• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2003. gada 22. oktobra lēmums Nr. 50 "Par lietas izpētes izbeigšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2003., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrijas rīkojums Nr.280

Par grozījumiem Zemkopības ministrijas 2003. gada 1. aprīļa rīkojumā Nr.95

Vēl šajā numurā

11.11.2003., Nr. 158

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 50

Pieņemts: 22.10.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr. 50

(prot. Nr.35, 2.§) Rīgā 2003.gada 22.oktobrī

Par lietas izpētes izbeigšanu

Par SIA “Parekss Brokeru Sistēma”

Subates filiāles deklarantu 29.11.2002. iesniegumu

Lieta Nr.637/02/07/32

Konkurences padome 03.12.2002. saņēma SIA “Parekss Brokeru Sistēma” Subates filiāles (SIA “Parekss Brokeru Sistēma” struktūrvienības “Subates deklarantu punkts” deklarantu 29.11.2002. iesniegumu (turpmāk — Iesniegums), kurā iesniedzējs norāda uz apdrošināšanas kompānijas a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” Subates robežkontroles polišu tirdzniecības punkta un a/s “Baltijas Tranzītu banka” Daugavpils filiāles norēķinu grupas “Subate” darbinieku negodīgām darbībām (vienošanos) un uz valsts amatpersonu atrašanos interešu konflikta stāvoklī.

Iesniegumā norādīts, ka Subates robežkontroles punkta teritorijā līdzīga veida pakalpojumus sniedz a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana”, a/s “Baltijas Tranzītu banka” un SIA “Parekss Brokeru Sistēma”. Minētās uzņēmējsabiedrības ir tiesīgas deklarēt preces un izsniegt galvojumus, savukārt transporta apdrošināšanas pakalpojumus ir tiesīgas piedāvāt tikai SIA “Parekss Brokeru Sistēma” un a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana”. A/s “Baltijas Tranzītu banka” ir tiesīga piedāvāt valūtas maiņas pakalpojumus. Iesniedzējs paskaidro, ka galvenie ienākumi ir no tranzītā braucošajām vieglajām automašīnām, kurām jāizraksta deklarācija, galvojums un nepieciešamības gadījumā arī apdrošināšanas polise. Iesniegumā norādīts, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Baltijas Tranzītu banka” darbinieki savā starpā ir veikuši pienākumu (un ienākumu) sadali — a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” tikai apdrošina un raksta galvojumus (lai gan varētu arī deklarēt), bet a/s “Baltijas Tranzītu banka” tikai raksta deklarācijas (lai gan varētu arī dot galvojumus), un tādējādi minēto darbību rezultātā cenšas sev iegūt visus klientus.

Iesniegumā arī norādīts, ka Subates robežkontroles punktā strādājošās valsts amatpersonas ar savām darbībām veicina klientu izvēli par labu a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Baltijas Tranzītu banka” sniegtajiem pakalpojumiem, nevienlīdzīgi piemēro robežkontroles noteikumus un uz valsts amatpersonu atrašanos interešu konflikta stāvoklī.

Konkurences padome 09.06.2003., pamatojoties uz Ministru kabineta 29.04.2003. noteikumu Nr.224 “Konkurences padomes lēmumu pieņemšanas kārtība” 20.punktu, pieņēma lēmumu Nr.21 (prot.Nr.22, 4.§) pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņu lietā Nr.637/02/07/32 līdz 2003.gada 3.decembrim.

Izvērtējot Iesniegumā norādīto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

