• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar domu par gudru nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2003., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80920

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Identitāte kā eksportprece jeb Antiņš pārdošanā

Vēl šajā numurā

11.11.2003., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar domu par gudru nākotni

Par “Grindeks” un izglītības iestāžu sadarbību

GRINDEX.JPG (17025 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Olaines tehnikas un mehānikas koledžas direktors Valērijs Krupskis, Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis, “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons, Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Vētra, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Ivars Knēts un Rīgas 1. medicīnas skolas direktore Inese Bunga

Pazīstamā zāļu ražotāja firma “Grindeks”, vakar, 6. novembrī, parakstīja līgumu ar piecām Latvijas izglītības iestādēm par savstarpēju sadarbību, sniedzot finansiālu atbalstu Ls 25 000 vērtībā.

“Grindeks” pašlaik ir lielākā zāļu ražotāja firma Baltijā, Latvijas 500 uzņēmumu sarakstā tā ieņem 89. vietu. Taču galvenais apsvērums ir doma par nākotni – lai veicinātu mūsdienu prasībām atbilstošu speciālistu apmācību un ieplūšanu zāļu ražošanā un visā Latvijas farmaceitiskajā apritē. Plaukstošai firmai speciālistu profesionalitātes jautājums ir vitāli svarīgs, tāpat kā jauni zinātniskie pētījumi un zinātniskās iestrādes. Līgums tiek slēgts ar trim augstskolām – Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāti, Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultāti un Rīgas Stradiņa universitātes – Farmācijas fakultāti. Tā kā kadru sagatavošana sākas profesionālajās izglītības iestādēs, no to vidus ir izraudzītas divas – Rīgas 1. medicīnas skola un Olaines tehnikas un mehānikas koledža. Programma paredz katrai no minētajām mācību iestādēm ik gadu piešķirt Ls 5000. Šie līdzekļi domāti mācībspēku kvalifikācijas paaugstināšanai, ārvalstu vieslektoru uzaicināšanai, modernu mācību programmu un līdzekļu iegādei. Mācību programmās tiks iekļauti kursi par ES likumdošanu farmācijas jomā, jaunām ražošanas tehnoloģijām, starptautiskajiem standartiem atbilstošu ražošanas praksi. Sadarbības līgumi paredz jaunajiem speciālistiem praktizēties uzņēmumā, mācībspēkiem apgūt pieredzi ārzemēs, bet “Grindeks” speciālisti lasīs lekcijas mācību iestādēs.

“Grindeks” valdes priekšsēdētājs, LZA goda loceklis Valdis Jākobsons atzīst “Mācību iestāžu atbalsta programmu” par ilgtermiņa personāla attīstības projektu. Augsti profesionālu speciālistu sagatavošana un piesaiste uzņēmumam nodrošinās Latvijai tradicionālas augstas attīstības nozares – farmācijas – sekmīgu attīstību Eiropas Savienības apstākļos.

Komerciālos panākumus, īpaši pēdējos gados, “Grindeks” skaidro arī ar saistību ar zinātni un izglītību. Tās stiprināšanai kalpo kopš 1998. gada piešķirtās balvas ievērojamākajiem zinātniekiem, ķīmijas skolotājiem, stipendijas studentiem, arī augstākais “Grindeks” iedibinātais apbalvojums par izcilu veikumu jaunu medikamentu izstrādē – D. Hieronīma Grindeļa medaļa.

Valdis Jākobsons svinīgās ceremonijas ievadā, uzsverot jaunās izglītības programmas nozīmīgumu, atzina, ka šodien dzīve attīstās ļoti strauji, tehnoloģijas mainās katru dienu un bez labas izglītības cilvēks ir mazspējīgs. Tādēļ jādomā, kādā veidā un kas pēc gadiem attīstīs uzņēmumu “Grindeks”, kuram ir labas tradīcijas. “Grindeks” būtībā vienmēr ir centies atbalstīt izglītību, sacīja V. Jākobsons un piebilda: “Es ceru, ka programma būs ilgstoša un tajā piedalīsies arī citi uzņēmēji. Tā, kā tas jau ir noticis ar zinātnieku un studentu prēmijām, pieminekļu celtniecību. Visiem ir jāstrādā, lai augtu un attīstītos jaunie speciālisti, īpaši svarīgi tas ir medicīnā un ķīmijā, kuras pieder pie valsts prioritātēm. Zāļu izgudrošana, ražošana – tās pieder pie Latvijas tradīcijām. Lai tās turpinātu, vajag jaunus, izglītotus, enerģiskus, iniciatīvas bagātus cilvēkus – ražošanas vadītājus.”

