• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2003., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80731

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

06.11.2003., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2003.gada 30.oktobra sēdes

Latvijas Radio tiešajā raidījumā

A.Brigmanis (Zaļo un Zemnieku savienības frakcija): Mūsu frakcijas lokā šonedēļ bija ļoti plašs jautājumu spektrs. Sākšu ar to, ka beidzies termiņš priekšlikumu iesniegšanai par šā gada budžeta grozījumiem, un šeit nešaubīgi mūsu frakcija aizstāvēja 5 miljonu dotāciju piešķiršanu zemniekiem, kas cietuši no lietavām. Ir panākta sapratne, tādējādi šī summa drīz parādīsies mūsu zemnieku maciņos. Gribu pateikt, ka nenotiks nekāda šķirošana un zemnieki iegūs neatkarīgi no tā, vai viņiem būs 1 hektārs vai 100 hektāri. Jau kaut kur novembrī vai decembrī, cerams, šī summa parādīsies.

Paralēli mēs esam iesnieguši veselu virkni priekšlikumu, kas skar mūsu pašvaldības, pašvaldību skolas un pašvaldību komunālos dienestus. Trešais jautājumu bloks, kam mēs pievērsāmies, bija par dotāciju piešķiršanu zaļās politikas īstenošanai. Un jāsaka, ka ir paredzēta summa ap 12,5 tūkstošiem Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam, mūsu valsts lepnumam un kultūrvēsturiskai vērtībai, lai nodrošinātos pret līdzīga rakstura ugunsgrēkiem, kādi ir bijuši līdz šim.

Runājot par šīs dienas plenārsēdi, jāsaka, ka ārpus budžeta jautājumiem, protams, svarīgākie bija jautājumi par politisko partiju finansēšanu. Šeit mēs gatavojam priekšlikumus, kas varētu reglamentēt kampaņās izlietojamās summas. Mēs esam par politisko partiju finansēšanas griestu noteikšanu tieši kampaņas laikā.

Un gribu pieskarties vēl vienam jautājumam. Proti, ar mūsu deputāta Jāņa Strazdiņa iniciatīvu tika panākti ierobežojumi tabakas izstrādājumu reklāmai. Es domāju, ka visa sabiedrība ir par to, lai mēs būtu veseli, un šeit arī mūsu frakcija ir likusi savu artavu.

S.Fjodorovs (Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija): Šodien Saeimā pieņemts vēsturisks lēmums — no Eiropas Parlamenta novērotāja pienākumu pildīšanas atsaukts mūsu frakcijas deputāts Martijans Bekasovs. Latvija atkal “izlekusi” priekšā visai Eiropai. Eiropas Parlamenta pastāvēšanas laikā tāda precedenta vēl nav bijis. Šodien vairāki deputāti pieļāva kļūdu — emociju dēļ zaudēja stratēģiski. Tādu reklāmu gan Latvijas Sociālistiskajai partijai, gan Martijana Bekasova kungam nevar nopirkt ne par kādu naudu. Uzskatām, ka deputāts Bekasovs godprātīgi pilda savus pienākumus un nav ne juridiska, ne morāla pamata viņa atsaukšanai. Tiek ignorēta Latvijas Republikas Satversme, Saeimas Kārtības rullis. Dokumentā, par kuru soda vai tādu soda veidu saņem deputāts Bekasovs, ir fakti un pierādījumi, kas Latvijā ir zināmi, publicēti un pierādīti. Ar šodienas balsošanu vēlreiz tika pierādīts, ka mūsu valstī ir tik daudz demokrātijas, cik pieļauj valdošā koalīcija.

Jau tagad šis Saeimas lēmums ir zināms vairākās Eiropas valstīs un tuvākajā laikā tiks komentēts televīzijā, avīzēs. Diemžēl ne laba Latvijas imidža stiprināšanai.

Gribu pievērst jūsu uzmanību tam, ka deputāta Bekasova atsaukšana no Eiropas Parlamenta novērotāja pienākumu pildīšanas nav uzskatāma par precedentu, jo iepriekš deputāta Solovjova kandidatūra tika noraidīta ievēlēšanai par Saeimas Nacionālās drošības komisijas locekli, kā arī otra mūsu frakcijas piedāvātā kandidatūra tika noraidīta. Veidojas iespaids, ka valdošā koalīcija ir uzsākusi vajāšanu pret opozīcijas deputātiem.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”): Šodien Saeimā tiešām bija vēsturisks brīdis, jo bez debatēm un ļoti ātri Saeima pieņēma likumu, ar ko mēs pievienojamies Eiropas Savienībai, respektīvi, ar to tika apstiprināts latviešu tautai nozīmīgais referendums, kas notika šī gada 20.septembrī.