A/s “Baltijas Tranzītu banka” 11.04.2003. vēstulē Nr.03.01—29/2178 paskaidro, ka, pamatojoties uz a/s “Baltijas Tranzītu banka” 23.05.1995. valdes lēmumu Nr.34, bankas Daugavpils filiāles norēķinu grupa “Subate” Subates robežkontroles punkta teritorijā uzsāka savu darbību 12.10.1995. A/s “Baltijas Tranzītu banka” Daugavpils filiāles norēķinu grupa “Subate” tika atvērta, lai sniegtu bankas, deklarēšanas, muitas brokeru (t.sk. galvojumu noformēšanu), sakaru un apdrošināšanas pakalpojumus bankas klientiem, kuri šķērso Subates robežkontroles punktu, kā arī pieņemtu valsts nodevas un nodokļus, kuri saistīti ar kravas atmuitošanu, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežas. Minētos pakalpojumus a/s “Baltijas Tranzītu banka” Daugavpils filiāles norēķinu grupa “Subate” sniedz arī pašreiz. A/s “Baltijas Tranzītu banka” vēstulē norāda Daugavpils filiāles norēķinu grupas “Subate” izsniegto deklarāciju un galvojumu skaitu 2002.gadā un 2003.gada 3 mēnešos.

A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” 28.04.2003. vēstulē Nr.15/606 paskaidro, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” Subates robežkontroles punkta teritorijā esošais polišu tirdzniecības punkts kā a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” struktūrvienība savu darbību apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanā veic saskaņā ar Latvijas Republikas Valsts robežsardzes un Valsts ieņēmumu dienesta izsniegto atļauju. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” Subates robežkontroles punkta teritorijā esošajā polišu tirdzniecības punktā ir tiesības sniegt tikai tos apdrošināšanas pakalpojumus, kuriem saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas) izsniegtas licences norādītajos apdrošināšanas veidos. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” vēstulē norāda, ka Subates robežkontroles punkta teritorijā esošajā polišu tirdzniecības punktā neveic deklarāciju noformēšanu un izsniegšanu, kā arī neveic galvojumu izsniegšanu, bet gan piedāvā galvojuma apdrošināšanu iespējamā muitas parāda segšanai, kas ir viens no apdrošināšanas veidiem un atsevišķi no apdrošināšanas pakalpojumiem netiek izdalīts. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” šajā vēstulē sniedz informāciju par kopējo izsniegto apdrošināšanas polišu skaitu 2002.gadā un 2003.gadā.

22.05.2003. vēstulē Nr.03.01-48/2932 Viedoklis lietā Nr.637/02/07/32 a/s “Baltijas Tranzītu banka” norāda, ka ir iepazinusies ar lietā Nr.637/02/07/32 esošajiem materiāliem un uzskata, ka SIA “Parekss Brokeru Sistēma” Subates filiāles deklarantu D.Mideres, L.Šarukas, L.Ušackas un A.Supes 2002.gada 29.novembra iesniegums (ziņojums) ir nepamatots un lieta izbeidzama. A/s “Baltijas Tranzītu banka” paskaidro, ka lietas materiālos nav atrodams dokumentārs apstiprinājums iesniedzēju juridiskajam statusam konkrētajā lietā, kas ļautu kvalificēt minēto Iesniegumu kā tirgus dalībnieka iesniegumu Konkurences likuma izpratnē. Turklāt Iesniegumā minētie apvainojumi ne ar ko objektīvi nav pierādīti un neviens no šiem “faktiem” neliecina par tirgus dalībnieku starpā noslēgtas kādas no Konkurences likuma 11.pantā minētās aizliegtās vienošanās pastāvēšanu. A/s “Baltijas Tranzītu banka” vēstulē paskaidro, ka nav slēgusi nekādas Konkurences likumā noteiktās aizliegtās vienošanās, ko apliecina arī pašu iesniedzēju Iesniegumā minētais par saviem nesekmīgajiem centieniem noslēgt šādas vienošanās, un norobežojas no jebkādām pašu iesniedzēju un robežkontroles punkta vadības sarunu rezultātā it kā slēgtajām vienošanās, uz kurām savā Iesniegumā atsaucas iesniedzēji.

