• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar cerībām un piesardzīgu optimismu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2003., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80912

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par VID veiktajām tematiskajām pārbaudēm un kontroles pasākumiem

Vēl šajā numurā

11.11.2003., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar cerībām un piesardzīgu optimismu

Par Finanšu ministrijas darbu vesela gada garumā

DOMBROVSKIS02.JPG (15698 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”
Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis

Apritējis notikumiem, krīzēm, uzvarām, sasniegumiem un pārsteigumiem bagāts Einara Repšes sastādītās valdības viens darba gads. Par šā posma darba rezultātiem uz preses konferencēm šobrīd aicina katra ministrija. Piektdien, 7.novembrī, izvērtējumu plašsaziņas līdzekļiem sniedza Finanšu ministrija (FM). Ministrs Valdis Dombrovskis, iepazīstinot klātesošos ar padarīto, mierīgi, izsvērti un pārliecināti stāstīja par situācijas stabilizāciju un ievērojamajiem uzlabojumiem budžeta ieņēmumu iekasēšanā. Stabilitāte, piesardzība un prognozējamība vistiešāk raksturo šīs ministrijas ieguldījumu valsts naudas maka apsaimniekošanā.

 

Paveiktā mēraukla — valdības deklarācija

“Finanšu ministrija šā gada laikā ir strādājusi valdības deklarācijā minēto prioritāro uzdevumu izpildei. FM darba lauks aptver gandrīz ikvienu Deklarācijā par Ministru kabinetu (MK) iecerēto darbību un valdības prioritāti. FM atbildībā ir Latvijas pilnvērtīga integrācija Eiropas Savienībā un NATO, sociāli atbildīgas politikas īstenošana, atbildīga un efektīva valsts pārvalde, korupcijas novēršana u.c. Par šo prioritāšu īstenošanu valdības darba pirmā gada laikā liecina fiskālās politikas ievērošana, kas bijusi vērsta uz stabilu valsts makroekonomisko izaugsmi,” teikts FM sagatavotajā informācijā par padarīto.

Apliecinājums ir nodrošinātais fiskālā deficīta līmenis 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) šā gada valsts budžetā (deficīts 2,9%) un Saeimā iesniegtā 2004.gada budžeta projekts (deficīts 2%). Par jaunu, līdz šim nerealizētu pieeju V.Dombrovskis nosauca valsts budžeta projekta sastādīšanu nevis pēc ministriju vēlmju sarakstiem, bet pēc reāli pieejamiem naudas līdzekļiem. Gatavojot nākamā gada budžeta līdzekļu pieprasījumu, ministrijās ir daudz strādāts pie nelietderīgu tēriņu izskaušanas.

Saimnieciska pieeja naudas izmantošanā nav skārusi sabiedrībai nozīmīgas funkcijas, taču ir atrasti nesvarīgi projekti un rasta iespēja atteikties no liekiem administratīvajiem tēriņiem.

 

Mazināti nodokļi, pieauguši ieņēmumi

2003.gadā veikts līdz šim lielākais nodokļu sloga samazinājums. 2003.gadā Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likme tika samazināta no 22% līdz 19%, sociālās apdrošināšanas iemaksu likme — no 35,09% līdz 33,09%. No 2004.gada 1.janvāra UIN likme tiks samazināta līdz 15%. Turklāt atcelti vairāki iepriekšējās valdības gatavotie nodokļu palielinājumi. Uzlabota nodokļu iekasēšana, cīņa pret kontrabandu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Īpaši veiksmīga bijusi naftas produktu akcīzes nodokļa iekasēšana — kopējie ieņēmumi ir 11,6 miljoni latu, kas pārsniedz mēneša plānu par 12%. Kā nozīmīgu ieguldījumu pašvaldību budžeta līdzekļu līdzsvarošanai ministrs V.Dombrovskis minēja faktu, ka nākamgad pirmoreiz nevienai pašvaldībai finansiālā situācija nepasliktināsies. Pašvaldību finanšu atbalstam nākamgad būs par 40 miljoniem latu vairāk.

Rezultatīva bijusi arī valdības izsludinātā cīņa ar aplokšņu algām. Uzlabojušies valsts sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi. Šajā budžetā ir panākts 31,6 miljonu latu pārpalikums, tādēļ ar visievērojamāko palielinājumu ir veikta ikgadējā pensiju indeksācija un lielāku pensiju un citu sociālo maksājumu izmaksu iespējams nodrošināt par mēnesi agrāk, nekā bija plānots.

