājējproduktiem un komponentiem palielināšanai līdz 2010.gada 31.decembrim, lai ieviestu likmi 302 eiro par 1000 litriem, un līdz 2012.gada 31.decembrim, lai ieviestu likmi 330 eiro par 1000 litriem;

2) pārejas periods akcīzes nodokļa likmes svinu nesaturošam benzīnam palielināšanai līdz 2010.gada 31.decembrim;

3) pārejas periods akcīzes nodokļa likmes svinu saturošam benzīnam, naftas gāzēm un degvieleļļai (mazutam) palielināšanai līdz 2004.gada 31.decembrim;

4) nodokļa ieviešanas atlikšana dabasgāzei, elektrībai, oglēm un koksam līdz 2006.gada 31.decembrim;

5) pārejas periods – pilnīgs vai daļējs atbrīvojums no nodokļa vai samazinātas nodokļa likmes piemērošana elektrībai — dabasgāzei, oglēm un koksam līdz 2009.gada 31.decembrim;

6) pastāvīgā atkāpe – atbrīvojums no nodokļa — dabasgāzei, ko izmanto par kurināmo;

7) pastāvīgā atkāpe – atbrīvojums no nodokļa — visiem enerģijas produktiem un elektrībai, ko izmanto pasažieru pārvadāšanai (sabiedriskajam transportam);

8) pastāvīgā atkāpe – atbrīvojums no nodokļa — degvieleļļai (mazutam), kuru komersanti izmanto siltuma ražošanai telpu apkurei un karstā ūdens sagatavošanai.

Direktīva jau nosaka daudzus pārejas periodus nodokļu ieviešanai vai palielināšanai arī esošajām ES dalībvalstīm. Nodokļa palielināšanai dīzeļdegvielai pārejas periodi piešķirti Spānijai, Austrijai, Beļģijai, Luksemburgai, Portugālei un Grieķijai. Nodokļa palielināšanai svinu nesaturošam benzīnam noteikts pārejas periods Grieķijai, bet nodokļa piemērošanai elektrībai pārejas periodi piešķirti Portugālei, Īrijai un Francijai.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!