22.05.2003. vēstulē Nr.1 Paskaidrojums par lietas Nr.637/02/07/32 materiāliem SIA “Parekss Brokeru Sistēma” deklarantu punkta “Subate” deklaranti L.Šaruka un L.Ušacka norāda: a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” 28.04.2003. vēstulē Nr.15/606 noliegusi faktu, ka tā izsniedz galvojumus, taču ir atzinusi, ka piedāvā galvojuma apdrošināšanu iespējamā muitas parāda segšanai. Šāds apgalvojums, ņemot vērā Ministru kabineta 01.20.2002. noteikumu Nr.441 “Noteikumi par muitas galvojumiem” (turpmāk — Noteikumi) 2.punktu, nav pamatots. Vēstulē paskaidrots: ja a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” veic galvojuma apdrošināšanu iespējamā muitas parāda segšanai (ko tā atzīst), tātad a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” ir galvenais parādnieks un šī darbība (galvojuma nodrošināšana) ir galvojuma iesniegšana (faktiski terminiem “galvojuma iesniegšana” un “galvojuma apdrošināšana iespējamā muitas parāda segšanai” ir vienāda nozīme, taču a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” ir noliegusi vienu terminu un atzinusi citu terminu, bet pašu darbību attiecīgajā postenī atzinusi). Vēstulē norādīts, ka pretēji a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” apgalvojumam “galvojuma apdrošināšana iespējamā muitas parāda segšanai” tiešām ir viens no apdrošināšanas veidiem, taču šim apdrošināšanas veidam ir savs nosaukums “vienreizējais galvojums”, kas noteikts Noteikumu 7.pielikumā, un šī apdrošināšanas veida — vienreizējā galvojuma — piemērošana (iesniegšana) ir noteikta šo pašu Noteikumu VII nodaļā (57.–61.punktā), kas t.sk. noteic, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” kā galvenā parādnieka rīcībā jābūt atsevišķi izdalītai informācijai par katru vienreizējā galvojuma iesniegšanas faktu. SIA “Parekss Brokeru Sistēma” deklarantu punkta “Subate” deklarantu L.Šarukas un L.Ušackas vēstulei pievienota informācija — skaidras naudas iemaksu apliecinošu kvīšu kopijas, robežu šķērsojošo personu pasu kopijas, robežu šķērsojošo personu paskaidrojumu (ziņojumu) kopijas, muitas kravas deklarāciju kopijas, SIA “Parekss Brokeru Sistēma” deklarantu punkta “Subate” deklarantu dienesta ziņojumu kopijas kopumā uz 40 lapām.

03.06.2003. Konkurences padome saņēma Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 03.06.2003. vēstuli Nr.04.02.06.10/1508, kurā norādīts, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” ir izsniegta licence galvojumu apdrošināšanai (galvojumu apdrošināšanai iespējamā muitas parāda segšanai un galvojumu apdrošināšanai tūrisma uzņēmumu saistību izpildei) un pievienota Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas 16.03.1999. izsniegtās minētās licences Nr.00270 kopija.

Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes 05.06.2003. vēstulē Nr.16.3.2/14462 norādīts, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” ir ieguvusi galvinieka statusu ar 1998.gada 17.augustu saskaņā ar 1998.gada 12.augusta līgumu, kas noslēgts starp Valsts ieņēmumu dienestu un a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana”. 26.11.2002. a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” noslēdza jaunu līgumu ar Valsts ieņēmumu dienestu un ieguva galvinieka statusu ar līguma noslēgšanas dienu. 26.11.2002. līgums ir noslēgts uz nenoteiktu laiku. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” ir tiesības izsniegt personām vienreizējos un vispārējos galvojumus. A/s “Baltijas Tranzītu banka” ir ieguvusi galvinieka statusu ar 1998.gada 10.augustu saskaņā ar 1998.gada 4.augusta līgumu, kas noslēgts starp Valsts ieņēmumu dienestu un a/s “Baltijas Tranzītu banka”. 28.11.2002. a/s “Baltijas Tranzītu banka” noslēdza jaunu līgumu uz nenoteiktu laiku ar Valsts ieņēmumu dienestu un ieguva galvinieka statusu ar 01.12.2002. Minēto līgumu kopijas ir pievienotas Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes vēstulei. Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes vēstulē paskaidrots, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” nav pieprasījusi un nav saņēmusi atļauju muitas brokera pakalpojumu sniegšanai laika posmā no 01.01.2001. līdz 03.06.2003. un ka Noteikumos nav termina “galvojuma apdrošināšana iespējamā muitas parāda segšanai”.

