• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Zviedrijas ieroču eksportu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2003., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Arī Latvija iet miera sardzē

Vēl šajā numurā

07.11.2003., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Zviedrijas ieroču eksportu

Pavasarī eksports bija gandrīz trīs reizes lielāks nekā atbilstošajā periodā pērn, redzams Statistikas centrāles (SCB) skaitļos. Gada pirmajos piecos mēnešos ieroču un munīcijas eksports sasniedza 1,5 miljardus kronu, kas ir par veseliem 169% vairāk nekā atbilstošajā 2002. gada periodā. Ja attīstība turpināsies kā līdz šim, tad 2003. gads kļūs par līdz šim veiksmīgāko Zviedrijas ieroču rūpniecības gadu.

Pieaudzis pirmām kārtām eksports uz ASV. Gada laikā tas no pāri par 11 miljoniem kronu sasniedzis 295 miljonus. Uz Austrāliju eksports tajā pašā laikā pieaudzis no pusmiljona līdz 90 miljoniem kronu. Uz Lielbritāniju ieroču eksports pirmajos piecos mēnešos ir kāpis no 6 līdz nepilniem 20 miljoniem kronu. Ieroču eksports tomēr ievērojami pieaudzis ne tikai uz Irākas karā iesaistītajām zemēm, bet arī Norvēģiju, Šveici un Austriju.

SCB statistika atšķiras no Zviedrijas oficiālā ieroču eksporta, ko katru gadu apkopo Stratēģisko produktu inspekcija (ISP). Piemēram, SCB skaitļos nav iekļauts Zviedrijas lidmašīnu un kuģu eksports, toties ietverts lidaparātu un kuģu piederumu eksports, ja tos eksportē atsevišķi. SCB skaitļos ietilpst arī bruņojuma rūpniecības ražotais zināma veida nemilitārs aprīkojums.

Miera pētniecības institūts SIPRI tādēļ nav izdarījis pārlieku tālejošus secinājumus no šiem skaitļiem. Institūta projektu vadītājs Bjorns Hāgelīns uzskata, ka runa ir vairāk par munīcijas, nevis ieroču tirdzniecību.

“ASV esam pārdevuši, piemēram, ļoti daudz mācību aprīkojuma un iekārtu. “Saab” ražo apmācībām paredzētas lāzeriekārtas, kuru tirdzniecība ir noritējusi ļoti lielā apjomā, un es domāju, ka arī tās ir iekļautas statistikā.”

Zviedrijas ieroču oficiālajā statistikā redzams, ka pagājušajā gadā eksports palielinājies par 12 procentiem, sasniedzot 3,4 miljardus kronu.

 

Pēc “SVENSKA DAGBLADET”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!