• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar seju pret Latvijas kultūrvidi, ar skatienu nākotnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2003., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80713

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ak, puķes ir un būs kā bija: visskaistākā zemes poēzija!

Vēl šajā numurā

05.11.2003., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar seju pret Latvijas kultūrvidi, ar skatienu nākotnē

Kultūras ministre preses konferencē, atskatoties uz pirmo darba gadu šajā amatā

RIBENA.JPG (17632 bytes)
Inguna Rībena

Kultūras ministre Inguna Rībena atzina, ka 365 dienas tik milzīgā organismā kā valsts ir visai īss laika sprīdis, tāpēc viņa vairāk noskaņota uz strādāšanu, iesāktā turpināšanu, nevis uz darba rezultātu apspriešanu. Par zināmu panākumu ministre uzskata kultūras nozares pārvaldes un finansēšanas sistēmas sakārtošanu un stratēģiskās plānošanas ieviešanu. Un uzticību kopīgi izvirzītajai devīzei — pagriezties ar seju pret Latvijas kultūrvidi, padarīt galvaspilsētas kultūras vertikāli par visas Latvijas horizontāli.

Ar skaitļiem un faktiem katrs savu darba lauku raksturoja Kultūras ministrijas valsts sekretārs Daniels Pavļuts, Kultūrpolitikas departamenta direktore Vija Virtmane un Valsts Kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe. Tika atzīmēts, ka paaugstinātas algas Latvijas teātru darbiniekiem un simfonisko orķestru mūziķiem. Ar 2004. gadu tiks ieviesta vienota teātru finansēšanas sistēma un pašvaldību amatiermākslas kolektīviem paredzēto valsts dotāciju sadales mehānisms. Ir panākts valsts līdzekļu piešķīrums pašvaldību investīciju projektiem. Arhitektūra kā kultūras nozare tikusi iekļauta Kultūras ministrijas sistēmā. Ministrijas pārziņā saglabāta vienota kultūrizglītības piramīda, izveidojusies laba sadarbība ar Izglītības un zinātnes ministriju un panākta vienošanās, ka skolās var strādāt arī mūzikas pedagogi ar vidējo speciālo izglītību. Jau ar nākamo mācību gadu mūzikas vidusskolu audzēkņiem atkal tiks dota iespēja iegūt pedagoga kvalifikāciju. Tam būs liela nozīme tieši lauku un mazpilsētu skolu nodrošināšanā ar mūzikas pedagogiem.

Domājot par līdzsvarotu kultūras procesa attīstību, kā valsts kultūrpolitikas prioritāte tiek uzturēta Dziesmu svētku tradīcijas nostiprināšana. Izstrādāta koncepcija likumprojektam “Par tautas mākslas tradīciju saglabāšanu” un nolikums par valsts mērķdotāciju pašvaldību tautas mākslas kolektīvu vadītāju atalgojumam. 26. un 27. novembrī notiks konference, kas izvērtēs šajā vasarā notikušo XXIII Vispārējo latviešu dziesmu svētku veiksmes un neveiksmes. Tas būs pirmais solis uz nākamajiem svētkiem. Attiecībā uz Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanu, kas atzīta par otru svarīgāko prioritāti, ministrijas konsultants Juris Kozlovskis atzina, ka notikusi visaptveroša stāvokļa novērtēšana, Kultūras ministrija kā pasūtītāja noskaidrojusi visas savas iespējas un neiespējas un ministres komanda apliecinājusi gatavību riskēt, uzņemties atbildību.

Priecīgākās ziņas ir tādas, ka projekta uzraudzības padome apstiprinājusi šī un nākamā gada pasākumu un finansēšanas plānu un paralēli Gaismas pils projekta virzīšanai uz būvdarbu sākšanu, ko kavē nenokārtotās zemes īpašuma lietas, soli pa solim tiek veidota valsts vienotā bibliotēku informācijas sistēma, un 131 bibliotēkā visos Latvijas reģionos jau realizēti pieteiktie pilotprojekti — iegādāta datortehnika, atbalstīti interneta pieslēgumi, veidotas elektronisko resursu bāzes u. tml.

Turpinot īstenot nacionālo programmu “Kultūra”, tiek izstrādāti un ieviesti jauni budžeta sadales principi, kas pamatojas uz stratēģisko plānošanu. Nākamā gada janvārī paredzēts sarīkot starptautisku konferenci par jaunajām iezīmēm kultūrā. Jau notikuši vairāki semināri par Eiropas Savienības strukturālajiem fondiem un citām ES programmām, kas ļauj gūt finansējumu kultūras projektiem. Šī informācija regulāri tiek aktualizēta ministrijas mājaslapā.

Preses sekretāre Gundega Blumberga ar smaidu atgādināja, ka veselu nedēļu kultūra noturējās kā valsts politikas prioritāte līdzās ES un NATO, un izteica cerību, ka varbūt kādreiz tā tiešām kļūs par prioritāti.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Foto: A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!