SIA “Parekss Brokeru Sistēma” 16.06.2003. vēstulē Nr.53/BS-140 paskaidro, ka Subates deklarantu punktā ir tiesīga sniegt muitas brokeru (deklarēšanas un galvojumu iesniegšanas), sakaru un kopēšanas pakalpojumus, kā arī apdrošināšanas pakalpojumus (apdrošināšanas polišu izplatīšanu saskaņā ar līgumu, kurš noslēgts ar apdrošināšanas a/s “Parekss apdrošināšanas kompānija”). Līdzīga rakstura pakalpojumus Subates muitas kontroles punkta teritorijā sniedz a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Baltijas Tranzītu banka”. SIA “Parekss Brokeru Sistēma” vēstulē norāda Subates deklarantu punktā noformēto muitas kravas deklarāciju, iesniegto galvojumu un izsniegto apdrošināšanas polišu skaitu 2001.gadā, 2002.gadā un 2003.gada pirmajos četros mēnešos. SIA “Parekss Brokeru Sistēma” vēstulē paskaidro, ka ne a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana”, ne a/s “Baltijas Tranzītu banka” nav izteikusi SIA “Parekss Brokeru Sistēma” piedāvājumus, kuri būtu vērsti uz noteikta veida pakalpojumu sniegšanu vai nesniegšanu klientiem, taču SIA “Parekss Brokeru Sistēma” rīcībā ir informācija (personu, kuras caur Subates muitas kontroles punktu šķērso Latvijas Republikas muitas robežu, ziņojumi), no kuras varētu izrietēt šādas vienošanās pastāvēšana starp a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Baltijas Tranzītu banka”. Vēstulei SIA “Parekss Brokeru Sistēma” ir pievienojusi minēto ziņojumu oriģinālus un kopijas.

A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” 07.07.2003. iepazinās ar lietā Nr.637/02/07/32 esošajiem materiāliem un 07.08.2003. vēstulē Nr.01/1001-1 Viedoklis lietā Nr.637/02/07/32 norāda, ka SIA “Parekss Brokeru Sistēma” Subates filiāles deklarantu D.Mideres, L.Šarukas, L.Ušackas un A.Supes 2002.gada 29.novembra iesniegums (ziņojums) ir nepamatots un lieta izbeidzama. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” paskaidro, ka lietas materiālos nav atrodams dokumentārs apstiprinājums iesniedzēju juridiskajam statusam konkrētajā lietā, kas ļautu kvalificēt minēto Iesniegumu (ziņojumu) kā tirgus dalībnieka iesniegumu Konkurences likuma izpratnē. Turklāt Iesniegumā minētie apgalvojumi nav patiesi, ne ar ko objektīvi nav pierādīti un neliecina par tirgus dalībnieku savā starpā noslēgtas kādas Konkurences likuma 11.pantā minētās aizliegtas vienošanās pastāvēšanu. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” vēstulē paskaidro, ka nav slēgusi nekādas Konkurences likumā noteiktās aizliegtās vienošanās, ko apliecina arī Iesniegumā minētais par nesekmīgajiem centieniem noslēgt šādas vienošanās. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” nav zināmas arī nekādas vienošanās, uz kurām atsaucas iesniedzēji, kas ir vai varētu būt pastāvējušas starp pašiem iesniedzējiem un robežkontroles punkta vadību. Turklāt a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” norāda, ka Subates robežkontroles punktā pakalpojumus sniedz kopš 1997.gada un sniedz tikai un vienīgi apdrošināšanas pakalpojumus. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” nav tiesību sniegt deklarēšanas pakalpojumus Subates robežkontroles punktā, un a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” nekad nav sniegusi un nesniedz deklarēšanas pakalpojumus Subates robežkontroles punktā, jo saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 7.pantu apdrošinātāji ir tiesīgi sniegt tikai noteiktus ar apdrošināšanu saistītus pakalpojumus. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” vēstulē paskaidro, ka saskaņā ar 26.11.2002. starp Valsts ieņēmumu dienestu un a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” noslēgto līgumu a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” veic finanšu saistību, kas rodas trešajām personām pret Latvijas valsti sakarā ar muitas parāda segšanu, apdrošināšanu un līdz ar to Noteikumu izpratnē ir ieguvusi galvinieka statusu. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” norāda, ka slēdz apdrošināšanas līgumus, nevis izsniedz galvojumus. Galvojums un apdrošināšanas līgums ir divi dažādi līgumi, kurus regulē Latvijas Republikas spēkā esošā likumdošana. Galvojuma līguma regulējums ir iekļauts Civillikuma piektās nodaļas pirmajā apakšnodaļā, t.i., 1691.—1731.pantā, savukārt apdrošināšanas līguma regulējums ir iekļauts likumā “Par apdrošināšanas līgumu”. Galvojuma būtība ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram (šajā gadījumā valstij) par parādnieka (šajā gadījumā trešās personas) parādu, bet apdrošināšanas līguma būtība ir pasargāt attiecīgo kreditoru (šajā gadījumā valsti) no zaudējumiem sakarā ar iespējamā riska iestāšanos, t.i., ja parādnieks (šajā gadījumā trešā persona) neizpilda vai nepienācīgi izpilda savas saistības pret kreditoru (šajā gadījumā valsti). A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” paskaidro, ka galvojumu var izsniegt jebkura persona, kurai ir tiesībspēja un rīcībspēja, savukārt apdrošināšanas līgumu ar apdrošinājuma ņēmēju (parādnieku vai kreditoru) var slēgt tikai apdrošinātājs, kuram ir attiecīga licence to darīt. A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” vēstulei ir pievienojusi atļauju uzņēmējdarbībai robežkontroles punktu teritorijā kopijas.