Mēs esam daudz runājuši par Eiropas Savienību sakarā ar līdzekļiem, ar fondiem, ar naudu, bet es gribētu uzsvērt vēsturisko momentu, ka šodien Latvija formāli pievienojās jeb izdarīja to likumīgo soli, kas nepieciešams, lai pievienotos šai 15 valstu lielajai saimei, kas tagad pārtaps par jauno 25 valstu Eiropas Savienību.

Tas tik tiešām ir vēsturisks brīdis, jo Latvija atgriežas tajā vēsturiskajā orientācijā, kas viņai ir bijusi gadu simteņiem, respektīvi, orientācijā uz Rietumiem. Orientācija uz kultūras vērtībām, kas ir pamatā latviešu tautai. Tas ir brīdis, par ko mēs nākotnē lasīsim vēstures grāmatās.

G.Bērziņš (Tautas partijas frakcija): Šodien Saeima nodeva Pieprasījumu komisijai Tautas partijas pieprasījumu finanšu ministram Dombrovska kungam par valsts apzagšanu 20,5 miljonu latu apmērā. Valsts ir dzēsusi 20,5 miljonu latu lielu nodokļu parādu uzņēmumam “Dinaz nafta”. Šis gadījums pilnībā atbilst tam, ko Repšes kungs mēdz saukt par nekaunīgu valsts apzagšanu vai noziedznieku bezkaunīgu trakošanu. Savukārt uzņēmuma “Dinaz nafta” gadījumā Repšes kunga darbība liek domāt par dūmu aizsega radīšanu, lai piesegtu savējos. Ar nopietnu seju ir pieprasīta papildu informācija.

Es labi atceros, ka “Dinaz” lieta tika atklāta vēl iepriekšējā valdībā. Šo neapšaubāmi sarežģīto lietu noveda līdz krimināllietai. Un, lūk, pēc gada iznākums — nodokļu parāda dzēšana un zaudējumu nodarīšana 20,5 miljonu latu apmērā. Jau tagad runā par atsevišķu augstu amatpersonu ieinteresētību “Dinaz” lietā. Nav izslēgts, ka šeit mēs varam runāt par augsta līmeņa korupciju. Ir skaidri redzams, ka 20,5 miljonu latu lielais parāds ir dzēsts noteiktu personu interesēs.

Šonedēļ Tautas partija izcīnīja ļoti grūtu diskusiju komisijās. Diemžēl valdošā koalīcija mainīja savu viedokli par medikamentu aplikšanu ar pievienotās vērtības nodokli. Diemžēl valdošā koalīcija grasās visus iedzīvotājus, jo sevišķi tas skars nabadzīgākos iedzīvotājus, kam katram nākamgad nāksies maksāt līdz pat 10 latiem vairāk par zālēm kopumā, ņemot vērā patēriņu, aplikt ar 9% nodokli pretēji tam, kā iepriekš otrajā lasījumā lēma Saeima.

Tautas partija ļoti stingri cīnīsies par to, lai šī 5% likme medikamentiem tiktu saglabāta un to nepalielinātu. Aicinu informēt par savu viedokli visus tos, kam tas šķiet svarīgi.

A.Aleksejevs (Tautas saskaņas partijas frakcija): Šodien Saeima izskatīja 60 likumprojektus. Starp tiem ir divi, kuriem es vēlētos pievērst jūsu uzmanību.

