• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 4. novembrī, Ministru kabineta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2003., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80715

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.599

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 25.septembra noteikumos Nr.411 "Militārā dienesta iesaukšanas centra nolikums"

Vēl šajā numurā

05.11.2003., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 4. novembrī, Ministru kabineta sēdē

Akceptēti noteikumi “Dzīvnieku ārstnieciskās un diētiskās barības aprites kārtība”, kuri nosaka dzīvnieku ārstnieciskās un diētiskās barības ražošanas, izplatīšanas, izvešanas, ievešanas un izmantošanas kārtību.

Noteikumi skaidri noteiks atšķirību starp ārstniecisko un diētisko barību, kā arī prasību ražot ārstniecisko barību tikai pēc veterinārārsta rakstiska pieprasījuma. Noteikumi neierobežos diētiskās barības tirdzniecību — to varēs tirgot jebkurā legālā tirdzniecības vietā. Noteikumi ļaus labāk kontrolēt veterināro zāļu izmantošanu dzīvnieku barībā.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi Pasta likumā”.

Grozījumi paredz papildināt likumu ar Eiropas Savienības Direktīvu 97/67/EC un 2002/39/EC prasībām, nosakot, ka vispārējie pasta pakalpojumi, kuru nodrošināšanu iedzīvotājiem katrai valstij ir jāgarantē, ietver ne tikai vienkāršo iekšzemes un starptautisko vēstuļu korespondenci, kā tas ir noteikts Pasta likumā pašlaik, bet arī ierakstīto un apdrošināto iekšzemes un starptautisko vēstuļu korespondenci.

Līdz ar Latvijas valsts pievienošanos Eiropas Savienībai “Latvijas pasta” monopolpakalpojumu apjoms tiks samazināts līdz 100 g no iekšzemes un starptautiskās vēstuļu korespondences. Vēlāk 2006.gada 1.janvārī monopolpakalpojumu apjoms iekšzemes un starptautiskajai vēstuļu korespondencei visām ES dalībvalstīm būs vēl jāsamazina līdz 50 g. Pašlaik Pasta likums nosaka “Latvijas pasta” monopoltiesības uz visu iekšzemes un starptautisko vēstuļu korespondenci (t.i., līdz 2 kg).

Licences ir jāsaņem tikai tām uzņēmējsabiedrībām, kas sniedz vispārējos pasta pakalpojumus, bet pārējo pasta pakalpojumu sniegšanai būs nepieciešama tikai vispārējā atļauja, kuru izsniegs un reģistrēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Tagad Pasta likums paredz, ka visi pasta pakalpojumi ir licencējami.

 

Akceptēts rīkojums “Par R.Utendorfa izdošanu Igaunijas Republikai kriminālvajāšanai”, kas paredz saskaņā ar Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 501.panta otro daļu izdot Rolandu Utendorfu Igaunijas Republikai kriminālvajāšanai.

2003.gada 3.februārī Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrā tika saņemts Igaunijas Republikas tieslietu ministra pienākumu izpildītāja un iekšlietu ministra lūgums par Igaunijas Republikas pilsoņa Rolanda Utendorfa izdošanu Igaunijas Republikai kriminālvajāšanai. Lūgums nosūtīts saskaņā ar Eiropas konvenciju par izdošanu.

Igaunijas Republikas Pērnavas policijas prefektūras lietvedībā atrodas krimināllieta Rolanda Utendorfa apsūdzībā pēc Igaunijas Republikas Kriminālkodeksa 139.panta “Zādzība” 2.daļas 2. un 3.punkta.

 

Apstiprināja rīkojumu “Par A.Dementjevu”, kurš paredz saskaņā ar Valsts civildienesta likumu, kā arī ievērojot tieslietu ministra A.Aksenoka ieteikumu, apstiprināt Aleksandru Dementjevu Valsts probācijas dienesta pārvaldes vadītāja amatā.