26.08.2003. vēstulē Nr.20/12638 Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālā iestāde norāda, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” Subates filiāle uzsāka darbu Subates muitas kontrolposteņa teritorijā 01.04.1993. un strādā pašlaik. Šajā laika posmā uzņēmuma darbība ir kravu, autotransporta, medicīnas un ārzemju braucienu apdrošināšana. Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālā iestāde vēstulē paskaidro, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” Subates filiāle nav sniegusi deklarēšanas pakalpojumus Subates muitas kontrolposteņa teritorijā.

A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” ar 02.09.2003. vēstuli Nr.17/1136 iesniedza a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Transporta Informācijas Aģentūra” 01.04.1999. sadarbības līguma Nr.11/CL393 kopiju.

08.09.2003. Konkurences padomes birojs informēja SIA “Parekss Brokeru Sistēma” deklarantu punkta “Subate” deklarantus (vēstule Nr.9-1024), a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” (vēstule Nr.9-1027), SIA “Parekss Brokeru Sistēma” un a/s “Baltijas Tranzītu banka”, ka ieguvis nepieciešamo informāciju lietā Nr.637/02/07/32, un vienlaikus uzaicināja pirms Konkurences padomes lēmuma pieņemšanas iepazīties ar lietu.

SIA “Parekss Brokeru Sistēma” 19.09.2003. iepazinās ar lietā Nr.637/02/07/32 esošajiem materiāliem un 22.09.2003. vēstulē Nr.53/BS-183 sniedza viedokli. SIA “Parekss Brokeru Sistēma” vēstulē norāda: a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” 07.08.2003. vēstulē Nr.01/1001-1 izteiktais apgalvojums, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” nav tiesību sniegt deklarēšanas pakalpojumus Subates robežkontroles punktā ir nepamatots, jo Valsts ieņēmumu dienesta 16.12.2002. izdotajā atļaujā Nr.218/2003 ir norādīts, ar kādiem uzņēmējdarbības veidiem ir tiesīga nodarboties a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana”, un starp atļautajiem uzņēmējdarbības veidiem robežkontroles punkta “Subate” teritorijā ir norādīti arī muitas brokera pakalpojumi. SIA “Parekss Brokeru Sistēma” paskaidro, ka, ņemot vērā Muitas likuma 1.panta 15.daļu, 133.panta pirmo daļu un 148.pantu, personai, kurai ir tiesības sniegt muitas brokera pakalpojumus (veikt muitošanas darbības), ir tiesības arī veikt preču deklarēšanu. Vēstulē SIA “Parekss Brokeru Sistēma” norāda, ka ir nepamatots a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” izteiktais apgalvojums, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” slēdz apdrošināšanas līgumus, nevis izsniedz galvojumus, jo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 03.06.2003. vēstulē Nr.04.02.06.10/1508 ir norādīts, ar kādiem apdrošināšanas veidiem ir tiesīga nodarboties