Pirmām kārtām likumprojekts, kas skar daudzus no jums. Proti, grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma valdības piedāvāto redakciju par finansēšanas avotu nomaiņu. Turpmāk valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas rezultātā iegūtie līdzekļi 40% apmērā tiks ieskaitīti valsts pamatbudžetā Finanšu ministrijas norādītajā kontā Valsts kasē un tiks izmantoti valsts parādu samaksai un pārfinansēšanai. Spēkā esošajā redakcijā visi līdzekļi tiek ieskaitīti Valsts īpašuma privatizācijas fondā un izmantojami vienīgi privatizācijas procesa finansēšanai, dzīvojamo māju uzturēšanai un apsaimniekošanai. Valdība mums piedāvā, un valdošā koalīcija šodien to arī pieņēma, ka turpmāk šiem mērķiem nesen izveidotā Mājokļu aģentūra saņems līdzekļus no valsts pamatbudžeta vispārējiem ieņēmumiem dotāciju veidā. Bet neviens vairs nerunā, kādā apjomā Mājokļu aģentūra saņems šos līdzekļus un vai tie būs vispār. Mūsuprāt, tomēr būtu pareizāk, ja šie līdzekļi no pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas tomēr uzreiz paliktu pašvaldībās un neietu to garo ceļu no pašvaldības uz Valsts kasi, tad no Valsts kases atkal uz Mājokļu aģentūru, tikai tad līdz pašvaldībām. Zinot mūsu esošo situāciju, proti, taupības režīmu, mēs nevaram apgalvot, ka šie līdzekļi tādā pašā apjomā atgriezīsies pašvaldībām, un tas rada mūsu partijā zināmas bažas, mainot iepriekšējo kārtību.

Otrām kārtām es gribētu jūs painformēt par vēl vienu svarīgu likumu, kādu šodien pieņēma Saeima, proti, par Biedrību un nodibinājumu likumu. Šis likums ir ļoti nozīmīgs mūsu sabiedrības lielākajai daļai, jo liela daļa sabiedrības ir apvienojusies dažnedažādās biedrībās, sabiedrībās, savienībās un tamlīdzīgās sabiedriskajās organizācijās. Likums tika skatīts iepriekšējā Saeimā, bet 8.Saeima, pārņemot šo stafeti, gada laikā sadarbībā ar Nevalstisko organizāciju centra pārstāvjiem, kas kā eksperti piedalījās apakškomisijas darbā, ir pabeigusi šo milzīgo darbu. Man ir prieks par to, ka likums ir izstrādāts ar sabiedrības daļas palīdzību, kam šis likums domāts un kas turpmāk arī pildīs šī likuma normas. Mēs vēlējāmies, lai biedrību dibināšanas, darbības un likvidācijas procesi būtu vienkārši un mūsu iedzīvotājiem būtu iespēja pilnā mērā baudīt Satversmes 102.panta normu, proti, “ikvienam ir tiesības apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās”.

M.Grīnblats (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija): Šīsdienas sēdē vienas no garākajām debatēm bija jautājumā par novērotāja Eiropas Parlamentā Martijana Bekasova atsaukšanu. Mūsu frakcija, pateicoties mūsu deputāta Jura Dobeļa pievērstai uzmanībai, jau septembra sākumā iesniedza pieprasījumu Mandātu un iesniegumu komisijā, norādot, ka paziņojums, kuru rakstiski Bekasovs izplatījis visai Eiropas sabiedrībai, Eiropas Parlamentam, satur ļoti daudz nepatiesu ziņu par Latvijas vēsturi un šodienu. Tas ir vairāk skatījums uz Latviju no okupācijas spēka viedokļa nekā no Latvijas godprātīga pilsoņa viedokļa. Neviens neapšauba jebkura Saeimas deputāta, tai skaitā opozīcijas pārstāvja, tiesības uz viedokli, bet nepatiesības izplatīšana par Latvijas valsti, necieņa un neslavas celšana ārpus Latvijas robežām, mūsuprāt, ir lieta, kas turpmāk stingri fiksējama arī deputātu ētikas kodeksā, un atrodama tāda atsauce arī Saeimas Kārtības rullī, jo šādu piemēru diemžēl no kreiso spēku puses pēdējā laikā nav retums. Patīkami apzināties, ka Saeimas deputātu vairākums mūsu ierosinājumu ļoti pārliecinoši atbalstīja — pat vairāk, nekā bijām gaidījuši. Bekasovs no šā novērotāja statusa tika atsaukts.

Otrs zīmīgs balsojums šodien bija par 10 kandidātvalstu pievienošanās līgumu Eiropas Savienībai. Saeima to atbalstīja otrajā lasījumā, tātad arī galīgi ratificēja. Ja mēs paskatāmies, kas tad bija tie daži deputāti, kuri balsoja pret Eiropas Savienību, tie bija Bekasova kungs un daži viņa kolēģi ne pārāk lielā skaitā, skaidri parādot, ka šādiem cilvēkiem, kuri ir pret Latvijas dalību Eiropas Savienībā, vismazāk arī vajadzēja kaut ko tur meklēt un uzstāties kā Latvijas interešu pārstāvjiem un novērotājiem.

