• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai ietu krāsai un domai līdzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2003., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80708

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu regulāru prāmju līniju starp Rīgu un Rostoku

Vēl šajā numurā

05.11.2003., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai ietu krāsai un domai līdzi

Vakar, 4.novembrī, Latvijas Zinātņu akadēmijā tika atklāta Jāņa Andra Oša gleznu izstāde

O5.JPG (20082 bytes)“Mums šodien svētku diena,” teica LZA prezidents profesors Jānis Stradiņš. “Mēs godinām LZA goda locekli, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektoru, izcilu mākslinieku Jāni Andri Osi vienā no viņa jubilejas izstādēm. Izstāde bija arī galerijā “Daugava”. Izstādes katalogā minēts, ka viņa māksla ir kolaboratīva. Ko gan tas nozīmē? Tikai to, ka šajā mākslā jāpiedalās katram skatītājam — jādomā, jājūt līdzi, jāvērtē. Tā ir pētnieciska māksla, un katrs ir tajā līdzdalīgs. J. A. Osis pētī dabu, cilvēku saskaņu. Un katrs no mums dara to pašu. Šī māksla ir daudzveidīga, ierosinoša.”

Akadēmijas prezidents vēlēja māksliniekam stipru veselību un izteica lielu gandarījumu par LMA panākumiem jauno mākslinieku audzināšanā, dodot viņiem tradicionālās kultūras pamatus un, galvenais, piešķirot radošo brīvību. Latvijas Zinātņu akadēmija ir gandarīta, sadarbojoties ar māksliniekiem, sacīja prezidents un uzaicināja šo sadarbību turpināt, veidojot pieminekli izcilajiem latviešu valodas kopējiem Jānim Endzelīnam un Kārlim Mīlenbaham.

O4.JPG (16897 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Latvijas Mākslas akadēmijas rektoru mākslinieku Jāni Andri Osi ar izstādes atklāšanu sveic Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš

Pateicību māksliniekam par eleganti pelēcīgajos, klusinātajos toņos ieturētajiem un smalkā, sarežģītā tehnikā izstrādātajiem darbiem izteica akadēmiķe, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja profesore Baiba Rivža un piebilda, ka mākslinieka prasme mobilizēties izraisa patiesu cieņu, jo LMA rektora pienākumi, līdzdarbība Augstākās izglītības padomē un vēl ik pa pāris gadiem sarīkotās izstādes — tas viss ir apbrīnas vērts.

Autors Jānis Andris Osis atzina, ka darbu izvēle — dabas motīvi, nedaudz transformējot dabu, — ir saskaņā ar Latvijas novembri — šis ir mūsu vēsturisko atmiņu un senču piemiņas laiks. Atbildot uz labsirdīgi izteikto repliku par akadēmijas studentu lietoto sviesta “radošo” izmantošanu pieminekļu veidošanā, rektors uzsvēra, ka kultūras tradīciju apguvi Latvijas Mākslas akadēmijā uzskata par svētu lietu, bet jaunajiem māksliniekiem ir jāsaņem šī radošās brīvības sajūta.

Jāpiebilst, ka laiks visu noliek savās īstajās vietās. Pēc mākslinieku un skatītāju pārdomu laika.

Ilga Tālberga  — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!