• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas pilsētas vadība atgriezusies savā vēsturiskajā namā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2003., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80706

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas kompromisa variantu cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzībai

Vēl šajā numurā

05.11.2003., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas pilsētas vadība atgriezusies savā vēsturiskajā namā

Vakar, 4.novembrī, svinīgi tika atklāta atjaunotā Rīgas domes mājvieta — Rīgas Rātsnams

R05.JPG (17752 bytes) RATSNAMS09.JPG (11508 bytes)
Foto: A.F.I.
R08.JPG (15787 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
RATSNAMS08.JPG (30067 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš

Rīgas Rātsnamu svinīgi atklāj Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga (apakšējā attēlā pa labi); Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs ar simbolisko Rātsnama atslēgu (augšējā attēlā pa labi)

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga:

Godātais Rīgas domes priekšsēdētāja kungs,

godātie rīdzinieki!

Man kā dzimušai rīdziniecei ir liels prieks redzēt, ka pilsēta ir atjaunojusi Rātsnama fasādi, kas savulaik gāja bojā Otrā pasaules kara laikā.

Novēlu Rīgas domei ilgi strādāt šajā namā Rīgas iedzīvotāju labā, Latvijas valsts labā kā galvaspilsētas vadībai, kā arī visa Baltijas jūras reģiona un Eiropas labā kā jaunam un plaukstošam pilsētas centram, kura vadība notiek šeit.

Rīga nekad nedrīkst būt gatava, bet Rātsnams beidzot laimīgā kārtā ir nonācis tik tālu, ka ir nododams lietošanā.

Novēlu, lai visi, kas pārkāpj tā slieksni, visi, kas tajā strādā, to dara apzinīgi un ar pilnu atbildību pret iedzīvotājiem, ko viņi pārstāv, kas viņus ir ievēlējuši un kā labā viņi strādā.

Novēlu, lai Rīgas pilsēta turpina plaukt kā Latvijas galvaspilsēta un visas Eiropas kultūras pērle.

Lai ilgs mūžs šim šodien atklātajam namam!

Runa atjaunotā Rīgas Rātsnama atklāšanā 2003.gada 4.novembrī

 

Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs:

Augsti godātā Valsts prezidente, cienījamā Rīgas domes vadība,

deputāti, darbinieki un klātesošie rīdzinieki!

Man ir prieks jūs sveikt pie Rīgas domes jaunajām mājām – Rātsnama. Šī nama vēsture iesniedzas vēl 13.gadsimtā, un tam ir gan vēsturiska, gan kultūrvēsturiska nozīme. Šodien šis nams ir atjaunots pēckara izskatā. Tajā mēs redzam drosmīgu vēsturisko un mūsdienu arhitektonisko un dizaina vērtību apvienojumu.

Tomēr svarīgākais jau nav ēka. Daudz svarīgāki ir cilvēki. Vēlētos apgalvot, ka panākumu sekmes cilvēku labsajūtai un apmierinājumam gulsies Rīgas domes darbinieku spējā būt laipniem, pretimnākošiem un izpalīdzīgiem. Tad rīdzinieki no šī nama izies smaidoši, apmierināti un savu darbu veltīs turpmākam Rīgas pilsētas uzplaukumam.

Es vēlos apliecināt, ka mēs šajā namā neesam noskaņoti slinkot, bet gan nopietni strādāt. Strādāt tā, lai Rīga patiešām kļūtu iedvesmas pilsēta gan rīdziniekiem, gan mūsu pilsētas viesiem. Lai mums visiem jaunajā Rātsnamā ir veiksmīgs darbs un labas sekmes!

Runa atjaunotā Rīgas Rātsnama atklāšanā 2003.gada 4.novembrī

R10.JPG (14732 bytes) R11.JPG (15062 bytes)

RATSNAMS04.JPG (36211 bytes)

Foto: Juris Krūmiņš

Rātes kunga nolasīto sirdsapziņas zvērestu  Rīgas domes sēžu zālē paraksta Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs, kā arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieki Sergejs Dolgopolovs un Aivars Guntis Kreituss

4.novembra pēcpusdiena Rātslaukumā uz svinīgo Rīgas atjaunotā Rātsnama atklāšanu labprāt būtu pulcējusi krietni lielāku rīdzinieku pulku. Taču redzēt, kā Rīgas domes priekšsēdētājs kopā ar Valsts prezidenti svinīgi pārgriež lenti nama priekšā un saņem no būvniekiem simbolisku Rātsnama atslēgu, klātienē skatīt izvēlējās visai mazs cilvēku skaits. Lielais vairums acīmredzot izvēlējās vērot to televīzijas ziņu dienestu sagatavotajos kadros.

Gluži kā vēsturiskā Rātsnama ēka, kas nu atdzimusi, savienojot gan vēsturiskās, gan mūsdienu arhitektūras un būvniecības iespējas un stilus, arī Rātsnama atklāšanas pasākums pēc tā rīkotāju ieceres bija veidots līdzīgi. Zirgi un jātnieki, viduslaiku, jo īpaši baroka laika, apģērbos ietērpti personāži, kam līdzās pūtēju orķestra “Rīga” muzikālais fons un lielformāta televīzijas ekrāns ar notiekošā palielinātu attēlu radīja kopēju pasākuma un nama noskaņu. Bet brīdī, kad celtniecības sabiedrības “Kalnozols RRB Moduls” valdes priekšsēdētājs Ojārs Bite uz zila spilvena nodeva Rīgas domes priekšsēdētājam Gundaram Bojāram simbolisko Rātsnama atslēgu, iespējams, ne vienam vien atmiņā uzplaiksnīja kadri no populārās kinofilmas “Vella kalpi”.

Svinīgā Rātsnama atklāšanas pasākumā, kas notika Rātsnama iekšienē, ņemot vērā kuplo viesu pulku, bija izvēlēta brīvā stila iepazīšanās ar jaunajām telpām. Savukārt Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar Rātsnamu iepazinās Rīgas mēra Gundara Bojāra pavadībā. Sākotnēji viesus, pastāstot par Rātsnama un Rīgas rātes vēsturi, uzrunāja mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, bet Rīgas domes sēžu zālē Valsts prezidentes un citu viesu klātbūtnē, vēsturiskā personāža pamudināti, deputāti visai bikli deva ne politisku, bet sirdsapziņas zvērestu. Tas bija sastādīts viduslaiku stilā, tādēļ sākotnēji daudzos deputātos radīja nelielu apjukumu un izbrīnu. Bet daudzi viesi no šā svinīgā brīža mājup atgriezās ar īpašu suvenīru – paša kaltu monētu. Un, kā allaž šādos brīžos, cienastā tika pasniegta un viesiem dalīta milzīgā torte ar Rīgas atslēgas dekoru.

 

R02.JPG (13899 bytes) R09.JPG (11659 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Nepiespiestā sarunā: Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Imants Freibergs, Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs un Rīgas domes Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis; bij. Rīgas domes priekšsēdētājs Māris Purgailis un bij. Rīgas domes priekšsēdētājs, bij. Ministru prezidents Andris Bērziņš
RATSNAMS11.JPG (28997 bytes)

RATSNAMS03.JPG (36573 bytes)

RATSNAMS05.JPG (35597 bytes)  

Rīgas domes deputāti savā jaunajā sēžu zālē; Rīgas domes priekšsēdētāja kabinets; Vaira Vīķe–Freiberga kaļ suvenīru — piemiņas monētu

Foto: Juris Krūmiņš

Zaida Kalniņa, “LV” Saeimas un pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!