Saeima nodeva izskatīšanai komisijām arī vairākus likumus, kurus iesniedza Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisija, kura arī sagatavoja vairākus precizējumus. Pieredze liecina, ka ir vairākas nepilnības likumdošanā, kas ļauj uzstāties dažādiem starpniekiem, ziedotājiem, kuri paslēpušies aiz starpniekiem. Un deputāti ir par to, lai noteiktu stingrāku atbildību šīm personām un šāda neskaidras izcelsmes nauda turpmāk nenonāktu politisko partiju kasēs. Dabiski, ka nodošana komisijām ir tikai likuma sākums. Tur būs, es domāju, arī vairāki stingri ierobežojumi par to, lai nesaprātīgi dārgās un plašās kampaņas tomēr iegūtu daudzmaz normālu apmēru un televīzijas skatītāji netiktu bombardēti ar nejēdzīgi lielu daudzumu politisko reklāmu, kas viedokli maina pēdējā brīdī ar spilgtu formu, nevis ar to, ka šo partiju kandidāti būtu pateikuši kādas gudras vai vērtīgas idejas.

Saeima pieņēma arī daudzus grozījumus nodokļu likumos, kuros galvenā jēga ir speciālo budžetu likvidēšana, kas, protams, ir samērā drosmīgs solis. Es domāju, ka šo soli kopumā varēs izvērtēt pēc viena gada, jo tiešām negribētos, lai kultūras, sporta, izglītības vai autoceļu labošanas jomā tiktu ekonomēti līdzekļi tikai tāpēc vien, ka nav speciālie budžeti.

Mēs uzmanīgi sekosim līdzi tam, lai valdība šādus solījumus pildītu un šo līdzekļu būtu vismaz, bet vēlams, protams, lielākā apjomā nekā iepriekšējā gadā.

V.Buzajevs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija): Ar vienu roku balsojot par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, Saeimas vairākums saka, lai meklē piedzīvojumus Rietumos. Arī bijušie PCTVL deputāti, kā arī Rietumu ekspertu priekšlikumi — samazināt kārtējos ierobežojumus nepilsoņiem.

Bet šodien mūsu valstī pati svarīgākā bija likumprojektu pakete, kas saistīta ar budžetu. Repšes valdībai vajadzētu saņemt sevi rokās un pilnībā likvidēt lielāko daļu no budžeta veidošanas ierobežojumiem, kas tika izveidoti pēdējo desmit gadu laikā. Speciālus atskaitījumus sportam, kultūrai, zvejniecībai un tamlīdzīgi.

Tagad, pateicoties valdības gudrajai vadībai, kas pasludināja par budžeta prioritātēm Latvijas iestāšanos ES un NATO, kā arī piedalīšanos militārajās operācijās ārvalstīs, visas šīs jau ne mazāk svarīgās nozares var galīgi panīkt. Repše, pārkāpjot Satversmi, ielika savu roku arī pašvaldību kabatā, piedāvājot pārskaitīt no namu privatizācijas iegūto naudu valsts budžetā, lai gan pašvaldības varētu izmantot šos līdzekļus, palīdzot mazturīgajiem iegūt pajumti virs galvas.

Šodien Eiropas Parlamenta novērotāja statuss tika atņemts vienīgajam krievam, kas pārstāvēja tur Latviju, — deputātam Martijanam Bekasovam. Viņš tika atsaukts, jo godīgi pastāstīja par to, cik pie mums ir daudz nepilsoņu, un paziņoja, ka Latvijā bērni vēlas mācīties dzimtajā valodā.

Pēdējā reizē pret deputātiem tā izturējās 18. gadsimtā Francijas konventā, kad vairākumu pārstāvošās frakcijas nosūtīja mazākuma pārstāvjus uz giljotīnām, kamēr nebija iznīcināta praktiski visa likumdošanas sapulce un pie varas nāca Napoleons.

PCTVL darīs visu, kas ir iespējams, lai demokrātiska republika tiktu saglabāta, bet Repšes kunga jau sagatavotie imperatora svārki tā arī paliktu karājoties.

Saeimas preses dienests

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!