a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana”, un starp atļautajiem apdrošināšanas veidiem ir norādīta arī galvojumu apdrošināšana. Turklāt arī Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes 05.06.2003. vēstulē Nr.16.3.2/14462 teikts, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” ir ieguvusi galvinieka statusu un tai ir tiesības izsniegt personām vienreizējos un vispārējos galvojumus. SIA “Parekss Brokeru Sistēma” paskaidro, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” ir noliegusi faktu, ka tā izsniedz galvojumus, taču ir atzinusi, ka slēdz apdrošināšanas līgumus. SIA “Parekss Brokeru Sistēma” uzskata, ka, ņemot vērā Noteikumu VII nodaļā (57.–61.punkts) un 7.pielikumā norādīto, apdrošināšanas līguma slēgšana ir galvojuma iesniegšana muitas parāda vai iespējamā muitas parāda segšanai.

A/s “Baltijas Tranzītu banka” 12.09.2003. iepazinās ar lietā Nr. 637/02/07/32 esošajiem materiāliem. Tiesības sniegt viedokli un argumentus a/s “Baltijas Tranzītu banka” noteiktajā termiņā neizmantoja.

SIA “Parekss Brokeru Sistēma” deklarantu punkta “Subate” deklaranti [iesniedzēji] un a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” Ministru kabineta 29.04.2003. noteikumos Nr.224 “Konkurences padomes lēmumu pieņemšanas kārtība” 15.punktā noteiktās tiesības neizmantoja.

Ņemot vērā lietā Nr.637/02/07/32 iesaistīto pušu sniegto viedokli, argumentus un pierādījumus, SIA “Parekss Brokeru Sistēma” sniegtos argumentus un pierādījumus, kā arī papildus iegūto informāciju un pierādījumus, izvērtējot tiesiskos un faktiskos apstākļus, Konkurences padome secina, ka nav konstatēti pamatoti pierādījumi Konkurences likuma 11.pantā noteiktā vienošanās aizlieguma pārkāpumam a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Baltijas Tranzītu banka” darbībās, iespējami vienojoties par atsevišķu pakalpojumu sniegšanas sadali Subates robežkontroles punkta teritorijā.

A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” kopš saimnieciskās darbības uzsākšanas Subates robežkontroles punkta teritorijā 01.04.1993. preču deklarēšanas pakalpojumus (deklarāciju noformēšana un izsniegšana) nav sniegusi. Neapstrīdot šādu pakalpojumu sniegšanas tiesību piešķiršanu ar Valsts ieņēmumu dienesta 16.12.2002. atļauju Nr.218/2003 (iepriekš 06.12.2001. atļauju Nr.115/2002, 26.02.2001. atļauju Nr.92/2001, 20.12.2000. atļauju Nr.14/2001), Konkurences padome norāda, ka deklarēšanas pakalpojumu sniegšanu robežkontroles punktā “Subate”, ievērojot a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Transporta Informācijas Aģentūra” 01.03.1999. sadarbības līguma Nr.11/CL393 priekšmetu, līgumā noteiktās pušu saistības, a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” faktiski nav iespējams realizēt.

