• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cīņu pret "aplokšņu algām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2003., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80781

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.4

Par kārtības noteikumiem Pārventas jaunizveidotajā bērnu parkā

Vēl šajā numurā

06.11.2003., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cīņu pret “aplokšņu algām”

“Aplokšņu algu” apkarošana ir viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darba prioritātēm. Lai cīnītos ar darba algu izmaksu “aploksnēs”, VID pievērš šai problēmai pastiprinātu uzmanību un regulāri veic dažādus kontroles pasākumus.

Laikā no šā gada 1.aprīļa līdz 30.septembrim cīņā ar “algām aploksnēs” VID teritoriālās iestādes pavisam veikušas 8619 (1665) kontroles pasākumus, no kuriem 3567 pārbaudes jeb 41% (744 pārbaudes jeb 45%) ir bijušas rezultatīvas, t.i., tajās konstatēti pārkāpumi. 270 (59) gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta “aploksnēs”.

Kopā par konstatētajiem pārkāpumiem šajā laika periodā:

• 784 (164) gadījumos izteikts mutvārdu aizrādījums,

• par administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods kopā Ls 120 tūkstošu latu (Ls 25,8 tūkst.latu) apmērā,

• 27 (trijos) gadījumos veikta mantas konfiskācija kopā Ls 873,88 (Ls 13,17) apmērā,

• 235 (42) gadījumos izteikts brīdinājums par saimnieciskās darbības apturēšanu,

• 22 (trijos) gadījumos saimnieciskā darbība apturēta.

Kopā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi 429,7 tūkstoši latu (95,7 tūkst.latu) apmērā.

Pārbaudes nodokļu

maksātājiem, kuri nav

iesnieguši pārskatus

Laikā no šā gada 1.aprīļa līdz 30.septembrim VID teritoriālās iestādes veikušas 218 (64) pārbaudes nodokļu maksātājiem, kuri nav iesnieguši vai iesniedz tukšus pārskatus “Ziņojums par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokli pārskata mēnesī”. Pārkāpumi konstatēti 112 (19) gadījumos, tajā skaitā 10 gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta “aploksnēs”, divos gadījumos izteikts mutvārdu aizrādījums. Par pārbaudēs konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem kopā piemērots naudas sods Ls 375 (Ls 155) apmērā un aprēķināti papildu maksājumi valsts budžetā 44,6 tūkstoši latu (24 tūkst.latu) apmērā.

Pārbaudes, izmantojot

informāciju no līzinga

kompānijām

VID cīņā ar “algām aploksnēs” izmanto informāciju no uzņēmumiem, kas piedāvā līzinga pakalpojumus. Saistībā ar saņemto informāciju no šiem uzņēmumiem par iesniegtajām izziņām par darba samaksu, VID teritoriālās iestādes iepriekš minētajā laika periodā veikušas 25 (11) tematiskās pārbaudes, no kurām 19 (astoņos) gadījumos konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā sešos (trijos) gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta “aploksnēs”. Četros (trijos) gadījumos nodokļu maksātājiem izteikts mutvārdu aizrādījums. Par tematiskajās pārbaudēs konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem kopā piemērots naudas sods Ls 620 (Ls 130) apmērā.

Saistībā ar saņemto informāciju no uzņēmumiem, kas piedāvā līzinga pakalpojumus, VID teritoriālās iestādes no šā gada 1.aprīļa līdz 30.septembrim ir veikušas deviņus (divus) nodokļu auditus, no kuriem septiņos (divos) gadījumos konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā trijos gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta “aploksnēs”. Par minētajiem pārkāpumiem valsts budžetā papildus aprēķināti maksājumi 3,9 tūkstoši latu (Ls 583) apmērā. VID veicis viena uzņēmuma novērošanu.

Pārbaudes, pamatojoties

uz citu institūciju sniegto

informāciju

Pamatojoties uz citu institūciju sniegto informāciju, VID sadarbībā ar Finanšu policijas pārvaldi, muitas speciālistiem, Ekonomikas policiju, valsts un pašvaldības institūcijām minētajā laika periodā veicis 15 (divus) nodokļu auditus, no kuriem 10 (vienā) gadījumos konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā septiņos (vienā) gadījumos konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta “aploksnēs”. Valsts budžetā papildus aprēķināti maksājumi 183,3 tūkstoši latu (4,3 tūkst.latu) apmērā.

VID kontroles pasākumu ietvaros veic regulāras pārbaudes saistībā ar saņemto informāciju no Nodarbinātības valsts dienesta un no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes. Laika posmā no 1. aprīļa līdz 31. jūlijam VID veicis:

• trīs tematiskās pārbaudes un vienu pretpārbaudi saistībā ar saņemto informāciju no Nodarbinātības valsts dienesta par personām, kuras nodarbina viesstrādniekus;

• divas (vienu) tematiskās pārbaudes un septiņas pretpārbaudes saistībā ar saņemto informāciju no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes par ārvalstnieku un bezvalstnieku uzturēšanās vietu un legālu iztikas nodrošinājumu. Vienā (vienā) gadījumā konstatēti pārkāpumi, kā rezultātā piemērots naudas sods Ls 100 apmērā;

• vienā (vienā) gadījumā veikta apsekošana.

Fizisko personu

pārbaudes

Kontroles pasākumu ietvaros VID teritoriālās iestādes veic arī pārbaudes fiziskām personām, kurām izdevumi pārsniedz deklarētos ienākumus. Minētajā laika periodā VID:

• 62 (25) gadījumos pieprasījis no fiziskām personām papildu deklarācijas;

• 36 (16) gadījumos veicis nodokļu auditu, no kuriem 17 (astoņos) gadījumos konstatēti pārkāpumi.