 

Uzlabojumi likumdošanā

Arī Saeimas gada darba apkopojumā teiktais, ka vairumu izmaiņu likumprojektos ir ierosinājis MK, apliecina FM ierosinātie daudzie grozījumi nodokļu administrēšanā. Samazinātas krāpšanās iespējas ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), izstrādāti grozījumi ienākumu nodokļu likumos, grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz dzīvojamo māju un dzīvokļu neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli. Samazināta nodeva par īpašuma reģistrāciju zemesgrāmatā, izstrādāti grozījumi likumā par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu, paredzot ierobežot valsts un pašvaldību uzņēmumu ziedojumus, kā arī aizliedzot ziedot uzņēmumiem, kas sniedz sabiedriski regulējamos pakalpojumus. Ierobežotas kontrabandas degvielas aprites iespējas Latvijā — grozījumi naftas produktu aprites noteikumos aizliedz degvielas tirdzniecību starp vairumtirdzniecības uzņēmumiem. Ir izstrādāts jauns likumprojekts par akcīzes nodokli, kas paredz apvienot daudzos pašreizējos akcīzes nodokļa likumus, kā arī to pilnībā saskaņot ar ES direktīvu prasībām harmonizējamām akcīzes precēm — naftas produktiem, tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem, arī alum.

 

Ceļā uz ES un NATO

Par FM paveikto, pildot valdības noteiktās prioritātes — Latvijas pilnvērtīgu integrāciju ES un NATO — liecina Eiropas Komisijas (EK) atzinīgi novērtētais Attīstības plāns, kas būs pamats ES struktūrfondu piesaistei. 2004.gada budžetā ES fondu līdzekļu apguvei ir rezervēti 50 miljoni latu. Bez tam MK akceptēta instrukcija “Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēto projektu plānošanas valsts budžetā un maksājumu veikšanas kārtība”, kas nosaka kārtību, kādā valsts budžetā plāno līdzekļus Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēto projektu īstenošanai. Otrai prioritātei — integrācijai NATO — 2004.gadā plānots atvēlēt 2% no IKP. Programma “Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO” 2004.gadā saņems 121,9 miljonus latu.

 

Atalgojuma un pabalstu palielinājums

Šogad uzsāktais pedagogu, medicīnas darbinieku, policistu, tiesnešu un tiesu darbinieku algu un sociālo pabalstu palielinājums ir valdības noteiktās sociāli atbildīgās politikas īstenojums, kas tiks turpināts arī nākamgad. 2004.gadā valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un minimālo pensiju palielināšanai paredzēts novirzīt 5,2 miljonus latu. No nākamā gada pirmo reizi 2,5 miljonu latu apjomā tiks ieviests uzturlīdzekļu fonds, no tā izmaksās alimentu naudu to vecāku vietā, kas no šiem maksājumiem izvairās, vēlāk tiesvedības ceļā šos līdzekļus no viņiem piedzenot. Par 10 latiem no 2004.gada 1.janvāra pieaugs minimālā darba alga, sasniedzot 80 latu apmēru.

 

Ar kritiku, bet uz nākotni raugoties

Preses konferences turpinājumā ministrs V.Dombrovskis atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. Uz “LV” jautājumu par to, kā tiek prognozēta 2004.gada valsts budžeta projekta virzība Saeimā un kur saredz bažas nākamā gada valsts naudas plūsmās, V.Dombrovskis atbildēja: “Nākamā gada budžeta projekts Saeimā otrajā lasījumā tiks izskatīts 13. novembrī, un domāju, ka tad arī tas tiks pieņemts. Gan bažas, gan cerības nākamajā gadā mums ir saistītas ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā un mūsu spējām kā dalībvalstij saņemt piedāvātos struktūrfondu līdzekļus. Īpaši pirmajos mēnešos mēs saskarsimies ar daudzām jaunām situācijām un grūtībām, kas būs jāpārvar kopīgiem spēkiem.”

Zaida Kalniņa, “LV” nozares redaktore

Akcīzes nodokļa ieņēmumi pa gadiem, miljonos latu:

GRAFIKS1 COPY.GIF (89079 bytes)

Pensiju indeksācija pa gadiem, Ls:

GRAFIKS2 COPY.GIF (44795 bytes)

Minimālās algas pieaugums pa gadiem, Ls

GRAFIKS3 COPY.GIF (77999 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!