[ierobežotas pieejamības informācija]

Savukārt a/s “Baltijas Tranzītu banka” bankas, deklarēšanas, muitas brokeru, t.sk. galvojumu noformēšanas, sakaru, valsts nodevu un nodokļu maksājumu, kuri saistīti ar kravas atmuitošanu, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu, pieņemšanas pakalpojumus sniedz kopš 12.10.1995. un šādus pakalpojumus, nepārtraucot to sniegšanu, sniedz arī pašreiz.

Šādos apstākļos Konkurences padome uzskata, ka nav pamata detalizēti izvērtēt lietā Nr.637/02/07/32 esošos atšķirīgos viedokļus un argumentus attiecībā uz a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” faktiskās rīcības, slēdzot apdrošināšanas līgumus, tiesisko novērtējumu, tā kā minētais neapstiprina Konkurences likuma 11.pantā noteiktās aizliegtas vienošanās faktu starp a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Baltijas Tranzītu banka”. Konkurences padomes kompetencē nav izvērtēt muitas likumdošanas, t.sk., kas attiecas uz galvojumu uzskaites pareizību, iespējamos pārkāpumus tirgus dalībnieku darbībās.

A/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Baltijas Tranzītu banka” noliedz Konkurences likuma 11.pantā aizliegtu vienošanos slēgšanu, t.sk. ar iesniedzējiem, savukārt SIA “Parekss Brokeru Sistēma” apstiprina, ka a/s “Baltijas Transporta Apdrošināšana” un a/s “Baltijas Tranzītu banka” nav izteikušas SIA “Parekss Brokeru Sistēma” piedāvājumus, kuri būtu vērsti uz noteikta veida pakalpojumu sniegšanu vai nesniegšanu klientiem. Iesniedzēju un SIA “Parekss Brokeru Sistēma” sniegtā informācija (datēta ar 2001.gadu), t.sk. skaidras naudas iemaksu apliecinošu kvīšu kopijas, robežu šķērsojošo personu pasu kopijas, robežu šķērsojošo personu paskaidrojumu (ziņojumu) kopijas, muitas kravas deklarāciju kopijas, SIA “Parekss Brokeru Sistēma” deklarantu punkta “Subate” deklarantu dienesta ziņojumu kopijas, neapstiprina vienošanās, t.sk. Konkurences likuma 11.pantā noteiktās aizliegtas vienošanās, kuras mērķis vai sekas ir konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana Latvijas teritorijā, pastāvēšanu starp tirgus dalībniekiem un, ņemot vērā lietā konstatētos faktus, pamatotu iespēju šādas vienošanās pastāvēšanai.

Ievērojot Iesniegumā norādīto, SIA “Parekss Brokeru Sistēma” deklarantu un SIA “Parekss Brokeru Sistēma” sniegto informāciju, kas satur ziņas par valsts amatpersonu iespējami negodīgām darbībām Subates robežkontroles punkta teritorijā, Konkurences padome norāda, ka, pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 9.punktu, 3.pantu, 5.panta pirmo daļu, 6.panta pirmo daļu, Konkurences padome izvērtē tirgus dalībnieku darbību atbilstību Konkurences likumam un pieņem lēmumus konkurences lietās, t.sk. Konkurences likuma 8.panta pirmajā daļā norādītos lēmumus. Konkurences padomes kompetencē nav valsts amatpersonu darbību izvērtēšana un lēmumu pieņemšana par to iespējamu atrašanos interešu konflikta stāvoklī, kā arī par muitas un robežkontroles noteikumu iespējamiem pārkāpumiem. Šādas funkcijas ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes kompetencē.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 9.punktu, 3.pantu, 5.panta pirmo daļu, 6.panta pirmo daļu, 8.panta pirmās daļas 2.punktu, 11.pantu, Ministru kabineta 29.04.2003. noteikumu Nr.224 “Konkurences padomes lēmumu pieņemšanas kārtība” 16.punktu, Konkurences padome

 

nolēma:

izbeigt lietas Nr.637/02/07/32 izpēti.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar 04.10.2001. Konkurences likuma 8.panta otro daļu, LR Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 1.punktu un Latvijas Civilprocesa kodeksa 24.-A nodaļu var pārsūdzēt Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par lēmumu.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!