 

Akceptēts rīkojums “Par Ministru kabineta Atzinības raksta piešķiršanu”.

Pieņemts Ministru kabineta Apbalvošanas padomes priekšlikums un piešķirti Ministru kabineta Atzinības raksti valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” amatpersonām: Tehniskās inspekcijas direktora pirmajam vietniekam Jānim Ķerusam par nozīmīgu ieguldījumu tautsaimniecības jomā — vilcienu satiksmes drošības sistēmas izveidē; Rīgas ekspluatācijas iecirkņa Liepājas stacijas priekšnieka vietniecei Ņinai Lukaševičai par nozīmīgu ieguldījumu tautsaimniecības jomā — kravu pārvadājumu dokumentu apstrādāšanas jaunu darba tehnoloģiju izstrādi un ieviešanu Liepājas stacijā; Infrastruktūras pārvaldes Rīgas signalizācijas un sakaru distances priekšniekam Igoram Šteingardtam par nozīmīgu ieguldījumu tautsaimniecības jomā — signalizācijas, centralizācijas un bloķēšanas ierīču modernizēšanā un jaunu iekārtu ieviešanā ekspluatācijā.

Noteikts, ka Ministru kabineta Atzinības rakstu J.Ķerusam, Ņ.Lukaševičai un I.Šteingardtam pasniedz satiksmes ministrs Roberts Zīle.

 

Akceptēti noteikumi “Veterinārās receptes noformēšanas kārtība”. Sakarā ar to, ka nav reglamentētas prasības par veterināro recepšu noformējumu, ir nepieciešams pieņemt Ministru kabineta noteikumus, kas sakārtotu šo jautājumu.

Noteikts, ka veterināro recepti uz veterinārās receptes veidlapas atbilstoši šiem noteikumiem noformē sertificēts veterinārārsts vai veterinārfeldšeris, kurš saņēmis veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu.

Veterinārajā receptē ir rakstisks norādījums aptiekai: izsniegt gatavās zāles dzīvnieka īpašniekam; izgatavot zāles noteiktā formā ar konkrētu aktīvo vielu sastāvu konkrētam dzīvniekam un izsniegt tās dzīvnieka īpašniekam.

Noteikts, ka Pārtikas un veterinārais dienests nodrošina tipogrāfiski iespiestu veterinārās receptes veidlapu (pielikums) izgatavošanu atbilstoši šādiem nosacījumiem: veterinārās receptes veidlapas izmērs ir 103 x 148 mm; veterinārā recepte sastāv no trim paškopējošu veidlapu eksemplāriem: pirmais eksemplārs ir baltā krāsā; otrais eksemplārs ir dzeltenā krāsā; trešais eksemplārs ir gaiši sārtā krāsā. Veterinārajā receptē ir tipogrāfiski iespiesta sērija un kārtas numurs.

Sertificēts veterinārārsts receptes kreisajā stūrī norāda savu vārdu, uzvārdu, prakses adresi un tālruņa numuru.

Veterinārmedicīniskās aprūpes uzņēmumā praktizējošs sertificēts veterinārārsts receptes kreisajā stūrī norāda veterinārmedicīniskās aprūpes uzņēmuma nosaukumu, adresi un tālruņa numuru.

 

Akceptēti noteikumi “Cilvēka imūndeficīta vīrusa infekcijas (HIV) un AIDS izplatības ierobežošanas un ar HIV inficētu personu un AIDS slimnieku ārstēšanas organizatoriskā kārtība”.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek organizēti cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) un iegūtā imūndeficīta sindroma (AIDS) izplatības ierobežošanas pasākumi: epidemioloģiskā uzraudzība, inficēto personu un AIDS slimnieku ārstēšana, medicīniskā un sociālā rehabilitācija, iedzīvotāju informēšana un izglītošana HIV infekcijas un AIDS profilakses jomā.

Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar valsts iestādi “AIDS profilakses centrs” (AIDS profilakses centrs) un bezpeļņas organizāciju valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību “Veselības veicināšanas centrs” bērnu un jauniešu izglītošanai veselības mācības programmās iekļauj jautājumus par HIV infekcijas profilaksi. Iedzīvotāju informēšanas un izglītošanas pasākumus HIV infekcijas profilakses jomā īsteno AIDS profilakses centrs sadarbībā ar ieinteresētajām valsts un nevalstiskām institūcijām.

 

Akceptēts rīkojums “Par Totalitāro režīmu noziegumu izvērtēšanas komisijas reorganizāciju”, kurš paredz saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu ar 2003.gada 1.decembri reorganizēt valsts pārvaldes iestādi “Totalitāro režīmu noziegumu izvērtēšanas komisija”.

Noteikts, ka Tieslietu ministrija ir iestādes funkciju, tiesību un saistību pārņēmēja. Tieslietu ministram uzdots izveidot reorganizācijas komisiju. Reorganizācijas komisijai uzdots veikt iestādes materiālo līdzekļu inventarizāciju, kā arī nodrošināt šo līdzekļu un lietvedības nodošanu Tieslietu ministrijai.

 

Izskatīts jautājums par Eiropas Savienības direktīvas 2003/96/EC ieviešanu attiecībā uz nodokli enerģijas resursiem un elektrībai.

Eiropadome šā gada 27.oktobrī ir pieņēmusi jaunu direktīvu 2003/96/EC par nodokļu piemērošanu enerģijas resursiem un elektrībai (Council Directive 2003/96/EC of 27 October 2003 restructuring the Community framework for the taxation of energy products and electricity). Direktīva stāsies spēkā 2004.gada 1.janvārī, un tā paredz palielināt minimālo nodokļu slogu naftas produktiem, kā arī ieviest nodokli tādiem enerģijas resursiem kā dabasgāze, elektrība, ogles, kokss u.c. Ar jaunās direktīvas spēkā stāšanos spēku zaudēs esošās direktīvas 92/81/EEC un 92/82/EEC, kuras šobrīd nosaka akcīzes nodokļa struktūru un minimālās akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem. Līdz ar to Latvijai, 2004.gada 1.maijā iestājoties Eiropas Savienībā, ir jāievieš jaunā direktīva.

Ņemot vērā Latvijas ekonomisko situāciju un esošo akcīzes nodokļa likmju līmeni, Finanšu ministrija ierosina jaunās direktīvas ieviešanai pieprasīt šādus pārejas periodus un pastāvīgās atkāpes:

• pārejas periods akcīzes nodokļa likmes dīzeļdegvielai, petrolejai, degvieleļļai un to aizstājējproduktiem un komponentiem palielināšanai līdz 2010.gada 31.decembrim, lai ieviestu likmi 302 eiro par 1000 litriem, un līdz 2012.gada 31.decembrim, lai ieviestu likmi 330 eiro par 1000 litriem;

• pārejas periods akcīzes nodokļa likmes svinu nesaturošam benzīnam palielināšanai līdz 2010.gada 31.decembrim;

• pārejas periods akcīzes nodokļa likmes svinu saturošam benzīnam, naftas gāzēm un degvieleļļai (mazutam) palielināšanai līdz 2004.gada 31.decembrim;

• nodokļa ieviešanas atlikšana dabasgāzei, elektrībai, oglēm un koksam līdz 2006.gada 31.decembrim;

• pārejas periods — pilnīgs vai daļējs atbrīvojums no nodokļa vai samazinātas nodokļa likmes piemērošana elektrībai, dabasgāzei, oglēm un koksam līdz 2009.gada 31.decembrim;

• pastāvīgā atkāpe — atbrīvojums no nodokļa dabasgāzei, ko izmanto par kurināmo;

• pastāvīgā atkāpe — atbrīvojums no nodokļa visiem enerģijas produktiem un elektrībai, ko izmanto pasažieru pārvadāšanai (sabiedriskajam transportam);

• pastāvīgā atkāpe — atbrīvojums no nodokļa degvieleļļai (mazutam), kuru komersanti izmanto siltuma ražošanai telpu apkurei un karstā ūdens sagatavošanai.

