• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdības pirmajām 365 dienām arī lauksaimnieku vērtējumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2003., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80850

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (3.11.2003. - 9.11.2003.)

Vēl šajā numurā

07.11.2003., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdības pirmajām 365 dienām arī lauksaimnieku vērtējumā

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) dalīborganizāciju pārstāvji dažādi vērtē Einara Repšes vadītās valdības pirmā darba gada laikā veiktos pasākumus lauksaimniecības sektorā.

Lauksaimniecības nozaru pārstāvjiem valdības darba gada laikā pastāvēja bažas, ka tā veikusi darbību, vairāk balstoties uz jautājumiem nekā atbildēm. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs Valdis Dzenis izsaka cerību, ka “valdībai gada laikā ir radusies lielāka izpratne par lauksaimniecību, tās problēmām un veidu, kā tās risināt, un nākotnē varam sagaidīt precīzāku, pārdomātāku un laicīgāku rīcību, nekā tā bijusi līdz šim”.

Valdība ir mācījusies lēni un diemžēl par kļūdām maksājusi dārgi, uzskata Latvijas Lauku atbalsta asociācijas stratēģiskās padomes priekšsēdētājs Andris Actiņš. Valdības pirmais darba gads lauksaimniekiem ir bijis smags visās nozarēs, jo gada laikā pārdzīvotas vairākas krīzes: pavasarī ar nozīmīgām problēmām saskārās piena, liellopu, cūkgaļas un cukura nozares; augusta beigās lietavās smagi cieta laukaugu sektors, īpaši saimniecības Vidzemē un Latgalē. Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētājs Jūlijs Beļavnieks kā pozitīvo valdības darbā norāda, ka tā centusies finansiāli palīdzēt cietušajām saimniecībām. Ar novēlošanos pavasarī no valsts subsīdijām aizņemtā nauda ir atdota, un lietavās cietušajām saimniecībām zaudējumu daļējas kompensācijas tiek rastas.

Zemnieku saeimas valdes priekšsēdētāja Maira Dzelzkalēja uzskata, ka valdības darbs nav nepārprotami pozitīvi vērtējams: “Pagājis gads, un lauksaimniekos nav radusies sapratne par valdības veikto politiku. Teikts viens, bet darbi bijuši pilnīgi pretēji. Rezultāts ir milzu neskaidrība, kādā zemniekiem jāstrādā.”

Gada laikā saasinājusies konkurence vietējā tirgū, gan ar legāliem, gan nelegāliem paņēmieniem tirgū ienākot kaimiņvalstu ražotājiem. LOSP priekšsēdētāja vietniece Ligita Silaraupa: “Valdībai darbs gāja kā pa celmiem, taču, valsts mērogā skatoties, lietas ir attīstījušās uz labo pusi. Tomēr jāatzīst, ka lauksaimniekiem situācija nav uzlabojusies nedz kopumā, nedz atsevišķos sektoros, piemēram, liellopu gaļas audzētājiem cenas ir tikai samazinājušās. Situācija liecina, ka, neraugoties uz valdības izvirzītajām prioritātēm, saglabājusies augsta kontrabanda.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!