Konstatēto pārkāpumu rezultātā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi 186,9 tūkstoši latu (60,8 tūkst.latu) apmērā.

Tematiskās pārbaudes

un inventarizācijas

VID šajā periodā veicis 123 (23) tematiskās pārbaudes un inventarizācijas, salīdzinot faktiski objektā esošo preču krājumu atbilstību ar grāmatvedības reģistros uzrādītajiem.

• 52 (sešos) gadījumos konstatēti pārkāpumi;

• 17 (vienā) gadījumos izteikts mutvārdu aizrādījums;

• par administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods kopā 3,7 tūkstoši latu (Ls 450) apmērā;

• trijos gadījumos veikta mantas konfiskācija Ls 193 apmērā;

• trijos gadījumos VID pieņēmis lēmumu par saimnieciskās darbības apturēšanu;

• septiņos (vienā) gadījumos saimnieciskā darbība apturēta.

Konstatēto pārkāpumu rezultātā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi Ls 397 apmērā.

Kompleksās tematiskās

pārbaudes sadarbībā

ar citām institūcijām

Kontroles pasākumu ietvaros VID teritoriālās iestādes veic kompleksās tematiskās pārbaudes ar VID Finanšu policijas pārvaldi, ar Valsts darba inspekciju, ar Ekonomikas policiju, ar Valsts policiju, ar muitas darbiniekiem, ar Valsts robežsardzi, ar Ceļu pārvaldi, ar Pašvaldības policiju, ar Valsts policiju, ar Valsts būvinspekciju, ar Valsts meža dienestu, ar Pārtikas un veterināro dienestu. VID teritoriālās iestādes sadarbībā ar citām institūcijām minētajā laika posmā ir veikušas 809 (110) kompleksās tematiskās pārbaudes, kurās viena no pārbaudes tēmām ir “Darba devēji”.

Veikto pārbaužu rezultātā:

• 415 (64) gadījumos jeb 51% (58%) gadījumu konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā 31 gadījumā konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta “aploksnēs”;

• 96 (17) gadījumos VID izteicis mutvārdu aizrādījumu;

• par pārbaudēs konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods kopā 25,6 tūkstoši latu (3,9 tūkst.latu) apmērā;

• trijos gadījumos veikta mantas konfiskācija Ls 101 apmērā;

• VID teritoriālās iestādes 50 (sešos) gadījumos ir izteikušas brīdinājumus par saimnieciskās darbības apturēšanu;

• sešos gadījumos VID apturējis uzņēmumu saimniecisko darbību.

Sadarbībā ar citām institūcijām veikto pārbaužu rezultātā papildus valsts budžetā aprēķināti maksājumi Ls 959 apmērā.

VID patstāvīgi veiktās

kompleksās pārbaudes

VID teritoriālās iestādes patstāvīgi veikušas 7172 (1389) kompleksās tematiskās pārbaudes, kurās viena no pārbaudes tēmām ir “Darba devēji”.

• 2910 (643) gadījumos jeb 41% (46%) gadījumu konstatēti pārkāpumi, tajā skaitā 213 (55) gadījumā konstatēts, ka darba alga tiek izmaksāta “aploksnēs”;

• 665 (143) gadījumos VID izteicis mutvārdu aizrādījumus;

• par konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods kopā 89,7 tūkstoši latu (21,1 tūkst.latu) apmērā;

• 21 (trijos) gadījumos veikta mantas konfiskācija Ls 580 (Ls 13) apmērā;

• 182 (36) gadījumos ir izteikts brīdinājums par saimnieciskās darbības apturēšanu;

• deviņos (divos) gadījumos saimnieciskā darbība apturēta.

VID teritoriālo iestāžu patstāvīgi veikto pārbaužu rezultātā papildus valsts budžetā aprēķināti 9,3 tūkstoši latu (Ls 5,8 tūkst.latu).

Novērošanas

No šā gada 1.aprīļa līdz 30.septembrim VID teritoriālās iestādes veikušas 135 (21) novērošanas. 24 (vienā) gadījumos konstatēti pārkāpumi.

Nodokļu maksātāju

informēšana, nosūtot

vēstules

VID teritoriālās iestādes veic arī izglītojoša rakstura pasākumus nodokļu maksātājiem. Šo pasākumu ietvaros VID teritoriālās iestādes laika periodā no 2003.gada 1.aprīļa līdz 2003.gada 30.septembrim ir izsūtījušas 5985 (1022) izglītojoša rakstura vēstules nodokļu maksātājiem (darba devējiem) ar informāciju, ka uzņēmumos darba ņēmējiem tiek aprēķinātas algas, kas ir zemākas par valstī noteikto minimālo algu, tajā skaitā 159 (18) gadījumos nodokļu maksātāji informēti telefoniski. Nodokļu maksātāji, sniedzot paskaidrojumus VID teritoriālajām iestādēm par iemesliem, kādēļ alga ir aprēķināta mazāka par valstī noteikto minimumu, visbiežāk norāda, ka darbinieki tiek nodarbināti nepilnu darba dienu un līdz ar to darba alga ir mazāka par valstī noteikto minimumu. Vairākos gadījumos darba devēji informēja, ka darba alga tiks palielināta.

Lai ierobežotu darba devēju iespēju izmaksāt darba algu “aploksnēs”, VID teritoriālās iestādes arī turpmāk veiks regulārus kontroles pasākumus.

Dita Kļaviņa–Lauberte, VID Komunikācijas nodaļas vadītāja

Iekavās norādīts 2003.gada septembrī veikto kontroles pasākumu skaits un to rezultāti

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!