Ministru kabinets pieņēma Finanšu ministrijas piedāvātos pārejas periodus un pastāvīgās atkāpes Eiropas Savienības direktīvas 2003/96/EC ieviešanai attiecībā uz nodokli enerģijas resursiem un elektrībai.

Finanšu ministrijai uzdots līdz 2003.gada 7.novembrim sagatavot un iesniegt Latvijas Republikas Pastāvīgajai pārstāvniecībai Eiropas Savienībā pamatojumu par Latvijas Republikai nepieciešamajiem pārejas periodiem un pastāvīgajām atkāpēm direktīvas 2003/96/EC ieviešanai to tālākai iesniegšanai Eiropas Komisijai.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā”.

Lai Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā noteiktos valsts un pašvaldību uzņēmumu (statūtsabiedrību) reorganizācijas un likvidācijas termiņus saskaņotu ar Publisko aģentūru likumā noteikto termiņu un lai novērstu situāciju, kad 2004.gada beigās tiek masveidīgi reorganizētas valsts un pašvaldību statūtsabiedrības, radot pārmērīgu slodzi Uzņēmumu reģistram, likumprojektā paredzēts: pagarināt pieteikšanās termiņu komercreģistrā valsts uzņēmuma pārveidošanai par kapitālsabiedrību, par valsts pārvaldes iestādi vai likvidēšanai līdz 2004.gada 30.septembrim; pagarināt pieteikšanās termiņu komercreģistrā pašvaldības uzņēmuma pārveidošanai par kapitālsabiedrību, par valsts pārvaldes iestādi vai likvidēšanai līdz 2004.gada 31.jūlijam. Saīsināt pieteikšanās termiņu komercreģistrā valsts statūtsabiedrības pārveidošanai par kapitālsabiedrību, par valsts pārvaldes iestādi vai likvidēšanai līdz 2004.gada 30.septembrim; saīsināt pieteikšanās termiņu komercreģistrā pašvaldības statūtsabiedrības pārveidošanai par kapitālsabiedrību, par valsts pārvaldes iestādi vai likvidēšanai līdz 2004.gada 31.jūlijam.

Likumprojekts paredz, ka likums stājas spēkā 2004.gada 1.janvārī.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās””.

Likumprojekts nosaka termiņu, līdz kuram zemes privatizācijas pieteikumi iesniedzami un kārtību zemes lietošanas tiesību izbeigšanai, paredzot, ka pēc šī termiņa zeme pāriet valsts īpašumā un to varēs izmantot uz nomas līguma pamata vai izpirkt par latiem valsts un pašvaldības īpašuma atsavināšanas kārtībā. Likumprojekts nosaka kārtību, kādā pilsētu zemes komisijas izbeidz savu darbību.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos””.

Likumprojekts nosaka termiņu zemes privatizācijas pieteikumu iesniegšanai un kārtību zemes lietošanas tiesību izbeigšanai, nosakot, ka zeme, kuras privatizācija nebūs pieteikta līdz 2004.gada 31.decembrim, paliek pašvaldību īpašumā un to var izmantot uz nomas līguma pamata vai izpirkt par latiem valsts un pašvaldības īpašuma atsavināšanas kārtībā. Noteikts termiņš, līdz kuram var pieprasīt kompensāciju par bijušo zemes īpašumu.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””.

Likumprojekts paredz, ka, zemes reformai beidzoties, valstij piekrīt un uz valsts vārda reģistrējama pilsētu zeme un pašvaldībām piekrīt un uz pašvaldību vārda reģistrējama zeme lauku apvidos, kuras privatizācija par samaksu nav pieteikta līdz 2004.gada 31.decembrim.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!