Rīgas Stradiņa universitātes rektors Dr. habil. med. Jānis Vētra līdz ar pateicību izteica vēlēšanos pārvērst šo iniciatīvu nozīmīgā praksē, lai ražotāji piedalītos augstākās izglītības attīstībā, un uzteica V. Jākobsona neizsīkstošo izdomu, kā atbalstīt zinātni un dzīvi.

LU rektors akadēmiķis Ivars Lācis līdz ar pateicības vārdiem piekrita, ka simbioze starp zinātni, studentiem un kaut nedaudz naudas nodrošinās to, ka mazais putniņš, kurš sevi uzskata par ērgli, par tādu arī izaugs – līdz ar to rektors atgādināja populāro reklāmas rullīti par ērgli, kurš nebija lietojis vitamīnus.

RTU rektors akadēmiķis Ivars Knēts dalījās domās par tradicionālo sadarbību ar firmu “Grindeks” un priecājās, ka studentiem ir iespēja strādāt praksē pasaules klases uzņēmumā. Un tas nodrošina iespēju sagatavot pasaules klases speciālistus. Ar pieminekli Nobela prēmijas laureātam V. Ostvaldam un ar citiem pasākumiem izcili daudzveidīgā V. Jākobsona un “Grindeks” izdoma veido bagātu zinātnisko un cilvēcisko auru Latvijai, sacīja akadēmiķis.

Inese Bunga, 1. medicīnas skolas direktore, bija gandarīta par skolai piešķirto Grindeļa medaļu un saistīja to ar atzinumu, ka skola savā 101 gada vēsturē sekmīgi gatavo atbilstoša līmeņa farmācijas asistentus un farmācijas speciālistus.

Valērijs Krupskis, Olaines skolas direktors, sacīja, ka divdesmit gados, kopš skola sadarbojas ar “Grindeks”, jau sagatavoti 300 biotehnologi, no tiem 15% strādā “Grindeks”. Šogad skolā uzņemtas divas studentu grupas, un finansiālais atbalsts ir būtiski svarīgs.

LZA prezidents profesors Jānis Stradiņš šīs dienas nozīmību saskatīja ražošanas un izglītības ilglaicīgā, regulārā finanšu “injekcijā” – ražošana atnākusi pie augstākās izglītības, un izglītība ies pie ražošanas. Tas nozīmē, ka studenti reāli varēs mācīties modernās ražotnēs un augstskolās ienāks modernas iekārtas. Izaugs jauna cilvēku paaudze – tā profesionāļu paaudze, kura vadīs Latviju Eiropā. Rīgas un Olaines mācību iestādēs gatavos speciālistus tieši tai ražošanai, kura būs nākotnes Latvijā. Izglītība savienībā ar ražošanu un zinātni – tādai ir jābūt nākotnes prioritātei, sacīja LZA prezidents. Zinātnes budžetā 2% finansējuma ir jāienāk no ražošanas – bez tā mēs neizkļūsim no nabadzīgas Eiropas valsts statusa. “Grindeks” ir izaudzis no Zinātņu akadēmijas Eksperimentālās rūpnīcas, tas turpina D.H. Grindeļa 1803.gadā izveidotās Rīgas Ķīmiski farmaceitiskās biedrības tradīcijas, bet tās bija paredzētas, lai rosinātu pētniecisko domu, sacīja prezidents. Latvijā ir jābūt pašu ražotām zālēm, konkurētspējīgai vietējo zāļu industrijai. Šodienas notikuma jēga ir balsts konkurētspējīgas izglītības, konkurētspējīgu medikamentu, harmoniski izveidotas specialitāšu sistēmas attīstībai. Jāvēl panākumi “Grindeks” un saprāts citu firmu vadītājiem – lai atbalstītu zinātni un izglītību.

Klātesošo aplausiem skanot, tika parakstīti pieci sadarbības līgumi. Latvijas nākotnes vārdā.

Ilga Tālberga – “Latvijas Vēstnesim”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!